Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Πρόσθετη αμοιβή υπό την αίρεση των κερδών!

Η πλειοψηφία της διοίκησης επιμένει στη διεκδίκηση πρόσθετης αμοιβής (μπόνους) συνδεδεμένης με τα... κέρδη της τράπεζας

Στη λογική της εξάρτησης των μισθών των εργαζομένων από την πορεία των κερδών επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παγιδεύσει τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων, σχετικά με την επιπλέον αμοιβή (μπόνους) που θα διεκδικήσει για το 2002.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης, η άποψη της πλειοψηφίας που διαμόρφωσαν οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) - ΔΑΚΕ - ΔΑΣ (ΣΥΝ) αντιπαρατέθηκε με την πρόταση του Αγωνιστικού Μετώπου (ΕΣΑΚ) για μια διεκδίκηση σε εντελώς διαφορετική λογική.

Από το 1996 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η συμφωνία για ετήσια επιπλέον αμοιβή, συνηθίζεται να διεκδικείται ποσοστό επί των κερδών που μοιράζεται στη συνέχεια στους εργαζόμενους με ευθύνη της διοίκησης της τράπεζας. Ετσι και αυτή τη φορά, η πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου αποφάσισε να ζητήσει 3% επί των κερδών της τράπεζας προ φόρων.

Στην πράξη, όπως έγινε και το 2001, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που προκύπτει το μοιράζονται τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας και οι χαμηλόμισθοι παίρνουν κάποια ψίχουλα. Ενας χαμηλόμισθος μπορεί να πάρει 150 χιλ. δραχμές και ένας υψηλόβαθμος 800 χιλ. δραχμές.

Το Αγωνιστικό Μέτωπο είναι κάθετα αντίθετο με αυτή τη λογική. Στη χθεσινή συνεδρίαση πρότεινε να καταβληθεί ένας μισθός σε κάθε εργαζόμενο, με κατώτερο όριο τις 300 χιλ. δραχμές - στη βάση της πρότασης του ΠΑΜΕ για το ύψος του κατώτερου, πρώτου, μισθού, για τη στοιχειώδη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών - και με πλήρεις ασφαλιστικές κρατήσεις. Η παράταξη θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξαρτάται από τα κέρδη της τράπεζας η αναγκαία και αναντίρρητη ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, πάντοτε αλλά ιδιαίτερα και σε μια εποχή που ένα νέο κύμα ακρίβειας σαρώνει τη χώρα. Αυτού του είδους η λογική, υποστήριξε η παράταξη, δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα να αυξομειώνει κατά τη δική της βούληση την αμοιβή αυτή, ακόμη και να μην τη δώσει, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η πρόταση της παράταξης δεν περιορίστηκε στο ζήτημα του μπόνους. Κατέθεσε ταυτόχρονα τη θέση ότι η διεκδίκηση πρέπει να αφορά και την αύξηση των διαφόρων επιδομάτων, ένα θέμα που η πλειοψηφία θέλει να το αντιμετωπίσει ξεχωριστά. Αγωνιστική διεκδίκηση και όχι αποδοχή των προτάσεων της διοίκησης της τράπεζας, συνολική διεκδίκηση για μπόνους και επιδόματα, σύνδεση των ειδικών αιτημάτων με το μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, είναι η συνολική πρόταση του Αγωνιστικού Μετώπου.

Η συνάντηση του σωματείου με τη διοίκηση της τράπεζας για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται τις επόμενες μέρες. Η συμφωνία πάντως πρέπει να έχει καταληχθεί πριν το Μάρτη, οπότε και θα γίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, η οποία θα κληθεί να την εγκρίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ