Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΛΠΙΣ»
Στην απαξίωση απ' την κυβερνητική πολιτική

Επίσκεψη εντυπωσιασμού στο νοσοκομείο έκαναν χτες οι ηγεσίες της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ

Χτεσινή εικόνα απ' τους διαδρόμους στο «Ελπίς»
Χτεσινή εικόνα απ' τους διαδρόμους στο «Ελπίς»
Σε οριακό σημείο λειτουργίας έχουν οδηγήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας το Νοσοκομείο «Ελπίς», με την πολιτική απαξίωσης και υποχρηματοδότησης. Το «Ελπίς» συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «μικρά νοσοκομεία» του κέντρου της Αθήνας, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας θα αλλάξουν μορφή.

Το νοσοκομείο επέλεξαν να επισκεφτούν χτες αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και της ΑΔΕΔΥ, με επικεφαλής τους προέδρους τους. Οι δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις αντί να πρωταγωνιστήσουν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, έκαναν... επιθεώρηση στο νοσοκομείο και στη συνέχεια έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Α` Περιφερειακού Συστήματος Υγείας. Εκεί φραστικά υπερασπίστηκαν το δημόσιο σύστημα Υγείας, επικεντρώνοντας κυρίως στον τρόπο, με τον οποίο εφαρμόζεται η λεγόμενη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», χωρίς φυσικά να αποκαλύπτουν το χαρακτήρα των αλλαγών που σχεδιάζονται στην Υγεία.

Το «Ελπίς», όπως επισήμαναν οι εργαζόμενοι σ' αυτό αντιμετωπίζει, σαν συνέπεια της εγκατάλειψής του, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και σημαντικά κτιριακά προβλήματα. Στην αρχή της 10ετίας του 1990 το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν πάνω από 730 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα εργάζονται 580 περίπου. Σε σύνολο 669 οργανικών θέσεων (εκτός γιατρών) είναι καλυμμένες μόλις οι 417. Κενές είναι 134 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, δηλαδή ποσοστό 47%! Εδώ και πέντε χρόνια υπάρχουν κλινικές στο νοσοκομείο που στελεχώνονται από δυο γιατρούς (Διευθυντής και ένας επιμελητής). Οι τραυματιοφορείς από 24 έμειναν 14, οι τραπεζοκόμες από 28 έμειναν 19, ενώ το ποσοστό των κενών στην τεχνική υπηρεσία ξεπερνάει το 60%. Την τελευταία πενταετία συνταξιοδοτήθηκαν 55 άτομα. Στις προσλήψεις του 2001, που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, προβλέπονται για το «Ελπίς» 12 άτομα εκ των οποίων οι 8 είναι από συνταξιοδότηση.

Σημαντικά προβλήματα όμως αντιμετωπίζει και το κτίριο του νοσοκομείου, που χτίστηκε το 1904. Οι εργασίες επισκευών των κτιρίων, αλλά και κατασκευής νέων χειρουργείων, κεντρικής αποστείρωσης και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που ξεκίνησαν το 1999 έχουν σταματήσει, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια.

Οι εργαζόμενοί του πραγματοποιούν σήμερα 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ - 12 μ.) και Γενική Συνέλευση.

Σχεδιασμένη φιέστα

Την επίσκεψη της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ που έγινε με σκοπό τις εντυπώσεις κατήγγειλαν στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) στις Ομοσπονδίες, οι οποίοι και αποχώρησαν από το «σόου» που είχε στηθεί.

Μιλώντας στο «Ρ» η Λ. Μεθωνιού στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε: «Ηταν μια καλά σχεδιασμένη φιέστα της ΠΑΣΚΕ και στην ΠΟΕΔΗΝ και στην ΑΔΕΔΥ, αλλά και άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων στις συνδικαλιστικές αυτές οργανώσεις, τόσο της ΔΑΚΕ όσο και της Υγειονομικής Πρωτοβουλίας. Στόχος τους είναι να εξωραΐσουν την πολιτική της κυβέρνησης, τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, που θα σημάνουν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή της».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ίδιο το "Ελπίς" που αποτελεί αμαρτωλή ιστορία των κυβερνήσεων και τώρα σχεδιάζεται το κλείσιμό του», υπογράμμισε η Λ. Μεθωνιού και κατέληξε: «Καλούμε τους εργαζόμενους στο "Ελπίς" και σε κάθε νοσοκομείο να ξεσηκωθούν και μαζί με τα συνδικάτα των άλλων εργαζομένων και των συνταξιούχων να παλέψουν να μην περάσουν τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ