ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Κρίσιμη συνάντηση στη Γενεύη
  • Τη ρωσική πρόταση εκτόνωσης της κρίσης επρόκειτο να εξετάσουν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Γαλλίας, ΗΠΑ και Βρετανίας
  • Σταθερά υψηλοί οι τόνοι από την Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.-

Εκτακτη μεταμεσονύχτια συνάντηση θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στη Γενεύη. Η απόφαση λήφθηκε μετά την εντολή του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον να ενισχυθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Περσικό Κόλπο και αναμένεται να εξετάσει τα αποτελέσματα των συζητήσεων που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ. Εντούτοις, η Ουάσιγκτον ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης, υποστηρίζοντας ότι το Ιράκ έχει σε πλήρη ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά του συστήματα.

Στις 2 το πρωί, ώρα Ελβετίας, θα συναντηθούν στη Γενεύη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ, με τον Γάλλο ομόλογό του Ιμπέρ Βεντρίν, τον Βρετανό Ρόμπιν Κουκ και την Αμερικανίδα Μαντλίν Ολμπράιτ. Η "περίεργη" ώρα της συνάντησης οφείλεται στο βαρύτατο πρόγραμμα των τεσσάρων διπλωματών. Η Μαντλίν Ολμπράιτ, που πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή και στη Νοτιοανατολική Ασία, διέκοψε την παραμονή της στην Ινδία και ακύρωσε την επίσκεψή της στο Μπαγκλαντές, προκειμένου να φθάσει στη Γενεύη αργά χτες το βράδυ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, φθάνοντας στη Γενεύη, δήλωσε ότι "περιμένει πολλά από τη συνάντηση αυτή", στην οποία αρκέστηκε να πει ότι θα παρουσιάσει το "πρόγραμμα" που συμφώνησε με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ κατά τις συνομιλίες τους στη Μόσχα την Τρίτη και χτες. Ο Πριμακόφ απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και ανακοίνωσε, μόνο, ότι συνομίλησε και με τον Κινέζο ομόλογό του Κιαν Κισέν, με στόχο να μεταφερθεί στη Γενεύη και η γνώμη της πέμπτης χώρας - μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι ο Πριμακόφ θα ζητήσει από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να δοθούν εγγυήσεις στη Βαγδάτη ότι, όταν η UNSCOM ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο της, το εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ δεν πρόκειται να συνεχιστεί.

Την ελπίδα για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση του Περσικού εξέφρασε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό Σεκρέ. Περισσότερο συγκρατημένος εμφανίστηκε, όμως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, που συνοδεύει την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι "δεν είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνάντηση της Γενεύης". Στο μεταξύ, συνεχίζεται η φημολογία περί αμερικανο-βρετανικής πρόθεσης να γίνει αύξηση των ποσοτήτων ιρακινού πετρελαίου προς πώληση, προκειμένου να αυξηθεί και η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στη χώρα ως αντάλλαγμα. Πάντως, η ιρακινή ηγεσία έχει απορρίψει αυτήν την προοπτική, χαρακτηρίζοντάς την "απλό δέλεαρ".

Υψηλοί τόνοι και νέα σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Παρά το διπλωματικό μαραθώνιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ουάσιγκτον κράτησε, και πάλι, υψηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσής της με το Ιράκ. Ο Κένεθ Μπέικον, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, υποστήριξε ότι τα ιρακινά αντιαεροπορικά συστήματα έχουν τεθεί σε τέτοιο επίπεδο ετοιμότητας, που μπορεί κάλλιστα να προσπαθήσουν να αναγκάσουν, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, τα αμερικανικά κατασκοπευτικά να πετάξουν σε χαμηλότερο ύψος, με αποτέλεσμα να είναι εύκολος στόχος σε έναν πύραυλο εδάφους - αέρος. Ο Μπέικον, που, επικαλούμενος τις πληροφορίες του στρατηγού Αντονι Ζίνι, επικεφαλής της αμερικανικής Γενικής Διοίκησης στον Κόλπο, τόνισε ότι η ιρακινή ετοιμότητα ξεπερνά τα επίπεδα του 1991, δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή συντέλεσε στην απόφαση ενίσχυσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Σάντι Μπέργκερ, σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου σε θέματα εθνικής ασφαλείας, η αποστολή των επιπλέον 6 F - 117 στελθ, των 6 βομβαρδιστικών Β - 52 και των 9 ανεφοδιαστικών αεροσκαφών, δε συνεπάγεται ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μια στρατιωτική σύρραξη είναι αναπόφευκτη.

Παράλληλα, οι πρεσβευτές των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ανακοίνωσαν θα συνεδριάσουν, νωρίς σήμερα το πρωί, με στόχο, όπως υποστήριζαν ανώνυμες διπλωματικές πηγές, να ασκήσουν πίεση στον επικεφαλής της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ να διατάξει την επιστροφή στο Ιράκ των μη Αμερικανών επιθεωρητών, προκειμένου να συνεχίσουν το έργο τους.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέες υποθέσεις παιδεραστίας

ΡΩΜΗ -

Χρειάστηκαν να αποκαλυφθούν αρκετά περιστατικά παιδεραστίας και το αποτρόπαιο τέλος ενός εννιάχρονου αγοριού από σπείρα παιδοφίλων, για να κινητοποιηθούν επιτέλους οι ιταλικές αρχές και να λάβουν κάποια μέτρα, αλλά και να αφυπνιστεί η κοινή γνώμη. Στο μεταξύ, χτες συνελήφθη καθηγητής Λυκείου, σε κωμόπολη πλησίον της Νάπολης, με την κατηγορία της σεξουαλικής ασέλγειας κατά μαθητών του, ενώ σαν απάντηση στον πανικό που έχει ξεσπάσει, οι αστυνομικοί αρχίζουν εκ νέου έρευνες για 186 υποθέσεις εξαφάνισης ανηλίκων στην περιφέρεια της Νάπολης.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να οργανωθούν άμεσα ενημερωτικές εκστρατείες και να προωθηθούν νέα νομοθετικά μέτρα. Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει τη σύσταση μιας κοινωνικής οργάνωσης και να χρησιμοποιήσει πρόσωπα, που αρνούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης, για να επιβλέπουν όλους τους χώρους που συγκεντρώνονται παιδιά: σχολεία, πάρκα, παιδικές χαρές, στάσεις λεωφορείων. Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα διανείμουν ενημερωτικά φυλλάδια και θα μεταδίδουν τηλεοπτικά σποτ, ενώ επιδιώκουν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την παιδεραστία, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση εκπαιδευτικών και γονέων.

Η ιστορία του εννιάχρονου Σιλβέστρο που, αφού κακοποιήθηκε σεξουαλικά, δολοφονήθηκε από σπείρα παιδεραστών, βρήκε τον απόηχό της και στο ιταλικό Κοινοβούλιο, όπου διεξήχθη χτες έκτακτη συνεδρίαση, μετά τον πανικό που έχει κυριολεκτικά προκαλέσει σε γονείς και μαθητές η υπόθεση. Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της Ιταλίας, ορισμένοι βουλευτές - κυρίως από την "Εθνική Συμμαχία" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη "Λέγκα του Βορρά" - "θυμήθηκαν" την ποινή του θανάτου σαν δίκαιη τιμωρία για αποτρόπαια εγκλήματα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι με αφορμή αυτή την ιστορία, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά "το κόμμα των υπέρμαχων της θανατικής ποινής" ξεκινώντας από πολιτικούς εκπροσώπους της Εθνικής Συμμαχίας. Ετσι, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μιλάνου άρχισε ήδη από χτες, η συλλογή υπογραφών υπέρ της θανατικής ποινής, για ένα "νόμο λαϊκής πρωτοβουλίας".

Η προτεινόμενη νομοθεσία προβλέπει 3 ως 20 χρόνια κάθειρξης και μεγάλα πρόστιμα και εξομοιώνει τη σεξουαλική εκμετάλλευση με τη δουλεία. Ο νέος νόμος είναι προγραμματισμένος να συζητηθεί και να ψηφιστεί μετά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και γίνεται πιο αυστηρή με την πρόσφατη ψήφιση ενός νομοσχεδίου από τη Γερουσία.

Η σημαντικότερη όμως αλλαγή που φαίνεται να συντελείται, είναι η διαφαινόμενη τάση της κοινής γνώμης να σπάσει το "νόμο της σιωπής", την "ομερτά". Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της Νάπολης, το βίαιο και βδελυρό έγκλημα θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν αυτή η ιστορία της παιδεραστίας, που διαρκούσε μήνες και τη γνώριζαν σχεδόν όλοι, είχε καταγγελθεί εγκαίρως. Αλλά ο "νόμος της σιωπής" ήταν ολοκληρωτικός.

Μια πρώτη αντίδραση ήρθε χτες από τους φίλους και συμμαθητές του εννιάχρονου. Μαζικά, οι μαθητές των σχολείων της Νάπολης διαδήλωσαν στη μνήμη του Σιλβέστρο ντε λε Κάβε, υποσχόμενοι έτσι να βάλουν τέλος στην "ομερτά", ενώ το κεντρικό σύνθημα των νεαρών διαδηλωτών ήταν "αυτός που ξέρει πρέπει να μιλάει".

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αντιδράσεις κατά του Σουχάρτο και μεσολάβηση για το Α. Τιμόρ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ. -

Δεκάδες Νοτιοαφρικανοί - μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων πραγματοποίησαν χτες διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Ινδονησίας στην Πρετόρια, διαμαρτυρόμενοι για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Σουχάρτο.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε από το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων, μία μέρα πριν την προγραμματισμένη για σήμερα επίσημη επίσκεψη του Ινδονήσιου Προέδρου στη Νότια Αφρική. Κεντρικότερο σύνθημα των διαδηλωτών καλούσε τον πρόεδρο Νέλσονα Μαντέλα να μην προβεί σε διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με τον "φονιά Σουχάρτο".

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών, Αλφρεντ Νζο, υποστήριζε με θέρμη το ενδεχόμενο μίας αποτελεσματικής μεσολαβητικής προσπάθειας για τη βελτίωση της κατάστασης στο καταληφθέν από τα ινδονησιακά στρατεύματα Ανατολικό Τιμόρ στη διάρκεια συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο Μαντέλα με τον Ινδονήσιο ομόλογό του.

"Ελπίζουμε πως θα επιτευχθεί μία σημαντική πρόοδος πάνω στο ζήτημα" δήλωσε ο Αλφρεντ Νζο, ενώ στην ανακοίνωση του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Εξωτερικών προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες θα ασχοληθούν με την κατάσταση που επικρατεί στο Ανατολικό Τιμόρ, αλλά δε διευκρινίζεται εάν ο Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα θα απευθύνει εκ νέου την έκκλησή του για απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη - αγωνιστή για την απελευθέρωση του Ανατολικού Τιμόρ, Ξανάνα Γκουσμάο.

Το Ανατολικό Τιμόρ, πρώην αποικία της Πορτογαλίας, καταλήφθηκε από τα ινδονησιακά στρατεύματα εισβολής το 1975 και προσαρτίστηκε ένα χρόνο μετά ως 27η επαρχία της Ινδονησίας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Σουχάρτο στη Ν. Αφρική θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η αναδόμηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών και οι διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Τα αεροπλάνα πάνω στο "Νίμιτς" και τα πληρώματά τους κάνουν διαρκώς ασκήσεις ετοιμότητας

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
"Ενιαίος πολιτικός χώρος στην Ιβηρική"

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Στην υπογραφή συμφωνίας για τη σύσταση ενός "ενιαίου πολιτικού χώρου στην Ιβηρική Χερσόνησο" προχώρησαν οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, κατά τη 14η διμερή Συνάντηση Κορυφής των δύο κρατών που πραγματοποιήθηκε στην ισπανική πρωτεύουσα.

Οι αρχηγοί των δύο κυβερνήσεων, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασαν την επιθυμία να συντονίζουν καλύτερα την ευρωπαϊκή στρατηγική τους, γι' αυτό κατέληξαν στην παρούσα συμφωνία που θα τους επιτρέψει να μιλούν από κοινού για όλα τα μεγάλα θέματα. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών "προχωρούν με σταθερή ταχύτητα", μολονότι, παραμονή της Συνόδου για την απασχόληση στο Λουξεμβούργο, η Μαδρίτη προτάσσει την ιδιωτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ η Λισαβόνα δεν αποκλείει την κρατική παρέμβαση, οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις στα οικονομικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η συμφωνία ακόμα προβλέπει τη δικαστική συνεργασία και την ενίσχυση της υποδομής, όπως και από κοινού μέτρα κατά του εμπορίου ναρκωτικών, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Ακόμα, στενότερη συνεργασία τους σε μια σειρά από κοινωνικούς τομείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ