ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αποκούμπι στην «κεντροαριστερά»

Με επιθέσεις φιλίας και διατύπωση θέσεων για τη συγκρότηση της «μεγάλης κεντροαριστεράς» και «κυβερνήσεων συνεργασίας», όλες με αποδέκτη το ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ασκήσουν ...πιέσεις προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τα «καυγαδάκια» και τις «κοκορομαχίες» του προηγούμενου διαστήματος ανάμεσα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, η «Χαριλάου Τρικούπη» επιλέγει να ρίξει τους τόνους και να αλλάξει τακτική.

Ο Θ. Πάγκαλος, με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» την προηγούμενη Κυριακή, χαρακτήρισε «βρεφικό λάθος» την απόρριψη από τον Αλ. Τσίπρα της προοπτικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ «έσπευσε από τις πρώτες δηλώσεις του να οδηγήσει την Κεντροαριστερά σε αδιέξοδο, απορρίπτοντας κάθε συνεργασία» και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν πιο χρήσιμες ιδέες για τον τόπο»... Ο Θ. Πάγκαλος συγχρόνως ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα πρέπει να είναι ανοιχτό στη συνεργασία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Την ίδια στιγμή, ο Ακ. Τσοχατζόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση του «ρεύματος κοινωνικής αριστεράς» του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «το σημερινό πολιτικό σύστημα έχει αφήσει ανοιχτά διευρυμένα περιθώρια για κυβερνήσεις συνεργασίας», υποστήριξε ότι «η εποχή του δικομματισμού στην Ελλάδα τέλειωσε» και ισχυρίστηκε ότι «αν καταφέρουμε λοιπόν να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά, θα ανοίξουμε μια προοπτική αριστερής συνεργασίας και διακυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο Ευάγ. Βενιζέλος, μιλώντας προχτές στη Θεσσαλονίκη στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του κατέθεσε τις προτάσεις του για μια «άλλη κεντροαριστερά»... Ο Ευάγ. Βενιζέλος εντόπισε το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ στην «ηθική» και υποστήριξε: «Υπάρχει ανάγκη να γίνει αναστήλωση του ηθικού κύρους της παράταξης, να ξαναβρεί την ηθική της Αριστεράς, της μεγάλης Κεντροαριστεράς, η οποία βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, καθώς και της υπεράσπισης των αδικημένων»...

Ο Ευάγ. Βενιζέλος παρουσιάζοντας την «άλλη κεντροαριστερά» που οραματίζεται ανέφερε ότι δεν πρέπει να «είναι φοβική και αμυντική, αλλά μια κεντροαριστερά που μπορεί να ξαναπάρει στα χέρια της το νήμα των ανατροπών, το νήμα των αλλαγών, το νήμα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων». Και πρόσθεσε «χρειάζονται συναινέσεις, χρειάζονται μεταπλειοψηφικές προσεγγίσεις σε πάρα πολλά θέματα».

«Εθνική συναίνεση» και «κοινωνικός διάλογος»...

Παράλληλα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην ανάγκη προώθησης των «μεταρρυθμίσεων». Οσο και να επιχειρούν να κρύψουν την ταύτισή τους με την πολιτική της ΝΔ, οι δεσμεύσεις τους απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και την πολιτική του «ευρωμονόδρομου» δεν αφήνουν περιθώρια για ...«λεονταρισμούς».

Ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι θα «ήθελε μια εθνική συναίνεση για τα μεγάλα θέματα», τονίζοντας ότι «επιθυμεί διακομματική αντιμετώπιση», μεταξύ άλλων στο «Ασφαλιστικό και την Παιδεία». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευάγ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό ανέφερε «χρειάζεται ο κοινωνικός διάλογος. Χρειάζεται να έχεις έγκυρους κοινωνικούς εταίρους. Χρειάζεται να έχεις κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς που αναλαμβάνουν την ευθύνη»... προκειμένου, όπως είπε «να προχωρήσουμε σε μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση»...

Επίθεση στο ΚΚΕ

Οσο, λοιπόν, το ΚΚΕ αποκαλύπτει αυτή τη σύμπλευση και καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ, τόσο οι αντιΚΚΕ επιθέσεις πυκνώνουν. Τη σκυτάλη πήρε ο Θ. Πάγκαλος που, μπορεί ο ίδιος να ζητά «πλατιές συναινέσεις» μεταξύ των αστικών κομμάτων στα «μεγάλα θέματα» με πρώτη προτεραιότητα την αντιασφαλιστική επέλαση, αλλά στη συνέντευξή του στο «Ελεύθερο Τύπο», εντελώς προκλητικά, ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ «μερικές φορές έχει προσφέρει στηρίγματα στην κυβέρνηση με συχνότητα που δημιουργεί υποψίες συνεργασίας». Σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις Πάγκαλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Αφες αυτοίς. Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

Χτες, συνεδρίασε το Συντονιστικό Πολιτικό Οργανο του ΠΑΣΟΚ όπου, μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε με τις εξελίξεις με την ονομασία της ΠΓΔΜ, με τον Γ. Παπανδρέου να αναφέρει ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η «ενιαία σύνθετη ονομασία». Επίσης, ασχολήθηκαν με τις προσυνεδριακές διαδικασίες, αφού σήμερα οριστικοποιούνται οι κατάλογοι των υποψηφίων συνέδρων και την Κυριακή 24 Φλεβάρη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία των μελών για την εκλογή των περίπου 5.000 συνέδρων.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σκόπιμες ασάφειες, αλλά και γλυκοκοιτάγματα προς ΠΑΣΟΚ

Σκόπιμα ασαφής η νέα ηγεσία του ΣΥΝ, συνεχίζει να θολώνει τα νερά για το πότε θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και υπό ποιους όρους. Ωστόσο, άλλα μεγαλοστελέχη του χώρου δηλώνουν την επιθυμία τους καθαρότερα. Με μόνο μέλημα όλων τους τη συμμετοχή σε μια «καλύτερη» διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος Αλ. Τσίπρας αρχικά είπε ότι δε θέλει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ: «Είπαμε και μέσα από το συνέδριό μας ότι πολιτική μας στόχευση είναι η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής λύσης σε αριστερή κατεύθυνση. Αυτό δεν εξυπηρετείται με την προσπάθεια να λεηλατεί ο ένας το ακροατήριο του άλλου».

Και αμέσως μετά ότι τους θέλει, γιατί πώς αλλιώς θα αλλάξουν οι συσχετισμοί, πώς θα παζαρέψει μια καλύτερη θέση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ; «(...) χρειάζεται οργανωμένη πίεση "από τα κάτω", γιατί χωρίς αυτήν την πίεση δεν αλλάζουν οι σημερινοί συσχετισμοί».

Ακολούθως, χρησιμοποίησε μια ορολογία που ακόμα και στον ΛΑΟΣ άνετα χρησιμοποιούν, ότι για τα δεινά του λαού φταίνε π.χ. πέντε τράπεζες, αποφεύγοντας έτσι να ψελλίσει μια κουβέντα περί καπιταλισμού: «...σήμερα η Ελλάδα κυβερνάται από πέντε τράπεζες και μερικά εκδοτικά - κατασκευαστικά λόμπι», ήταν τα λόγια του και ξαναμίλησε «για αλλαγή συσχετισμών».

Ωστόσο, με μόνη έγνοια τα ποσοστά τους, σε μία συνέντευξη τουλάχιστον 2.000 λέξεων, δεν μπόρεσε να κατονομάσει έστω ένα συγκεκριμένο μέτρο άμεσης προτεραιότητας υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Οπως απέφυγε επιμελώς να απαντήσει ευθέως στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου, π.χ. για το αν η «αλλαγή πολιτικού σκηνικού», που επαγγέλλεται, σημαίνει νέα κόμματα, ή συμμαχίες κομμάτων ή τι άλλο.

Καθαρότερα μίλησε (στα χτεσινά «ΝΕΑ») ο βουλευτής του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκης. Προειδοποίησε (μάλλον τους «δικούς» του) ότι τα ποσοστά του ΣΥΝ θα εξαρτηθούν «σε μεγάλο βαθμό από τη θέση που θα πάρει ως προς την πολιτική πρότασή του για τη διακυβέρνηση της χώρας, την οποία θέλει εναλλακτική». Οτι «εναλλακτική σημαίνει επίσης και πρόταση που εφαρμόζεται σε ένα νέο πολιτικό τοπίο, όπου ενισχύονται ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις που δεν περιορίζονται από τη σημερινή γεωγραφία των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες και βέβαια δεν πρόκειται να εξαφανιστούν αλλά καλούνται να αναπροσδιορίσουν και αυτές πρόγραμμα και πολιτική προσέγγιση». Προς τούτο στηλίτευσε την «επιδίωξη της μονοκομματικής επιβολής, σε κυβέρνηση ή σε αντιπολίτευση».

Υπογράμμισε δε ότι «μεγάλη ή τουλάχιστον μεγαλύτερη Αριστερά μπορεί να υπάρξει, αν έτσι θέλει να αυτοπροσδιορίζεται, και χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Δε νομίζω όμως ότι το όποιο μέγεθός της προκύψει αρκεί για να συγκροτήσει κυβέρνηση, με όποιο εκλογικό σύστημα, κι ασφαλώς όχι με απλή αναλογική».

Χάρηκε, ωστόσο, διότι «αυτό που δικαιούται πάντως ο ΣΥΝ είναι να δηλώνει, όπως και το κάνει προσφάτως, ότι εύχεται τέτοιες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και κατά συνέπεια και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ ώστε να μπορεί να έχει μαζί του διάλογο, προγραμματικό και πολιτικό, δημόσιο και ανοιχτό, δηλαδή χωρίς προκαθορισμένο τέλος και αποτέλεσμα, ώστε να φανεί αν είναι δυνατό, με πειστικότητα και φερεγγυότητα για τους πολίτες, να προχωρήσει σε κοινές δράσεις σε όλα τα επίπεδα που θα επιβάλλει η κατάσταση και η επιθυμία της κοινωνίας».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
«Παγωμένος» ο δικομματισμός

«Παγωμένος» σε χαμηλά ποσοστά συνεχίζει να εμφανίζεται ο δικομματισμός, ενώ σοβαρή δυστοκία παρουσιάζεται και στις «εναλλακτικές λύσεις» που ετοιμάζονται στο παρασκήνιο για την «αναστήλωσή» του και τη «σταθερότητα» γενικότερα του συστήματος εξουσίας.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, καθώς η πολιτική τους οξύνει τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και διογκώνει τη δυσαρέσκειά τους, η οποία επιδιώκεται να διοχετευτεί σε ανώδυνες για το σύστημα «δεξαμενές διαμαρτυρίας».

Η τελευταία δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» εμφανίζει τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 27,8% των προτιμήσεων στην «πρόθεση ψήφου», το ΠΑΣΟΚ το 24,5%, το ΚΚΕ το 8,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,3%, ο ΛΑΟΣ 4,1%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» φτάνει το 19%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ποσοστό 19,8%, εμφανίζεται να στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, σε άλλη δημοσκόπηση της RASS για το «Παρόν», στο ερώτημα αν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος, το 58,3% απαντά «όχι» και το 39,8% «ναι». Στην ίδια δημοσκόπηση το 58,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση του Ε. Βενιζέλου να μην προχωρήσει στην ίδρυση ομίλου. Ομως περισσότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (34,4%) δεν είναι ικανοποιημένο από την απόφαση αυτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ