Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Συσπείρωση κόντρα στην εργασιακή ζούγκλα

Την Κυριακή η Γενική Συνέλευση του συλλόγου

Σε μια δύσκολη περίοδο για τους εμποροϋπαλλήλους καθώς τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα χτυπιούνται καθημερινά, από την κυβέρνηση, τους μεγαλέμπορους και τις πολυεθνικές, πραγματοποιείται η Α' Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Κυριακή, στις 10.30 το πρωί στα γραφεία του συλλόγου.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο απολογισμός δράσης για το 2001, ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου, το Ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις και το σοβαρό ζήτημα της Κυριακής αργίας. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εμποροϋπαλλήλων, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, επισκέφτηκε προχτές το κατάστημα «Σκλαβενίτης» στη Γλυφάδα, για να μοιράσει την ανακοίνωση - κάλεσμα για τη συνέλευση. Εκεί η διευθύντρια με κάποιους «υπεύθυνους» του καταστήματος, απαγόρευαν στους εργαζόμενους να πάρουν την ανακοίνωση και όσοι την έπαιρναν, τους τη βούταγαν από τα χέρια και την πέταγαν!

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα του συλλόγου περιγράφεται η σημερινή ζοφερή κατάσταση για τους εργαζόμενους της χώρας καθώς, όπως αναφέρεται, «ταυτόχρονα με την πολιτική της λιτότητας που οδηγεί στην εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα σφοδρή επίθεση στα κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα, φορτώνοντας τα βάρη της κοινωνικής ασφάλισης στις πλάτες των εργαζομένων. Ρημάζει τα αποθεματικά των Ταμείων στο τζόγο του χρηματιστηρίου, μετατρέπει τα νοσοκομεία σε ανώνυμες εταιρίες, ιδιωτικοποιεί την Παιδεία, ιδιωτικοποιεί τη δημόσια περιουσία, στηρίζει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, δηλώνει υποταγή και συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά των λαών και των λαϊκών κινημάτων, προωθεί αντιδημοκρατικά, κατασταλτικά μέτρα για τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών».

Αυτή τη σημερινή πραγματικότητα περιέγραψε πιο συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους στο χώρο του εμπορίου, στο «Ρ», η Φωτεινή Παπαδογιάννη, μέλος της διοίκησης του συλλόγου. Οπως σημείωσε, έξω από αυτήν την επίθεση, δε θα μπορούσαν να μείνουν οι εμποροϋπάλληλοι. Η μερική απασχόληση και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου επικρατούν στην πλειοψηφία των σούπερ μάρκετ, εργασιακές σχέσεις που συνοδεύονται με την τρομοκράτηση των εργαζομένων, τις μεταθέσεις ακόμα και τις απολύσεις. Αυτές οι σχέσεις επικρατούν και στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και στα μικρότερα. Επιπλέον όμως, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 10 - 12 ώρες όρθιοι στους πάγκους για 160.000 δραχμές! «Επικρατεί μια ζούγκλα - τόνισε η Φ. Παπαδογιάννη - καθώς ούτε ωράρια ισχύουν, ούτε ρεπό κλπ.».

Γι' αυτό το λόγο ο σύλλογος καλεί όλα του τα μέλη να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση «για να συντονίσουμε τη δράση μας, για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν, για να κτίσουμε το δικό μας μέτωπο πάλης για να επιβάλλουμε ριζικές, κοινωνικές, πολιτικές αλλαγές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ