Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Πολύνεκρη καταστολή «εξέγερσης»

ΜΑΝΙΛΑ.--

Τουλάχιστον 24 κρατούμενοι και 4 αστυνομικοί σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο κέντρο της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, όπου κρατούνταν δεκάδες μέλη της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ». Σύμφωνα με επίσημες πηγές που επικαλείται το «Γαλλικό Πρακτορείο», η επιχείρηση έγινε για την «καταστολή εξέγερσης» που διαρκούσε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τις αρχές, είναι τρεις διοικητές της οργάνωσης, ο διοικητής Ρομπότ, κατά κόσμον Γκαλίνγκ Αντνάνγκ, ο διοικητής Κόσοβο ή Αλάμσερ Λίμποργκ, και διοικητής Παγκόσμιος, κατά κόσμον Νατζμί Σαμπντούλα. Ο πρώτος δικαζόταν για απαγωγή 21 Μαλαίσιων τουριστών, ο δεύτερος για τις μαζικές απαγωγές το 2001-2 και τη βομβιστική επίθεση στο «Σούπερ φέρι» που είχε 100 νεκρούς και ο τρίτος για απαγωγές.

Η «Αμπού Σαγιάφ» «ειδικεύεται» στις απαγωγές και στις βομβιστικές επιθέσεις. Ο ρόλος της στα πολιτικά πράγματα των Φιλιππίνων είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενος. Σύμφωνα με μιαν εκδοχή που συνήθως απορρίπτεται ως «θεωρία συνωμοσίας», η οργάνωση, στελέχη της οποίας έχουν «εκπαιδευτεί» από μέλη της «αλ Κάιντα» και η οποία βρίσκεται στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε, στο παρελθόν, σχέσεις με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σε μια δήλωση χαρακτηριστική της πολιτικής θέσης της, η πρόεδρος της χώρας Γκλόρια Αρόγιο εξέφρασε, μετά το μακελειό στη φυλακή, την «ικανοποίησή της», ενώ πρόσθεσε ότι οι απώλειες ήταν «αναπόφευκτες» μετά την «αποτυχία των διαπραγματεύσεων». Οι «διαπραγματεύσεις» για τις οποίες έκανε λόγο η Αρόγιο τελείωσαν όταν οι αρχές εξέδωσαν τελεσίγραφο 15 λεπτών για την παράδοση άνευ όρων των κρατουμένων στη φυλακή, γνωστή ως Στρατόπεδο Μπαγκόνγκ Ντίουα.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι «θα υπάρξουν αντίποινα» για το θάνατο των στελεχών της οργάνωσης, απειλώντας ότι η «Αμπού Σαγιάφ» θα «μεταφέρει τον πόλεμο στη Μανίλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ