ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ Α` ΠεΣΥ
Οι ασθενείς πλήρωσαν 22,9 εκατ. σε μια βδομάδα

Πενιχρά, σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις, ήταν τα αποτελέσματα από τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία του Α` Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) τις πρώτες πέντε βδομάδες λειτουργίας τους. Ωστόσο, το αποτέλεσμα - που αποτελεί και τον πραγματικό στόχο της κυβέρνησης - είναι ότι ο ασθενής εθίζεται στην ιδέα ότι θα πληρώνει την ώρα της ανάγκης για υπηρεσίες Υγείας που έχει πληρώσει και οι οποίες έπρεπε να παρέχονται από το κράτος δωρεάν, μέσα από ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Α` ΠεΣΥ, τη βδομάδα 4.2.2002-8.2.2002 επισκέφτηκαν τα ιδιωτικά ιατρεία των νοσοκομείων 987 ασθενείς. Το σύνολο των εισπράξεων από τις επισκέψεις αυτές ήταν 67.417 ευρώ ή 22.972.342 δραχμές, που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο ο ασθενής πληρώνει 23.489 δραχμές, όταν οι τιμές των επισκέψεων κυμαίνονται ανάλογα με τη βαθμίδα του γιατρού από 8.513 δραχμές (25 ευρώ) σε 30.667 δραχμές (90 ευρώ). Από τα ποσά αυτά, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το 60% είναι η αμοιβή των γιατρών, ενώ το 40% παρακρατείται από το νοσοκομείο.

Συνολικά, στις πέντε βδομάδες λειτουργίας τους, τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία των νοσοκομείων του Α` ΠεΣΥ επισκέφτηκαν 2.979 ασθενείς: 38 την πρώτη βδομάδα (λειτουργούσαν ιδιωτικά ιατρεία σε 3 νοσοκομεία), 370 τη δεύτερη (στοιχεία 7 νοσοκομείων), 657 την τρίτη (στοιχεία 9 νοσοκομείων), 927 την τέταρτη (στοιχεία 13 νοσοκομείων), 987 την πέμπτη (στοιχεία 14 νοσοκομείων).

Ο αριθμός των επισκέψεων ανά γιατρό για τις πέντε βδομάδες κυμάνθηκε σε 0,2 την πρώτη βδομάδα, 0,8 τη δεύτερη, 1 την τρίτη, ενώ τις δυο τελευταίες βδομάδες ο αριθμός παγιώθηκε σε 1,2. Σε ό,τι αφορά τώρα τις εισπράξεις ανά γιατρό, ήταν κατά μέσο όρο 4.770 δρχ. (14 ευρώ) την πρώτη βδομάδα, 17.037 δρχ. (50 ευρώ) τη δεύτερη, 24.193 δρχ. (71 ευρώ) την τρίτη βδομάδα, 27.260 δρχ. (80 ευρώ) την τέταρτη βδομάδα και 27.430 δρχ. (80,5 ευρώ) την πέμπτη βδομάδα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΛΠΙΣ»
Στην απαξίωση απ' την κυβερνητική πολιτική

Επίσκεψη εντυπωσιασμού στο νοσοκομείο έκαναν χτες οι ηγεσίες της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ

Χτεσινή εικόνα απ' τους διαδρόμους στο «Ελπίς»
Χτεσινή εικόνα απ' τους διαδρόμους στο «Ελπίς»
Σε οριακό σημείο λειτουργίας έχουν οδηγήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας το Νοσοκομείο «Ελπίς», με την πολιτική απαξίωσης και υποχρηματοδότησης. Το «Ελπίς» συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «μικρά νοσοκομεία» του κέντρου της Αθήνας, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας θα αλλάξουν μορφή.

Το νοσοκομείο επέλεξαν να επισκεφτούν χτες αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και της ΑΔΕΔΥ, με επικεφαλής τους προέδρους τους. Οι δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις αντί να πρωταγωνιστήσουν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, έκαναν... επιθεώρηση στο νοσοκομείο και στη συνέχεια έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Α` Περιφερειακού Συστήματος Υγείας. Εκεί φραστικά υπερασπίστηκαν το δημόσιο σύστημα Υγείας, επικεντρώνοντας κυρίως στον τρόπο, με τον οποίο εφαρμόζεται η λεγόμενη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», χωρίς φυσικά να αποκαλύπτουν το χαρακτήρα των αλλαγών που σχεδιάζονται στην Υγεία.

Το «Ελπίς», όπως επισήμαναν οι εργαζόμενοι σ' αυτό αντιμετωπίζει, σαν συνέπεια της εγκατάλειψής του, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και σημαντικά κτιριακά προβλήματα. Στην αρχή της 10ετίας του 1990 το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν πάνω από 730 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα εργάζονται 580 περίπου. Σε σύνολο 669 οργανικών θέσεων (εκτός γιατρών) είναι καλυμμένες μόλις οι 417. Κενές είναι 134 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, δηλαδή ποσοστό 47%! Εδώ και πέντε χρόνια υπάρχουν κλινικές στο νοσοκομείο που στελεχώνονται από δυο γιατρούς (Διευθυντής και ένας επιμελητής). Οι τραυματιοφορείς από 24 έμειναν 14, οι τραπεζοκόμες από 28 έμειναν 19, ενώ το ποσοστό των κενών στην τεχνική υπηρεσία ξεπερνάει το 60%. Την τελευταία πενταετία συνταξιοδοτήθηκαν 55 άτομα. Στις προσλήψεις του 2001, που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, προβλέπονται για το «Ελπίς» 12 άτομα εκ των οποίων οι 8 είναι από συνταξιοδότηση.

Σημαντικά προβλήματα όμως αντιμετωπίζει και το κτίριο του νοσοκομείου, που χτίστηκε το 1904. Οι εργασίες επισκευών των κτιρίων, αλλά και κατασκευής νέων χειρουργείων, κεντρικής αποστείρωσης και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που ξεκίνησαν το 1999 έχουν σταματήσει, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια.

Οι εργαζόμενοί του πραγματοποιούν σήμερα 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ - 12 μ.) και Γενική Συνέλευση.

Σχεδιασμένη φιέστα

Την επίσκεψη της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ που έγινε με σκοπό τις εντυπώσεις κατήγγειλαν στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) στις Ομοσπονδίες, οι οποίοι και αποχώρησαν από το «σόου» που είχε στηθεί.

Μιλώντας στο «Ρ» η Λ. Μεθωνιού στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε: «Ηταν μια καλά σχεδιασμένη φιέστα της ΠΑΣΚΕ και στην ΠΟΕΔΗΝ και στην ΑΔΕΔΥ, αλλά και άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων στις συνδικαλιστικές αυτές οργανώσεις, τόσο της ΔΑΚΕ όσο και της Υγειονομικής Πρωτοβουλίας. Στόχος τους είναι να εξωραΐσουν την πολιτική της κυβέρνησης, τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, που θα σημάνουν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή της».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ίδιο το "Ελπίς" που αποτελεί αμαρτωλή ιστορία των κυβερνήσεων και τώρα σχεδιάζεται το κλείσιμό του», υπογράμμισε η Λ. Μεθωνιού και κατέληξε: «Καλούμε τους εργαζόμενους στο "Ελπίς" και σε κάθε νοσοκομείο να ξεσηκωθούν και μαζί με τα συνδικάτα των άλλων εργαζομένων και των συνταξιούχων να παλέψουν να μην περάσουν τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της Υγείας».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Αντιμετώπιση με το νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ώστε να εντάξει συνολικά την αντιμετώπιση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που όπως δείχνουν τα πράγματα είναι μεν υπό διαμόρφωση αλλά κινείται σταθερά στους άξονες της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ που ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι του 2000, όπως άλλωστε θύμισε προχτές με νόημα και ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος.

Χτες ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, σε συνέντευξή του στην «ΕΡΑ ΝΕΤ 105,8» δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να νομοθετήσει τον πρωτοβάθμιο φορέα υγείας» και γι' αυτό το λόγο «δεν μπορούμε να επισπεύσουμε ρυθμίσεις που θα φαλκιδεύσουν ή θα αναιρέσουν μια προοπτική».

Ο Ρ. Σπυρόπουλος διέψευσε χτεσινά δημοσιεύματα για την προχτεσινή τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών (Σκανδαλίδης, Ρέππας, Παπαδόπουλος) στην οποία, όπως αναφερόταν χτες, συζητήθηκε η μονιμοποίηση μόνο 1.000 γιατρών. Ο Ρ. Σπυρόπουλος υποστήριξε ότι είναι γνωστό το πλαίσιο στους γιατρούς, οι οποίοι φαίνεται να περιορίζουν τις διεκδικήσεις τους μόνο στη μονιμοποίηση ή όχι και γι' αυτό χαρακτηρίζουν σαλαμοποίηση και επιχείρηση διάσπασης τις πληροφορίες για μονιμοποίηση μόνο χιλίων συμβασιούχων.

Η τελική πάντως προώθηση του νομοσχεδίου με την ΠΦΥ έχει να κάνει και με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις στην κυβέρνηση για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των πόρων στον τομέα της Υγείας, καθώς και με τη λεγόμενη προσπάθεια διαφύλαξης κάποιων κεκτημένων.

Ετσι, λόγου χάρη, χτες ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου θυμήθηκε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ενιαίο δίκτυο παροχής ΠΦΥ χωρίς να υπάρχουν προγραμματικές συμβάσεις με τα Ταμεία. Αυτό σημαίνει παραπομπή στα περίφημα δίκτυα ΠΦΥ που θεσμοθετήθηκαν επί υπουργίας Γείτονα και εκφράζουν την κρυφή ελπίδα της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ να διατηρηθεί η προνομιακή μεταχείριση των δημοσίων υπαλλήλων μέσω των συμβάσεων που θα μπορεί να υπογράφει ο Οργανισμός Περίθαλψής τους (ΟΠΑΔ).

Διαμαρτυρία της ΕΝΑΕ

Τη διαμαρτυρία της για τα σενάρια αφαίρεσης της αρμοδιότητας των Διευθύνσεων Υγείας και Πρόνοιας από τις Νομαρχίες στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ), εκφράζει η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Χθες συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΝΑΕ και δήλωσε πως δεν πρόκειται να δεχτεί την αφαίρεση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από τη δικαιοδοσία των Νομαρχών. Οπως σημειώθηκε, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί με διάφορες μεθοδεύσεις να αποψιλώσει το θεσμό, όπως χαρακτηριστικά έγινε με την αρμοδιότητα, που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ