Οι αγώνες στοχεύουν:
Κι όπως χαρακτηριστικά τόνισε, τελειώνοντας την ομιλία του στο συλλαλητήριο, ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας: «Ο ηρωικός αγώνας των κολίγων της Θεσσαλίας αποτελεί παρακαταθήκη για τους σημερινούς αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σήμερα εδώ, από το Κιλελέρ, δίνουμε, για μια ακόμα φορά, όρκο πίστης και τιμής να συνεχίσουμε τον αγώνα, ξέροντας ότι η ζωή δε γυρίζει προς τα πίσω, πηγαίνει μπροστά. Το όραμά μας, λοιπόν, δεν είναι το ίδιο με το όραμα των κολίγων, που διεκδίκησαν ένα δικό τους κομμάτι γη. Εχει, όμως, κοινές επιθυμίες, να ζήσουμε πολύ καλύτερα, ανθρώπινα, πολιτισμένα, μ' ελεύθερο χρόνο, χωρίς να είναι μοναδικά δική μας έγνοια η τύχη της παραγωγής μας».
Μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη, που έχει ανεγερθεί στο χώρο όπου, πριν από 105 χρόνια, κολίγοι επιχειρούσαν ν' ανέβουν στο τρένο για να πάνε στο συλλαλητήριο στην πλατεία της Λάρισας και κάποιοι έπεφταν νεκροί από σφαίρες στρατιωτών του αστικού κράτους, οι οποίοι έδρασαν για την υπεράσπιση των συμφερόντων των τσιφλικάδων, συγκεντρώθηκε πλήθος αγροτών από τη Θεσσαλία και τις άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας.
Στα δεκάδες πανό των Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα που στήθηκαν στο χώρο ήταν γραμμένα τα αγωνιστικά συνθήματα του συνεπούς αγροτικού κινήματος, ενώ οι σημαίες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) ανέμιζαν στα χέρια αγωνιστών της αγροτιάς.
Μαζί με τους αγρότες, εκατοντάδες εργάτες, άνεργοι και συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, νέοι των σπουδών και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών με πανό και σημαίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΣΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ. Ηταν εκεί για να σηματοδοτήσουν την ανάγκη της λαϊκής συμμαχίας, που δίνει στους αγώνες μεγαλύτερη δύναμη και δυναμική, αποτελεσματικότητα και προοπτική.
Στην αγωνιστική εκδήλωση συμμετείχαν και κατέθεσαν στεφάνια αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ, του ΚΣ της ΚΝΕ, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και δεκάδων συνδικάτων και εργατικών σωματείων, συνταξιουχικών οργανώσεων, φοιτητικών συλλόγων, Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα, Επιτροπών Ειρήνης, αντιστασιακών οργανώσεων, ο δήμαρχος Κιλελέρ και δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.
Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα από τον Ρ. Μαρούδα, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κι ακολούθησε συναυλία από τοπικό μουσικό συγκρότημα υπό τη διεύθυνση του μουσικοσυνθέτη Δ. Φωτιάδη.
Στο χαιρετισμό του, εκ μέρους της ΕΤ του ΠΑΜΕ, ο Τ. Τσιαπλές υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα: «Η ηρωική και αιματοβαμμένη εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ έδωσε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των αγώνων της φτωχής αγροτιάς και της νεαρής τότε εργατικής τάξης, άνοιξε το δρόμο για μια σειρά αλλαγές υπέρ των φτωχών αγροτών και των εργαζομένων, που όμως είχαν προσωρινό χαρακτήρα, γιατί κινούνταν μέσα στα πλαίσια του συστήματος, δεν έθιγαν την ιδιοκτησία και την εξουσία των αστών.
Και όπως λένε και οι στίχοι του τραγουδιού "πέρασαν τόσα χρόνια και μόνο ο αφέντης άλλαξε". Η εκμετάλλευση της φτωχής αγροτιάς, της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων, από την πλουτοκρατία, συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, άλλοτε με μεγαλύτερη ένταση και άλλοτε με μικρότερη, ανάλογα με τους συσχετισμούς δύναμης που διαμορφώνονταν μέσα από την σκληρή πάλη...»
... «Τα προηγούμενα χρόνια οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, βρεθήκαμε αρκετές φορές σε κοινούς αγώνες και με κοινά αιτήματα με τις αγωνιστικές δυνάμεις της μικρής αγροτιάς που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ και ευρύτερα.
Σήμερα, δε φτάνει η κοινή δράση εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ευκαιριακά, αλλά χρειάζεται να οικοδομήσουμε σε πιο στέρεες βάσεις τη συμμαχία μας, με κοινό πλαίσιο αιτημάτων και γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ίδιο χέρι που κλέβει τον πλούτο που εμείς παράγουμε και αντί να ικανοποιούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, αυτός μετατρέπεται σε υπερκέρδος στα ταμεία της πλουτοκρατίας και για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού. Θεωρούμε ότι το κοινό πλαίσιο που έχουμε επεξεργαστεί το ΠΑΜΕ, με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, είναι η βάση γι' αυτήν τη συμμαχία και την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος πάλης και ανατροπής της αντιλαϊκής επίθεσης, για να πληρώσουν τα μονοπώλια την κρίση και να διεκδικήσουμε μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού, ο οποίος θα κάνει κουμάντο στον τόπο του».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ν. Αγγέλου, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και της Επιτροπής Αγώνα Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι «σήμερα είναι αναγκαία η πάλη ενάντια στα μονοπώλια, για μια άλλη οικονομία που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού».
Οι διεκδικήσεις των αγροτών, όπως ιεραρχούνται στο διεκδικητικό πλαίσιο που καθόρισε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, διαβάστηκαν από τον Χρήστος Κάμτση και η αγωνιστική εκδήλωση έκλεισε με το «πέσατε θύματα αδέλφια εσείς»...
Αυτή η πολιτική θερίζει σαν δρεπάνι τους μικρομεσαίους αγρότες. Από τότε που η χώρα μας μπήκε στην ΕΟΚ, μέχρι τα σήμερα, πάνω από 300.000 αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν και, ταυτόχρονα, συρρικνώθηκαν παραδοσιακές καλλιέργειες και βιομηχανικοί κλάδοι στη χώρα μας, όπως τα τεύτλα, ο καπνός, η κλωστοϋφαντουργία κ.ά. Παράλληλα, ενισχύθηκε η κυριαρχία των μονοπωλίων, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και στη συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων, στην παραγωγή και εμπορία των τροφίμων. Αυτήν την καταστροφική ΚΑΠ της ΕΕ πολεμάμε με τους αγώνες μας οι μικρομεσαίοι αγρότες, τα τελευταία 35 χρόνια.
Οπως οι πρόγονοί μας στην εποχή του Κιλελέρ, έτσι και τώρα απέναντί μας έχουμε το αστικό κράτος, με τις κυβερνήσεις του. Την αισχρή κοροϊδία σε βάρος μας, την αστυνομική βία και τα αγροτοδικεία. Αλλά και τις διακρατικές καπιταλιστικές συμμαχίες την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ, τον ΠΟΕ, το ΝΑΤΟ, στις οποίες συμμετέχει η χώρα μας.
Δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε τα χωράφια μας, για την επιβίωση των οικογενειών μας. Ναι, είναι μια μάχη ζωής, ή θανάτου αυτή που δίνουμε στα μπλόκα οι μικρομεσαίοι αγρότες, γιατί μετά δε μας μένει παρά η ανεργία, η πείνα. Οι μέχρι σήμερα αγώνες μας είχαν θετικά αποτελέσματα, όμως αυτά δεν αρκούν.
Είναι πλέον καθαρό: Αν με την οργάνωση της πάλης μας, τη συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τον αγώνα μας δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ανατρέψουμε την ΚΑΠ, την καπιταλιστική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, θα σωθούμε. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα χαθούμε.
Αυτόν τον αγώνα σωτηρίας θα τον συνεχίσουμε. Ξέρουμε ότι πολλοί και μέσα στον αγροτικό κόσμο περιμένουν, έχουν την ελπίδα ότι με τη νέα κυβέρνηση κάτι καλύτερο μπορεί να 'ρθεί.
Ομως, εμείς που ξημεροβραδιαζόμαστε στους δρόμους του αγώνα τους λέμε: Η ελπίδα για την επιβίωσή μας βρίσκεται στη συνέχιση και την ένταση της αγωνιστικής δράσης. Στον κοινό μας αγώνα, στη συμμαχία της αγροτιάς με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους.
Τους λέμε: Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφυγε, αλλά είναι εδώ η ΕΕ, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι και οι έμποροι που μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα.
Η νέα κυβέρνηση μπορεί να καλλιεργεί ελπίδες για λύσεις των προβλημάτων, να δίνει υποσχέσεις, ταξίματα, αλλά την ΚΑΠ της ΕΕ δεν την απαρνιέται, θα συνεχίσει να την υλοποιεί και "όποιον πάρει ο χάρος".
Διεκδικούμε τις απώλειες των τελευταίων ετών και βάζουμε προοπτική να αποτινάξουμε τους εκμεταλλευτές μας που μας απομυζούν, την ΕΕ των μονοπωλίων που ξεκληρίζει την μικρομεσαία αγροτιά, συγκεντρώνει την παραγωγή στους λίγους, κάνει ακριβή τη διατροφή του λαού για το κέρδος του καπιταλιστή.
Θα οργανώσουμε νέους αγώνες, θα στήσουμε νέα μπλόκα, διεκδικώντας να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα, oι περικοπές της νέας ΚΑΠ, καλύτερες τιμές για τα προϊόντα που παράγουμε και μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση των άδικων φόρων κι όλων των χαρατσιών που μας φορτώνουν, ουσιαστική ρύθμιση των χρεών μας, αύξηση των αγροτικών συντάξεων, δωρεάν Υγεία - Παιδεία, βελτίωση της ζωής στο χωριό.
Ταυτόχρονα, παλεύουμε για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, υπέρ των συμφερόντων του αγροτοπαραγωγού βιοπαλαιστή και προς όφελος του ελληνικού λαού. Γιατί η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ιδανικές εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, μεγάλη μηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής, τεχνογνωσία των αγροτών, ώστε να μπορεί να καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με προϊόντα υψηλής ποιότητας, φθηνά για το λαό, να παράγει πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, που θα ικανοποιεί ανάγκες της κοινωνίας.
Σήμερα εχθρός μας είναι η μεγάλη, καπιταλιστικά οργανωμένη, αγροτική εκμετάλλευση, αλλά και η κατακερματισμένη παραγωγή.
Το μέλλον είναι η μεγάλη κρατική αγροτική παραγωγή και η συνεταιρισμένη, που μπορεί να αναπτυχθεί με τον κεντρικό σχεδιασμό, ώστε να παράγουμε με βάση τις ανάγκες του λαού, να μην έχουμε τον βραχνά τι να καλλιεργήσουμε κάθε χρονιά.
Ο συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνενώνει τη γη και τα μέσα σε κοινή καλλιέργεια, θα βελτιώνει την παραγωγικότητα, θα στηρίζεται στις κεντρικά εξασφαλισμένες υποδομές, στα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα υποδομής, για να μην είμαστε στο έλεος των φυσικών φαινομένων.
Μπορεί να αξιοποιηθεί το τεράστιο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή στα φθηνά μέσα και εφόδια από την κρατική βιομηχανία, μειώνοντας δραστικά το κόστος παραγωγής. Δεν υπάρχει εξασφάλιση της διάθεσης του προϊόντος αν δεν φύγουν από τη μέση οι έμποροι - καπιταλιστές, αν δε γίνει κρατικό το εμπόριο».
Συλλαλητήριο για την επέτειο του Κιλελέρ οργανώνει η Γραμματεία Λέσβου της ΠΑΣΥ, την Κυριακή 22 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στην Κάπη.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων διοργανώνει εκδήλωση για την 105η επέτειο του Κιλελέρ, την Πέμπτη 19 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχάνων μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων οργανώνει εκδήλωση - συγκέντρωση για το Κιλελέρ, την Κυριακή 22 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στο Τεφέλι. Οι ίδιοι Αγροτικοί Σύλλογοι προχωρούν σε κινητοποίηση σήμερα, Τρίτη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Γεωργικής Ανάπτυξης καλεί την Τετάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου. Μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Να εξοφληθούν άμεσα οι αγροτοκτηνοτρόφοι που έχουν παραδώσει τα προϊόντα τους σε εμπόρους, συνεταιρισμούς, την ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ (πρώην Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών). Να αποδοθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί από την κυβέρνηση, να δοθούν οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις.