ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΙΡΑΚ
Ο «δρόμος» οδηγεί έως την Τεχεράνη;

Ουσιαστικά οι επιθέσεις κατά του Ιράκ δεν έχουν σταματήσει ποτέ

Associated Press

Ουσιαστικά οι επιθέσεις κατά του Ιράκ δεν έχουν σταματήσει ποτέ
Τα σενάρια για μία ενδεχόμενη ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση είναι πολλά και τουλάχιστον εκ μέρους των Αμερικανών αξιωματούχων υπάρχει ένα για κάθε πιθανό ακροατήριο. Τα σενάρια είναι τόσα όσα και οι μέρες όλων των ηλιοστασίων μαζί. Ο χρόνος εκδήλωσης αυτής της επίθεσης άγνωστος επίσης. Επίσης και το εάν αυτή η επίθεση θα περιοριστεί στο Ιράκ ή θα συμπεριλάβει και πώς, όλο τον αραβικό κόσμο, και όχι μόνον...

Ωστόσο, πριν αρχίσει κανείς να κάνει λόγο για το νέο πόλεμο κατά του Ιράκ ίσως θα πρέπει να θυμηθεί ότι ο πόλεμος αυτός δεν έχει τελειώσει ποτέ. Αρκεί να υπενθυμίσουμε το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο μήνα οι βομβαρδισμοί από αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων κόστισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι τα 11 χρόνια από την επιχείρηση «Θύελλα στον Κόλπο» εκατομμύρια παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του εμπάργκο. Ισως τελικά η ενδεχόμενη επίθεση θα πρέπει να ονομαστεί το «Τέλος της θύελλας του Κόλπου».

Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι ήδη ο πολεμικός πυρετός, κυρίως στην Ουάσιγκτον, ανεβαίνει, δεν είναι λίγες οι φωνές αυτές που εναντιώνονται εγχωρίως και διεθνώς. Κατ' αρχάς, εάν πιστέψει κανείς τις πληροφορίες που βρίθουν στα αμερικανικά ΜΜΕ για διάσταση έως και χάσμα μεταξύ των γνωστών γερακιών και περιστεριών της αμερικανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, δεν είναι και λίγες «δεξαμενές σκέψης» οι οποίες προειδοποιούν ότι μία στρατιωτική επιχείρηση για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν ελλοχεύει πλείστους κινδύνους για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξιολογώντας αναλόγως τον κίνδυνο της περιδίνησης της οικονομίας με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της χώρας καθώς το κόστος θα είναι υπέρογκο και θα το αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου η αμερικανική κυβέρνηση εν αντιθέσει με τον πόλεμο του Κόλπου. Ο λόγος είναι η δεύτερη μεγάλη συνέπεια. Η διεθνής απομόνωση των ΗΠΑ, όπως ολοκάθαρα προειδοποίησε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ προσφάτως στους Times του Λονδίνου.

Η διεθνής απομόνωση εξαιτίας της «πεισματικής» άρνησης, όπως αυτή εμφανίζεται, να στηρίξουν τα αμερικανικά σχέδια τα συμμαχικά κράτη, όπως η Γερμανία, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία. Η άρνηση μάλλον ούτε πεισματική είναι, ούτε τυχαία. Σύμφωνα με πλείστους αναλυτές, τα σχέδια της Ουάσιγκτον δε σταματούν στο Ιράκ. Σύμφωνα με το τεύχος του Newsweek, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 19 του Αυγούστου, οι προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να κάνει ένα ολοκληρωτικό ξεκαθάρισμα σε όλο τον αραβικό και τον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, ήδη κάποιες συγκεκριμένες «δεξαμενές σκέψης» στην Ουάσιγκτον μελετούν επισταμένως σχέδια και αναζητούν τις αφορμές για επιθέσεις κατά του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, που την έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα δει να καταλαμβάνονται οι περιοχές με τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα. Οπως πολύ «σοφά» επισημαίνει, σύμφωνα με το Newsweek, ένας Βρετανός αξιωματούχος, «όλοι θέλουν να πάνε στη Βαγδάτη. Οι πραγματικοί άντρες θέλουν να πάνε στην Τεχεράνη».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΙΡΑΝ
Διερευνά προθέσεις ο Χαταμί

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΧΟΣΤ και ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η επίσκεψη του Προέδρου του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί στο Αφγανιστάν, με στόχο τη διερεύνηση των προθέσεων του νέου καθεστώτος του Χαμίντ Καρζάι, δε μοιάζει να «έβγαλε» είδηση, αφού πέρα από την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων οι απόψεις φαίνονταν αγεφύρωτες. Ο Καρζάι, που εξαρτάται άμεσα από την αμερικανική βοήθεια, απέφυγε να τοποθετηθεί έναντι της κριτικής που άσκησε ο Χαταμί στις Ηνωμένες Πολιτείες, μιλώντας για «πολεμοχαρή, επιθετική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική» από πλευράς Ουάσιγκτον και για «εσφαλμένη προσέγγισή της έναντι της ισχύος της και των συμφερόντων της».

Στην ίδια συνέντευξη, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Χαταμί εξέφρασε τη δέσμευση από πλευράς Ιράν να «μην αναμειχθεί» στα εσωτερικά του Αφγανιστάν, και πρόσθεσε ότι την ίδια στάση «πρέπει να υιοθετήσουν και οι υπόλοιπες διεθνείς δυνάμεις».

Πάντως, ο Χαταμί εμφανίστηκε εξαιρετικά «φιλικός» προς την κυβέρνηση Καρζάι, η οποία, όπως είπε, «διαθέτει την υποστήριξη όλων των Αφγανών». Είναι προφανής η προσπάθεια της ιρανικής ηγεσίας να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Καμπούλ, που είχαν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά επί των ημερών των Ταλιμπάν.

Ενδιαφέρουσα, ως προς αυτό, είναι και η επιβεβαίωση της είδησης από την Τεχεράνη ότι 16 ύποπτοι ως μέλη της Αλ Κάιντα παραδόθηκαν στη Σαουδική Αραβία --κι από εκεί στις ΗΠΑ--, μετά την προσπάθειά τους να καταφύγουν στο Ιράν από το Αφγανιστάν. Και αυτό παρ' όλη τη ρητορική των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος των οποίων Τζορτζ Ουόκερ Μπους χαρακτηρίζει το Ιράν «μέλος του άξονα του κακού» και «δυνητική απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ