Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τεράστια τα κέρδη των μονοπωλίων

Την ώρα που ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται καθημερινά και οι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, τα κέρδη των μονοπωλίων έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Σύμφωνα με τη «Νόις Ντόιτσλαντ»: «Το ευρωπαϊκό κοντσέρν αεροπορίας και εξοπλισμών EADS αύξησε τα κέρδη του πριν τη φορολόγησή τους (σ.σ. τα μεικτά κέρδη) κατά 58%, φθάνοντας την κερδοφορία στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ - το καλύτερο αποτέλεσμα της έως τώρα σχεδόν πεντάχρονης ιστορίας του. Το παγκόσμια μεγαλύτερο κοντσέρν χημείας BASF σημείωσε το 2004 διπλασιασμό των κερδών, φθάνοντας το ύψος (της κερδοφορίας) σε 1,88 δισ. ευρώ. Το, επίσης, προφορολογικό, κέρδος της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW αναρριχήθηκε το 2004 σε 3,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ενεργειακό κοντσέρν της Γερμανίας ΕΟΝ πέτυχε το 2004 ένα προφορολογικό αποτέλεσμα ύψους 7,361 δισ. ευρώ, και το καθαρό κέρδος ήταν 4.339 δισ. ευρώ. Το ενεργειακό κοντσέρν EnBW σημείωσε προφορολογικό κέρδος 707 εκατομμύρια ευρώ - και μείωσε τους απασχολούμενους σ' αυτό από 44.500 το έτος 2001 σε 17.700 σήμερα.

Το κοντσέρν χημείας Degussa ανακοινώνει κέρδη 977 εκατομμύρια ευρώ. Η ομάδα RTL κέρδη 711 εκατομμύρια, το κοντσέρν Springer 335,8 εκατ. (το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία της επιχείρησης), το κοντσέρν Salzgiffer κέρδη 322,8 εκατ., οι κατασκευαστές αθλητικών ειδών Adidas - Salomon 314 εκατ. (διπλασιάστηκαν οι αμοιβές των διευθυντών), τέλος η γερμανική Telekom σημείωσε κέρδη 4,9 δισ. - και η μείωση των θέσεων εργασίας στη θυγατρική επιχείρηση T-Online θα γίνει «με περισσότερο μέτρο».

Ο σχολιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας καταλήγει, σχολιάζοντας: «Σε τρεις μέρες οι Σρέντερ, Φίσερ, Μέρκελ και Στόιμπερ θέλουν να συζητήσουν στο τι είναι σάπιο στο κράτος και πού να επέμβουν. Αναζητάνε δήθεν ύλη για συνομιλία. Ιδού, εδώ είναι».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ