ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απέσυρε προσωρινά την τροπολογία για το προσωπικό των κλινικών

Σε επιφυλακή οι εργαζόμενοι που πάλεψαν με τα συνδικάτα Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά για να μην περάσει η ρύθμιση

Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή
Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή
Την προσωρινή απόσυρση της τροπολογίας - βόμβα, με την οποία άνοιγε ο δρόμος για γενικευμένες απολύσεις και επιβολή ελαστικών σχέσεων εργασίας για το μισό σχεδόν προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων «θα συναρτάται με την πληρότητα των κλινών» και όχι με τον αριθμό των κλινών της κλινικής, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια, ο επιχειρηματίας θα μπορεί να μειώνει μέχρι και 50% το προσωπικό κάθε ειδικότητας και αν αυξάνεται η πελατεία του να παίρνει εργαζόμενους φτηνούς, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ακόμη και για μια μέρα! Αντικειμενικά, η τροπολογία άνοιγε το δρόμο για ανάλογες ρυθμίσει και στο κρατικό σύστημα της Υγείας.

Την τροπολογία, που φτιάχτηκε κατ' απαίτηση των κλινικαρχών, αποκάλυψαν και ανέδειξαν τα συνδικάτα της ιδιωτικής Υγείας σε Αθήνα και Πειραιά, που από την πρώτη ώρα πάλεψαν να οργανώσουν την αντίδραση των εργαζομένων. Κορύφωση αυτής της προσπάθειας ήταν η χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσαν στην πλατεία Κοραή και η πορεία στη Βουλή, με αίτημα να αποσυρθεί η κατάπτυστη τροπολογία. Ο αγώνας τους άσκησε πίεση στην συγκυβέρνηση και συνέβαλε στην απόσυρση της τροπολογίας.

Αρωγό τους είχαν το ΚΚΕ, που αντιπάλεψε την τροπολογία μέσα και έξω από τη Βουλή. Οι περιοδείες των κομμουνιστών βουλευτών σε κλινικές των μεγάλων πόλεων όλης της χώρας, η ενημέρωση των εργαζόμενων για το αντιδραστικό περιεχόμενο της τροπολογίας και το σφυροκόπημά της στη Βουλή, αποτέλεσαν συμβολή στον αγώνα των εργαζομένων του κλάδου για την απόσυρσή της.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος η «ελαστικότητα»

Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο Μ. Βορίδης είπε χτες πως αποσύρει την τροπολογία «για να την ωριμάσουμε λίγο περισσότερο», δείχνει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επανέλθει, για να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στις εργασιακές σχέσεις στην Ιδιωτική Υγεία. Γι' αυτό απαιτείται επιφυλακή και ετοιμότητα από τους εργαζόμενους, καλή οργάνωση και δυνάμωμα των συνδικάτων τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η σχετική διάταξη θα επανέλθει «βελτιωμένη», καθώς στην αρχική της μορφή δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί «η διαδικασία του ελέγχου. Δηλαδή πώς θα διαπιστώνεται ο αριθμός των κλινών, πώς δε θα υπάρξουν αλλοιώσεις της βασικής ιδέας της διατάξεως». Επίσης, κυνικά υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνει παρέμβαση για ελαστικότητα, η οποία να δημιουργεί θέσεις εργασίας σε σχέση με την πραγματικότητα, αυτό ισχύει».

Για τη συγκεκριμένη τροπολογία, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, είπε χτες στη Βουλή ότι είναι ενταγμένη στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνών εργαζομένων, πιο φτηνής εργατικής δύναμης για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των μεγάλων κλινικών.

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις λαϊκές οικογένειες, τους καλούμε να οργανώσουν την πάλη τους να ενισχύσουν τη Λαϊκή Συμμαχία να εμποδίσουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων, αυτών των ρυθμίσεων αλλά και όλων των άλλων αντιλαϊκών μέτρων με κατεύθυνση την πλήρη ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Να αξιοποιήσουν τη δύναμη του συλλογικού οργανωμένου αγώνα, με διαχωριστική, όμως, γραμμή απέναντι στην ΕΕ, τους επιχειρηματικούς ομίλους, στα παλιά και νέα κόμματα - πολιτικά στηρίγματά τους. Να διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χωρίς τα μονοπώλια και την επιχειρηματική δράση, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξη, που θα μπορούν να αξιοποιούν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν, για πλήρη δικαιώματα, όπως είναι και η Υγεία».

Συγκέντρωση των εργαζομένων

Νωρίτερα το απόγευμα, στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν τα συνδικάτα των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά, με τη συμμετοχή και δυνάμεων από το ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η τροπολογία θα αξιοποιηθεί στο βάθεμα της εκμετάλλευσης, μέσω της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Υπάρχουν παραδείγματα, όπως στον κλάδο του τουρισμού, που τέτοιες πολιτικές έχουν εφαρμοστεί. Για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας, απόδειξη των παραπάνω αποτελεί η κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε το 2012, χρονιά κατά την οποία οι όμιλοι της Υγείας παρουσίασαν άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 9,5% συγκριτικά με το 2011. Παρόλα αυτά, υπογράφηκε σύμβαση με μειώσεις 15%, με κατάργηση θεσμικών δικαιωμάτων (διεύρυνση ωραρίων, κατάργηση ειδικών αδειών), μισθολογικός διαχωρισμός νέων και παλιών εργαζομένων.

Μεγάλες ευθύνες αναλογούν στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, που αποδέχεται τις αξιώσεις των εργοδοτών, έβαλε στο επίκεντρο τις ανάγκες των ομίλων, τη συζήτηση για τζίρους - ζημιές, πετώντας στο περιθώριο την πραγματική ανάγκη του εργαζόμενου για μόνιμη σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, με αξιοπρεπείς απολαβές».

Στη συγκέντρωση μίλησε, επίσης, η Χριστίνα Ράπτη, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Ακολούθησε πορεία στη Βουλή με κεντρικό σύνθημα: «Αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις κλαδικές, σκλάβοι δε θα γίνουμε μες στις κλινικές». Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματα των συνδικάτων. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος και την καθαρή του θέση ενάντια στην τροπολογία.

Αντιδραστικό όλο το νομοσχέδιο

Η απόσυρση της τροπολογίας δεν αλλάζει τον αντιδραστικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, καθώς βαθαίνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας με τη θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων, ενώ εκχωρεί την κατ' οίκον νοσηλεία, τις μονάδες οικογενειακού προγραμματισμού και τα κέντρα Μητέρας - Παιδιού στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω και των Δήμων κ.ά. Περιλαμβάνονται ακόμα διατάξεις για την ένταξη οδηγίας για τις μεταμοσχεύσεις, ρυθμίσεις για την ψυχική Υγεία, που είναι και αυτές στο ίδιο αντιδραστικό πνεύμα κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τα απογευματινά χειρουργεία, αυτά αναφέρονται στο άρθρο 46 του νομοσχεδίου «για την ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων». Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «θα εξυπηρετούνται ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή που δύνανται να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας τους εξ ιδίων χρημάτων και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία να αυξήσουν τα έσοδά τους». Ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «έχει να κάνει με την περαιτέρω συρρίκνωση του όποιου δημόσιου τομέα Υγείας έμεινε σήμερα και τη μετατροπή του, την εμπορευματοποίησή του, σε επιχειρήσεις».

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ
Φάρμακα με ανακατανομή πετσοκομμένων κονδυλίων

«Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» θυμίζει η κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών για τον «καθορισμό προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδύνατων».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η «ετήσια δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό» και τους «οικείους προϋπολογισμούς των κωδικών του ΕΟΠΥΥ, δε θα υπερβαίνει το ποσό των 340 εκ. ευρώ». Ομως, μετά τις χτεσινές διευκρινίσεις του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, προκύπτει ότι, για το πεντάμηνο του 2014 που απομένει να τρέξει το πρόγραμμα, θα διατεθούν 100 εκ. απ' τον ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή και αυτό το ποσό θα αποτελέσει μέρος της κατακρεουργημένης Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης (ΔΦΔ), που για το 2014, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, δε θα υπερβεί τα 2,019 δισ. ευρώ, όταν το 2013 -με τα 493 εκ. ευρώ rebates και klowback- είχε διαμορφωθεί στα 1.339 εκ. ευρώ.

Απαντώντας στην ερώτηση αν τα 340 εκ. ευρώ θα προέρχονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, ο υπουργός Υγείας είπε: «Παρακολουθώντας την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης θα δούμε ποιο είναι το πραγματικό πια κόστος στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, γιατί θα το έχουμε μέσα στο εξάμηνο. Βλέποντας, λοιπόν, το κόστος, θα προσδιορίσουμε πια και το τι πρέπει να κάνουμε στα ποσά του προϋπολογισμού».

Επί της ουσίας, με αυτήν την παροχή, γίνεται ανακατανομή των κονδυλίων της ήδη κατακρεουργημένης Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης μεταξύ των ανασφαλίστων και των ασφαλισμένων που έχουν δικαίωμα στην περίθαλψη, αλλά έχουν υποχρεωθεί σε αιματηρές μεσοσταθμικές συμμετοχές: Από 9% το 2009, σε 25-27% το 2013. Η χορήγηση των φαρμάκων στους ανασφάλιστους γίνεται με τους ίδιους όρους που γίνεται στους ασφαλισμένους. «Αυτό που είναι υποχρέωση του ταμείου για τον ασφαλισμένο, είναι δωρεάν για τον ανασφάλιστο», είπε ο υπουργός.

Στο ερώτημα αν μπορεί ο ανασφάλιστος να πληρώσει τις αιματηρές συμμετοχές, ο υπουργός Υγείας είπε: «Στο γιατί δεν καλύψαμε και την ασφαλιστική συμμετοχή του ιδιώτη, η απάντηση είναι διότι προφανώς αυτό εκτοξεύει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε 2.950 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Απ' αυτές 682 είναι γιατροί, 1.300 νοσηλευτικό προσωπικό, 200 για πληρώματα του ΕΚΑΒ, 200 παραϊατρικό προσωπικό και 150 για μονάδες ψυχικής Υγείας.

Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση

Στη χτεσινή συγκέντρωση καταγγέλθηκε η εκδικητική απόλυση του μοναδικού γιατρού από τον όμιλο «Ευρωκλινική» στην Αθήνα που συμπαραστάθηκε έμπρακτα στους απεργούς εργαζόμενους της «Ευρωκλινικής» την Παρασκευή, με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στα επίπεδα του 2009. Η απεργία στην επιχείρηση συνεχίζεται σήμερα. Τα κλαδικά συνδικάτα Αθήνας και Πειραιά, μαζί με άλλα σωματεία της Αττικής, θα βρεθούν έξω από την «Ευρωκλινική», απαιτώντας με τους απεργούς την ανάκληση της απόλυσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ