Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αντιδράσεις κατά του Σουχάρτο και μεσολάβηση για το Α. Τιμόρ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ. -

Δεκάδες Νοτιοαφρικανοί - μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων πραγματοποίησαν χτες διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Ινδονησίας στην Πρετόρια, διαμαρτυρόμενοι για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Σουχάρτο.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε από το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων, μία μέρα πριν την προγραμματισμένη για σήμερα επίσημη επίσκεψη του Ινδονήσιου Προέδρου στη Νότια Αφρική. Κεντρικότερο σύνθημα των διαδηλωτών καλούσε τον πρόεδρο Νέλσονα Μαντέλα να μην προβεί σε διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με τον "φονιά Σουχάρτο".

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών, Αλφρεντ Νζο, υποστήριζε με θέρμη το ενδεχόμενο μίας αποτελεσματικής μεσολαβητικής προσπάθειας για τη βελτίωση της κατάστασης στο καταληφθέν από τα ινδονησιακά στρατεύματα Ανατολικό Τιμόρ στη διάρκεια συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο Μαντέλα με τον Ινδονήσιο ομόλογό του.

"Ελπίζουμε πως θα επιτευχθεί μία σημαντική πρόοδος πάνω στο ζήτημα" δήλωσε ο Αλφρεντ Νζο, ενώ στην ανακοίνωση του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Εξωτερικών προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες θα ασχοληθούν με την κατάσταση που επικρατεί στο Ανατολικό Τιμόρ, αλλά δε διευκρινίζεται εάν ο Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα θα απευθύνει εκ νέου την έκκλησή του για απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη - αγωνιστή για την απελευθέρωση του Ανατολικού Τιμόρ, Ξανάνα Γκουσμάο.

Το Ανατολικό Τιμόρ, πρώην αποικία της Πορτογαλίας, καταλήφθηκε από τα ινδονησιακά στρατεύματα εισβολής το 1975 και προσαρτίστηκε ένα χρόνο μετά ως 27η επαρχία της Ινδονησίας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Σουχάρτο στη Ν. Αφρική θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η αναδόμηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών και οι διμερείς εμπορικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ