Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Σταματήστε να δικαιώνετε τους φασίστες

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκφράζει την ανησυχία του «για το συνεχιζόμενο εκθειασμό των συνεργατών των ναζί από τη Ρίγα και το Τάλιν». Η Ρωσία προτίθεται να θέσει στην προσεχή σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τόσο το ζήτημα της αποκατάστασης των συνεργατών των ναζί στη Λετονία και στην Εσθονία, που συνδυάζεται και με τις διώξεις βετεράνων του αντιφασιστικού αγώνα, όσο και τη συνεχιζόμενη πολιτική διακρίσεων σε βάρος των ρωσόφωνων, που αποτελούν σημαντικό τμήμα του πληθυσμού και στις δύο αυτές χώρες.

Η Ρωσία κατηγορεί Λετονία κι Εσθονία ότι με την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των συνεργατών των ναζί επιδιώκουν «το ξαναγράψιμο της Ιστορίας του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, προς όφελος της εθνικιστικής ιδεολογίας».

Επίσης, η Ρωσία εκτιμά πως το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες ρωσόφωνοι έχουν στερηθεί βασικά δικαιώματα κι ελευθερίες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, υποδηλώνει «σοβαρό και μακροπρόθεσμο έλλειμμα δημοκρατίας» σε Λετονία και Εσθονία.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως αυτή η παρέμβαση της Ρωσίας γίνεται τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ θα θέσουν στην ίδια επιτροπή του ΟΗΕ το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ρωσική περιοχή της Τσετσενίας. Ετσι η κίνηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μοιάζει περισσότερο με «αντιπερισπασμό» παρά με ειλικρινές ενδιαφέρον για τα παραπάνω ζητήματα. Γιατί αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον, π.χ., για το «ξαναγράψιμο της Ιστορίας», τότε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να ξεκινήσει από τα εγχειρίδια Ιστορίας των ρωσικών σχολείων, σε ορισμένα από τα οποία για να δικαιολογηθεί ο αγοραίος αντισοβιετισμός κι «αντισταλινισμός» δικαιώνεται ακόμη κι η επίθεση του Χίτλερ κατά της ΕΣΣΔ τον Ιούνη του 1941.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ