Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Φωνή απόγνωσης

Ανακοίνωση της επιτροπής ανέργων

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Την επιδείνωση της κατάστασης και των όρων επιβίωσης των ανέργων, άλλων λαϊκών στρωμάτων, αλλά και συνολικά των κατοίκων της περιοχής της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, εξαιτίας των ακολουθούμενων αντιλαϊκών - αντεργατικών πολιτικών όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και κυρίως με την αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της Ανεργίας, απαιτώντας, παράλληλα - εκτός της υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης - τη λήψη μέτρων ανακούφισης των ανέργων, των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, αλλά και μέτρων για την ανάπτυξη της περιοχής.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής:

- Η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα καμιά δυνατότητα ανα στροφής.

- Η επιχείρηση «πρώην ΒΙΟΜΑΓΝ (μεταλλεία Σκαλιστήρη) έχει περιέλθει σε πτωχευτική διαδικασία χωρίς να γνωρίζει κανείς σε πιο σημείο βρίσκεται και χωρίς να έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα (700.000.000δρχ.) στους εργαζόμενους και τα χρέη(του πρώην ιδιοκτήτη Κ. Βαρβούτη) σε μικροεπαγγελματίες της περιοχής.

- Η αγροτική παραγωγή (έπειτα και από τις πρόσφατες κακοκαιρίες) έχει καταστραφεί, με αποτέλεσμα να προστεθεί ακόμα ένα πρόβλημα, στα ήδη οξυμένα προβλήματα των αγροτών και ν' αναγκάζει πολλούς από τους ανέργους που είχαν στραφεί σ' αυτό τον τομέα, να φυτοζωούν ή να εγκαταλείπουν - και αυτοί -την περιοχή.

Η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη Β/Κ Εύβοια, με βάση τα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη των κυβερνήσεων, διεκδικεί την υλοποίηση μιας σειράς μέτρων, μεταξύ των οποίων:

- Την πληρωμή των χρημάτων - δεδουλευμένων που οφείλονται στους πρώην εργαζόμενους της ΒΙΟΜΑΓΝ και στους μικροεπαγγελματίες της περιοχής.

- Τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για εξεύρεση επενδυτή, να μην προχωρήσει η διάλυση της επιχείρησης. Εάν δε βρεθεί ιδιώτης, να λειτουργήσει με δημιουργία δημόσιου ενιαίου φορέα Λευκολίθου.

- Ως θύλακας υψηλής ανεργίας να ενταχθούν σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης όλοι. Οι άνεργοι που είναι άνω των 50 ετών και έχουν 4.500 ένσημα βαρέα - ανθυγιεινά.

- Επιπλέον, αυτοί που έχουν βαρέα και ανθυγιεινά 9.000 ένσημα και άνω, σε ηλικία 56 ετών να βγουν σε κανονική σύνταξη.

- Να θεσπιστούν αυξημένα κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στα όρια των τριών δήμων Κηρέως, Νηλέως, Ελυμνίων.

- Να τύχουν ιδιαίτερης χρηματοδότησης προτεραιότητας τα αναπτυξιακά έργα, να προταθεί από τα δημοτικά συμβούλια στο Γ΄ ΚΠΣ, καθώς επίσης, να ενισχυθούν οι τρεις Δήμοι από το Υπουργείο Εσωτερικών για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές ανάγκες.

- Οι άνεργοι των δήμων να επιδοτούνται απ' το ταμείο ανεργίας για 2 χρόνια και να τους παραχωρείται εφάπαξ βοήθημα Χριστουγέννων και Πάσχα.

- Να υπάρξουν αναπτυξιακά έργα στην περιοχή και ιδιαίτερα να ληφθεί μέριμνα για το οδικό δίκτυο.

Καταλήγοντας την ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανεργίας υπενθυμίζει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει «όσο κι αν θέλουν μερικοί, με πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές συρόμενοι από ιδιοτελή κομματικά συμφέροντα, να της κλείσουν το στόμα. Η φωνή αυτή είναι χρήσιμη για τον τόπο και το κοινωνικό σύνολο και όσο υπάρχει ανεργία θα έχει λόγο ύπαρξης, θα δυναμώνει και θ' αγκαλιάζεται από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ