Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Σημαντική επιτυχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ο Α. Ρούμπιξ
Ο Α. Ρούμπιξ
Σημαντική επιτυχία σημείωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (ΣΚΛ) στις δημοτικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα το Σάββατο 12 Μάρτη. Συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Ρίγα, όπου βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της χώρας, το ψηφοδέλτιο του ΣΚΛ με ευρύτερες συνεργαζόμενες δυνάμεις και την επωνυμία «Πατρίδα, Σοσιαλιστικό Κόμμα» συγκέντρωσε το 11,5% των ψήφων, εκλέγοντας 8 έδρες (είχε 1) στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οπως σημείωσε στο «Ρ» ο ηγέτης του ΣΚΛ, Αλφρεντ Ρούμπιξ, «αυτή η επιτυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν πάρουμε υπόψη μας το καθεστώς των απαγορεύσεων, όπως και το ότι όλες οι δημοσκοπήσεις μας έδειχναν στις παραμονές των εκλογών κάτω από το ποσοστό του 1%».

Στις εκλογές στη λετονική πρωτεύουσα πρώτο αναδείχτηκε το δεξιό εθνικιστικό κόμμα «Νέα εποχή», με ποσοστό 18% και 13 έδρες. Ακολουθεί το μειονοτικό ψηφοδέλτιο των ρωσόφωνων «ΖΑΠΤΣΕΛ» με ποσοστό 13,7% και 9 έδρες, ενώ το δεξιό «Λαϊκό Κόμμα» συγκέντρωσε ποσοστό 11,9% (8 έδρες), ξεπερνώντας για λίγο το ψηφοδέλτιο του ΣΚΛ. Οι υπόλοιπες ψήφοι μοιράστηκαν μεταξύ των άλλων 13 εκλογικών σχηματισμών, εκ των οποίων μόνον οι 4 κατάφεραν να περάσουν το εκλογικό μέτρο του 6%.

Να σημειωθεί πως στη Λετονία συνεχίζεται η απαγόρευση της δράσης του ΚΚ, όπως και η απαγόρευση σε όσους παρέμειναν στις γραμμές του ΚΚ Λετονίας (και μετά το Γενάρη του 1991), στις Ενώσεις των αντιφασιστών βετεράνων του πολέμου και στις άλλες μαζικές «φιλο-σοβιετικές» οργανώσεις, να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές, ακόμη και στις τοπικές εκλογές. Επίσης, το 23% των κατοίκων εξακολουθεί να μην έχει καθόλου πολιτικά δικαιώματα και βέβαια δικαίωμα ψήφου, επειδή δεν μπορεί να αποδείξει πως οι ίδιοι ή οι γονείς τους ζούσαν στη Λετονία πριν από το καλοκαίρι του 1940, όταν η Λετονία εντάχθηκε στη σύνθεση της ΕΣΣΔ.

Το ΣΚΛ, που αντιμάχεται αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, κατέβηκε κάτω από αυτές τις συνθήκες με δικό του ψηφοδέλτιο σε 7 μεγάλες πόλεις της Λετονίας και κατάφερε να εκλέξει δημοτικούς συμβούλους σε δύο ακόμη πόλεις.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ