ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Επιμένει η αντιπολίτευση απορρίπτοντας το πνεύμα συναίνεσης

Ολοκληρώθηκε η συριακή στρατιωτική αποχώρηση από το βόρειο και κεντρικό Λίβανο, άρχισε η αποχώρηση και των ανδρών των μυστικών υπηρεσιών

Σύροι στρατιώτες στην κοιλάδα Μπεκάα

Associated Press

Σύροι στρατιώτες στην κοιλάδα Μπεκάα
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την παραίτηση του Προέδρου Εμίλ Λαχούντ ζήτησαν αρκετοί βουλευτές της λιβανικής αντι-συριακής αντιπολίτευσης, ενώ ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ομάρ Καράμι άρχιζε συνομιλίες στο Κοινοβούλιο για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη διαδήλωση των οπαδών της αντιπολίτευσης στη Βηρυτό, άρχισαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και οι άνδρες των συριακών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι ήταν και οι μόνοι που βρίσκονταν εντός της λιβανικής πρωτεύουσας.

Πιέζοντας στα άκρα την, ήδη, τεταμένη κατάσταση, βουλευτές της αντιπολίτευσης κάλεσαν, χτες, τον Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ να παραιτηθεί «δείχνοντας κουράγιο και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, προκειμένου να αποτραπεί η μείζονα οικονομική και πολιτική κρίση που απειλεί τη χώρα». Αν και το Σύνταγμα της χώρας δεν προβλέπει διαδικασία παραίτησης για τον Πρόεδρο, πολλοί από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές έφεραν ως παράδειγμα τον πρώτο Πρόεδρο της χώρας, τον Μπεσάρα αλ Χούρι, ο οποίος παραιτήθηκε το 1952, μετά από μια τριήμερη γενική απεργία και την άρνηση του στρατού να επέμβει.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μία μέρα μετά τη μεγαλύτερη διαδήλωση, σε όγκο, που πραγματοποίησε η λιβανική αντιπολίτευση, σε μια προφανή προσπάθεια να απαντήσει στο μήνυμα ισχύος που έστειλαν την περασμένη βδομάδα, με ανάλογη εντυπωσιακή συγκέντρωση, οι φιλο-συριακές παρατάξεις της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, συμμετείχαν περίπου 800.000 άνθρωποι, που ήρθαν από διάφορα σημεία της χώρας.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως ο Μαρουάν Χαμάντε, που είχε γλιτώσει από επίθεση δολοφονίας τον περασμένο Οκτώβρη, κατηγόρησαν ευθέως τις συριακές μυστικές υπηρεσίες ότι κρύβονται πίσω από τη δολοφονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον Χαρίρι και σε άλλους 17 ανθρώπους. Ανάλογη άποψη, αλλά πιο κεκαλυμμένα, εξέφρασε, χτες, και ο ηγέτης των Δρούζων, Ουαλίντ Τζουμπλάντ, υποστηρίζοντας ότι όσο παραμένει στην Προεδρία ο φιλο-σύρος Εμίλ Λαχούντ, δεν πρόκειται να μαθευτεί η αλήθεια για την υπόθεση Χαρίρι.

Χτες πάντως, όπως μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία, εκκενώθηκε το κεντρικό κτίριο των συριακών μυστικών υπηρεσιών στη Βηρυτό όπως και δύο βοηθητικά, ενώ ανάλογη διαδικασία έγινε και στις πόλεις Αμιούν και Ντάιρ Αμάρ. Συνολικά, εκτιμάται ότι η αναδίπλωση των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και των συριακών μυστικών υπηρεσιών θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επομένων ημερών. Υπολογίζεται, δε, ότι, ήδη, τουλάχιστον, 4.000-5.000 Σύροι στρατιώτες έχουν επιστρέψει στη Συρία, ενώ δεν υπάρχουν πλέον συριακά στρατεύματα σε καμία περιοχή του βορείου Λιβάνου.

Ταυτοχρόνως, χτες, εκατοντάδες φοιτητές προσκείμενοι σε φιλο-συριακές οργανώσεις πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την ανάμειξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά της χώρας τους. Η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια, ενώ ισχυρότατες δυνάμεις της λιβανικής αστυνομίας και του στρατού είχαν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Σειρά επαφών και «παραθυράκια»

Τη δέσμευσή του ότι η απόσυρση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο θα είναι πλήρης, εξέφρασε στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπάσαρ αλ Ασαντ, κατά τη, μεταξύ τους, συνάντηση στη Δαμασκό το Σάββατο. Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συριακή δέσμευση, ενώ ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό βήμα» την έναρξη της αποχώρησης, αν και έσπευσε να ζητήσει «έργα και όχι λόγια».

Χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, μετά από συνάντησή του με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα, επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι η «Χεζμπολάχ είναι οργάνωση που στηρίζει την τρομοκρατία και πρέπει να αφοπλιστεί». Εντούτοις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αλλάξουν στάση, «εφόσον η Χεζμπολάχ επιλέξει να διαδραματίσει έναν αποκλειστικά πολιτικό ρόλο στη σκηνή του Λιβάνου και δεν μπλοκάρει την ειρηνευτική διαδικασία σε ολόκληρη την περιοχή».

Νέα συνάντηση, όμως, είχε, χτες, και ο Σύρος Πρόεδρος, ο οποίος δέχτηκε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Χόσνι Μουμπάρακ. Δεν είχε γνωστοποιηθεί η συγκεκριμένη επίσκεψη, που, όπως ανακοινώθηκε, θα επικεντρωθεί στη σύσφιξη των συρο-αιγυπτιακών σχέσεων και στις εξελίξεις στο Λίβανο. Τέλος, από την Αγκυρα έγινε γνωστό ότι, προς το παρόν, θα πραγματοποιηθεί κανονικά η επίσκεψη του Προέδρου Σεζέρ στη Δαμασκό, που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται η Τουρκία από τις ΗΠΑ, τόσο για να αναβληθεί η επίσκεψη όσο και να τοποθετηθεί επισήμως η τουρκική ηγεσία υπέρ της απόφασης 1559 του ΟΗΕ, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στον ρυθμό των ιμπεριαλιστών

Προωθώντας τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε την προηγούμενη Κυριακή και Δευτέρα στο Λίβανο και τη Συρία, προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να συμβάλει στην προώθηση της «λύσης» της κρίσης στην περιοχή, μέσα από την «απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Μάλιστα, μετά το ταξίδι του, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε χτες να δώσει ...αναφορά. Ο ίδιος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις!! Ετσι, αφού αρχικά λειτούργησε σαν «φερέφωνο» των ιμπεριαλιστών, με τις χτεσινές τηλεφωνικές επαφές, ζήτησε και την άμεση παρέμβασή τους. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε «ιδιαίτερα την ανάγκη σοβαρής μεσολάβησης στο Λίβανο για την προετοιμασία των επόμενων εκλογών και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών»...

Ανοιχτή παρέμβαση

Ο Γ. Παπανδρέου, επικεφαλής αντιπροσωπείας των «Ευρωπαίων σοσιαλιστών», υποστήριξε ότι βρέθηκε στο Λίβανο και συναντήθηκε με πολιτικές δυνάμεις της χώρας αυτής, για να στηρίξει «μια ειρηνική, δημοκρατική εξέλιξη, αλλά και την ελευθερία του Λιβάνου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, και ειδικότερα της απόφασης 1559». Μια απόφαση, την οποία αντιμάχονται οι προοδευτικές δυνάμεις της περιοχής και η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα εμφύλια σύγκρουση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι θα οδηγήσει σε μια «ομαλή δημοκρατική πορεία, ώστε οι σχέσεις Λιβάνου και Συρίας να αποκατασταθούν σε μια βάση, όπως την εννοεί ο ΟΗΕ».

Την ίδια στιγμή που μεγάλο τμήμα του λαού του Λιβάνου υπογραμμίζει ότι η λύση στην κρίση βρίσκεται στην εφαρμογή της «Συμφωνίας Τάεφ», που προβλέπει σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεων της Συρίας, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την «απόφαση 1559», που εκφράζει τα αμερικάνικα σχέδια για τη χώρα και γενικότερα την περιοχή και προτείνει την άμεση αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, με τον Γ. Παπανδρέου να υποστηρίζει ότι ο Φαρούκ αλ Σάρα τον «διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι αποφασισμένη να αποσύρει τις δυνάμεις της σύμφωνα με το άρθρο 1559».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ