Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στον ρυθμό των ιμπεριαλιστών

Προωθώντας τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε την προηγούμενη Κυριακή και Δευτέρα στο Λίβανο και τη Συρία, προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να συμβάλει στην προώθηση της «λύσης» της κρίσης στην περιοχή, μέσα από την «απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Μάλιστα, μετά το ταξίδι του, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε χτες να δώσει ...αναφορά. Ο ίδιος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις!! Ετσι, αφού αρχικά λειτούργησε σαν «φερέφωνο» των ιμπεριαλιστών, με τις χτεσινές τηλεφωνικές επαφές, ζήτησε και την άμεση παρέμβασή τους. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε «ιδιαίτερα την ανάγκη σοβαρής μεσολάβησης στο Λίβανο για την προετοιμασία των επόμενων εκλογών και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών»...

Ανοιχτή παρέμβαση

Ο Γ. Παπανδρέου, επικεφαλής αντιπροσωπείας των «Ευρωπαίων σοσιαλιστών», υποστήριξε ότι βρέθηκε στο Λίβανο και συναντήθηκε με πολιτικές δυνάμεις της χώρας αυτής, για να στηρίξει «μια ειρηνική, δημοκρατική εξέλιξη, αλλά και την ελευθερία του Λιβάνου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, και ειδικότερα της απόφασης 1559». Μια απόφαση, την οποία αντιμάχονται οι προοδευτικές δυνάμεις της περιοχής και η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα εμφύλια σύγκρουση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι θα οδηγήσει σε μια «ομαλή δημοκρατική πορεία, ώστε οι σχέσεις Λιβάνου και Συρίας να αποκατασταθούν σε μια βάση, όπως την εννοεί ο ΟΗΕ».

Την ίδια στιγμή που μεγάλο τμήμα του λαού του Λιβάνου υπογραμμίζει ότι η λύση στην κρίση βρίσκεται στην εφαρμογή της «Συμφωνίας Τάεφ», που προβλέπει σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεων της Συρίας, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την «απόφαση 1559», που εκφράζει τα αμερικάνικα σχέδια για τη χώρα και γενικότερα την περιοχή και προτείνει την άμεση αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, με τον Γ. Παπανδρέου να υποστηρίζει ότι ο Φαρούκ αλ Σάρα τον «διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι αποφασισμένη να αποσύρει τις δυνάμεις της σύμφωνα με το άρθρο 1559».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ