Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενδοπαλαιστινιακός διάλογος στο Κάιρο

Δημόσια επιστολή άρνησης στράτευσης σε «ένα στρατό κατοχής» από 250 τελειόφοιτους λυκείου στο Ισραήλ

ΚΑΪΡΟ-ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αρχισαν, αργά χτες, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και εκπροσώπων από 13 μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις με αντικείμενο την προοπτική κήρυξης εκεχειρίας απέναντι στο Ισραήλ. Στις συνομιλίες, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν αρκετές μέρες, συμμετέχουν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ενώ αναμένεται να παραστεί, τουλάχιστον σε κάποια φάση, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον Αμπάς στη Ραμάλα.

Ανοίγοντας τη διαδικασία, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος επανέλαβε ότι το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Σαρμ ελ Σέικ, πριν από μερικές βδομάδες, και ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία μονομερής δέσμευση από την παλαιστινιακή πλευρά. Ο Αμπάς εκτιμάται ότι στοχεύει σε επίτευξη ετήσιας εκεχειρίας. Εντούτοις, εκπρόσωπος της «Χαμάς» δήλωνε έτοιμος για εκεχειρία «κάποιων μηνών» αλλά απέκλειε το ενδεχόμενο μακροχρόνιας κατάπαυσης του πυρός χωρίς συγκεκριμένες πράξεις και ανταλλάγματα από το Ισραήλ. Ο Αριέλ Σαρόν, από την άλλη, επέμεινε ότι «μια συμφωνία εκεχειρίας δεν είναι αρκετή για το Ισραήλ που απαιτεί διάλυση και αφοπλισμό των ένοπλων οργανώσεων».

Μαζική άρνηση στράτευσης

«...Αρνούμαστε να υπηρετήσουμε σε ένα στρατό κατοχής.... σε ένα στρατό που σκοτώνει αθώους, καταστρέφει σπίτια, χτίζει τείχη, προσαρτά ξένη γη, ισοπεδώνει τη ζωή ενός άλλου λαού... Παραμένοντας πιστοί στις αρχές της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού, του πλουραλισμού και σεβόμενοι το δικαίωμα στη ζωή, στην ισότητα, στην αξιοπρέπεια και στην ελευθερία όλων των λαών, αρνούμαστε να παρουσιαστούμε για να υπηρετήσουμε τη θητεία μας στα κατεχόμενα εδάφη...». Αυτά ανάμεσα σε αρκετά άλλα αναφέρουν στη δημόσια επιστολή που απηύθυναν προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αμυνας, τον υπουργό Παιδείας και τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ, 250 τελειόφοιτοι λυκείου στο Ισραήλ, οι οποίοι καλούνται να παρουσιαστούν στο στρατό μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Στην επιστολή τους, που απεστάλη και σε εφημερίδες, οι 250 υπογραμμίζουν ότι η κατοχή «δεν έχει βοηθήσει διόλου στην ασφάλεια αλλά μάλλον έχει προκαλέσει το εντελώς αντίθετο πυροδοτώντας την απόγνωση και τη βία στην παλαιστινιακή πλευρά». Ζητούν την «κατεδάφιση του τείχους και τον άμεσο και πλήρη τερματισμό της κατοχής καθώς και τη διάλυση όλων των εποικισμών», υπογραμμίζοντας ότι η πολύχρονη κατοχή «έχει διαφθείρει την ισραηλινή κοινωνία και της έχει στοιχίσει ακριβά ενώ ολοένα και περισσότεροι Ισραηλινοί στερούνται τα βασικά λόγω της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας που εφαρμόζεται».

Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του ισραηλινού στρατού καθώς έχουν, ήδη, καταγραφεί εκατοντάδες αρνητές στράτευσης (τόσο μαθητές όσο και έφεδροι) αλλά είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός είναι τόσο μεγάλος και εκφράζεται η άρνηση μέσα από μια μαζική κίνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ