ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
Βομβαρδισμοί και "διπλωματική" κινητικότητα

Στην περιοχή σπεύδουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, ενώ ο Πρόεδρος, Μπ. Κλίντον, αρνείται πεισματικά να καταδικάσει τους απάνθρωπους βομβαρδισμούς που συνεχίζονται

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Μια μέρα μετά την κτηνώδη επίθεση ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών εναντίον βάσης των Ηνωμένων Εθνών, που στοίχισε τη ζωή σε, τουλάχιστον, 100 γυναικόπαιδα και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 150 προσφύγων, το διπλωματικό και πολιτικό παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Στην περιοχή σπεύδουν, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, όσο και ο Ρώσος ομόλογός του Γεβγκένι Πριμακόφ, ενώ ο Γάλλος συνάδελφός τους, Ερβέ ντε Σαρέτ, συνεχίζει τις επαφές του σε Τελ Αβίβ, Βηρυτό και Δαμασκό. Οι εικόνες φρίκης που μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινής γνώμης. Υπό το βάρος της κατακραυγής, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σύρθηκε στο να ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός και η Ουάσιγκτον, σαφώς εκτεθειμένη, αναγκάστηκε να καλέσει τις δύο πλευρές σε εκεχειρία. Από το παιχνίδι των εντυπώσεων δε θα μπορούσε να απουσιάσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που δήλωσε έτοιμος για εκεχειρία, όπως άλλωστε και ο ηγέτης της "Χεζμπολάχ". Παρ' όλα αυτά, όμως, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν και χτες πυρά με σφοδρότητα.

Συνεχίστηκαν και χτες οι ισραηλινές επιδρομές στο Νότιο Λίβανο. Η περιοχή γύρω από την πόλη της Τύρου ήταν ο χτεσινός στόχος του ισραηλινού πυροβολικού και των μαχητικών αεροσκαφών του Τελ Αβίβ, παρόλο που είναι γνωστό ότι 15.000 κάτοικοι της πόλης αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Από την πλευρά της, η "Χεζμπολά" σφυροκόπησε το Βόρειο Ισραήλ με πυραύλους "Κατιούσα", τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και κατά την ημέρα. Πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της "Χεζμπολά" ανακοίνωσαν ότι 3 μαχητές της οργάνωσης έχασαν τη ζωή τους και, τουλάχιστον, άλλοι 2 τραυματίστηκαν σοβαρά από ισραηλινές επιδρομές στα νότια της Κοιλάδας Μπεκάα, στην οποία υπάρχουν αρκετά στρατόπεδα της οργάνωσης.

Κινητικότητα

Εντυπωσιακή κινητικότητα προκάλεσε σε διεθνές διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, η σφαγή, περίπου, 100 αμάχων που είχαν βρει καταφύγιο σε βάση του ΟΗΕ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, γνωρίζοντας πιθανώς ότι οι πολεμικές αντιπαραθέσεις δεν κρίνονται, πλέον, μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά και στις τηλεοπτικές κάμερες, αναγκάστηκε να σπάσει την ένοχη σιωπή του(δηλαδή την υποστήριξή του) προς το Τελ Αβίβ και να καλέσει και τις δύο πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες. Απέφυγε, όμως, πεισματικά να καταδικάσει τα ισραηλινά εγκλήματα.

Ανάλογη στάση τήρησε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο, μετά από 8 συνεχόμενες ημέρες ισραηλινών επιδρομών, πήρε ομόφωνη απόφαση, με την οποία καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 15 μέλη του Συμβουλίου δεν ενέκριναν ψήφισμα που κατέθεσαν οι αραβικές χώρες, με το οποίο καταδικαζόταν η "ισραηλινή επιθετικότητα". Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Νορβηγία, καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Μόσχας, η οποία, αφού κατέκρινε σφοδρά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, αποστέλλει επειγόντως στην περιοχή διπλωματική αποστολή, με επικεφαλής τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται στο Τελ Αβίβ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει γύρο επαφών και συνομιλιών. Οπως δήλωσε ο Αμερικανός συντονιστής για τις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής, Ντένις Ρος, που συνοδεύει τον Κρίστοφερ, η Ουάσιγκτον αισιοδοξεί ότι η αποστολή της θα επιτύχει μια πρώτη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μέσα στις επόμενες 4 ή 5 ημέρες.

Σοβαρές αντιδράσεις προκάλεσε η ισραηλινή επιδρομή και στην Τουρκία, της οποίας η κυβέρνηση έχει, βέβαια, συνάψει στρατιωτική συμφωνία με το Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα πολλά ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να έχουν απογειωθεί, στα πλαίσια της επιχείρησης "σταφύλια της οργής", από τουρκικά αεροδρόμια. Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε, χτες, στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι, περίπου, 4.000 συγκεντρωμένοι φώναζαν αντι-ισραηλινά συνθήματα και έκαψαν μια ισραηλινή σημαία.

Οι εντυπώσεις

Διαλλακτικό προφίλ επέδειξε, χτες, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, ο οποίος εμφανίστηκε έτοιμος να δώσει ένα τέλος στα "σταφύλια της οργής", με την προϋπόθεση να σταματήσει και η "Χεζμπολά" τις επιθέσεις. Αντιστρόφως ανάλογο ήταν και το μήνυμα του θρησκευτικού ηγέτη της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης Μοχάμεντ Χουσεϊν Φαντλαλάχ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι γίνεται μια ξεκάθαρη προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα και συγχρόνως και η εξοργισμένη διεθνής κοινή γνώμη, χωρίς αυτό να συνεπάγεται απαραίτητα κάτι περισσότερο από έναν πόλεμο εντυπώσεων και σίγουρα δε φαίνεται να οδηγεί σε λύση του προβλήματος του Νοτίου Λιβάνου και σε αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων σύμφωνα με τη σχετική απόφαση 425 των Ηνωμένων Εθνών.

Το πόσο επιφανειακή και ξεδιάντροπη είναι η ισραηλινή κυβερνητική τακτική γίνεται σαφέστερο, αν αναλογιστεί κανείς τις δηλώσεις του αρχηγού του ισραηλινού στρατού Αμνόν Σαχάκ, που έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις"καλών προθέσεων" του Πέρες. Ο αντιστράτηγος, σχολιάζοντας την ισραηλινή απάνθρωπη επίθεση στη βάση των Ηνωμένων Εθνών, είπε χαρακτηριστικά ότι "δεν αντιλαμβάνεται κανένα λάθος στις ενέργειες των Ισραηλινών πιλότων" και εξέφρασε κυνικά την άποψη ότι "το Ισραήλ θα συνεχίσει να βάλλει κατά της"Χεζμπολάχ" όπου και όταν αυτή επιτίθεται, αφού δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες του παιχνιδιού ούτε για το στρατό ούτε για τους πολίτες".

Την αισιοδοξία των απανταχού πρόθυμων και κυρίως "ανθρωπιστών" μεσολαβητών δε φαίνεται να συμμερίζεται, όμως, η συριακή ηγεσία. Εξοργισμένη φέρεται να είναι η Δαμασκός από το χτεσινό δολοφονικό ισραηλινό χτύπημα, κάτι που γίνεται σαφές από τις αντιδράσεις του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάρα, στις προτροπές του Γάλλου ομόλογού του, Σαρέτ, να επέμβει η συριακή ηγεσία στη "Χεζμπολάχ" και να σταματήσουν οι επιθέσεις της οργάνωσης στο βόρειο Ισραήλ. Ο Σάρα, όπως μεταδίδουν δημοσιογραφικές πηγές, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος και τόνισε ότι αν δε σταματήσουν άμεσα οι ισραηλινές επιδρομές η Συρία θα αναγκαστεί να εμπλακεί και τότε ολόκληρη η Μέση Ανατολή θα τυλιχτεί στη λαίλαπα ενός γενικευμένου πολέμου. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Δαμασκός, μέχρι χτες, δεν είχε δώσει καμία απάντηση στρατιωτικώς στους επανειλημμένους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά σε θέσεις στρατιωτών της στην Κοιλάδα Μπεκάα.

ΠΕΔΥΕ
Να σταματήσει, τώρα, η σφαγή

Την απαίτησή της, να σταματήσουν οι σφαγές των αμάχων στο Λίβανο, εκφράζει με ψήφισμα που εξέδωσε η γραμματεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ζητώντας να αποχωρήσουν άμεσα από την περιοχή τα ισραηλινά στρατεύματα και να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ, που αφορά την αποχώρηση των Ισραηλινών από το Νότιο Λίβανο.

"Με συναισθήματα αποτροπιασμού και έντονης ανησυχίας παρακολουθούμε το ξέσπασμα της πολεμικής επίθεσης του Ισραήλ στο Λίβανο", αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΕΔΥΕ. "Μεθοδικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί και καταιγισμούς πυροβολικού ενάντια σε αμάχους, στα χωριά τους, πρόσφυγες. Ενα νέο μέτωπο πολεμικής πυρκαγιάς ξανανοίγει στο βωμό των ληστρικών συμφερόντων της Νέας Τάξης Πραγμάτων με όχημα την ισραηλινή κυβέρνηση".

Αναφερόμενη στις αιτίες που οδηγούν σε αυτήν την κατάσταση, η ΠΕΔΥΕ, επισημαίνει πως "η απελπισία, ο μαζικός πανικός, η γενικευμένη τρομοκρατία αποβλέπει να διαλύσει κάθε ιδέα αντίστασης των λαών της περιοχής, στην επέλαση των αρχιτρομοκρατών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

"Το μαρτυρούν, η πλήρης πολιτική στήριξη μέχρι συγχαρητηρίων στο Ισραήλ από πλευράς των ΗΠΑ, Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και η χρησιμοποίηση από το Ισραήλ της ΝΑΤΟικής βάσης στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, υλοποιώντας επιχειρησιακά το "κράτος πρώτης γραμμής" του κ. Χόλμπρουκ. Η κρατική τρομοκρατία των όπλων υλοποιεί τις αποφάσεις της Συνόδου Χαράμ Αλ Σάικ πριν ένα μήνα με την επίβλεψη του κ. Κλίντον για την πλήρη καθυπόταξη των λαών της περιοχής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ".

"Διαπιστώνουμε", καταλήγει το ψήφισμα, "ότι οι διάφορες "ειρηνευτικές διαμεσολαβήσεις" και "συμφωνίες" υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον εξοβελισμό του ΟΗΕ είναι τα ψευδώνυμα οχήματα για την προώθηση των μηχανορραφιών, των απειλών, των εκβιασμών, του πολέμου που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ιρανική προσπάθεια επαναπροσέγγισης

ΑΓΚΥΡΑ. -

Μονοήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε χτες στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες είχαν διαταραχτεί σε επικίνδυνο βαθμό τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας τόσο των αλληλοκατηγοριών περί κατασκοπίας και της στρατιωτικής συμφωνίας της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Η επίσκεψη του Βελαγιατί στην Τουρκία είχε ως σκοπό της ακριβώς να επαναφέρει τις διμερείς σχέσεις στο προηγούμενό τους στάδιο, και οι δηλώσεις του Ιρανού αξιωματούχου κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση: "Οι σχέσεις Ιράν και Τουρκίας, δύο γειτονικών και αδελφών χωρών, έχουν μεγάλη σημασία".

Οι σχέσεις των δύο χωρών διαταράχτηκαν, όταν η Αγκυρα κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εμπλέκεται στη δολοφονία Ιρανών αντιφρονούντων, οι οποίοι ζουν στην Τουρκία, και η Τεχεράνη με τη σειρά της κατηγόρησε την Αγκυρα ότι οργάνωσε ένα δίκτυο κατασκοπίας στο Ιράν.

Η αμοιβαία ανάκληση τεσσάρων διπλωματών εκατέρωθεν, αποτέλεσμα της κρίσης, η οποία σοβούσε την προηγούμενη βδομάδα, δεν αναμένεται να έχει συνέχεια. Οι Ιρανοί διπλωμάτες επέστρεψαν στην Τεχεράνη, ενώ οι Τούρκοι διπλωμάτες θα επιστρέψουν στην Αγκυρα εντός των ημερών.

  • Οπως αναμενόταν, η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ντεμιρέλ στη Ρουμανία συνοδεύτηκε από διαβεβαιώσεις για ευρύτερη οικονομική συνεργασία, τόσο από τον Ρουμάνο ομόλογό του Ιον Ιλιέσκου, όσο και από άλλους αξιωματούχους.
  • Ενα "τρένο ειρήνης" θα αναχωρήσει αύριο Κυριακή από την Κωνσταντινούπολη για το Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κουρδικό.

Περίπου 150 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι αριστερών οργανώσεων, συνδικαλιστές και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων θα πάρουν μέρος στο ταξίδι.

ΙΝΔΙΑ
53 Νεκροί σε σύγκρουση τρένων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Σε αμέλεια, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οφείλεται η σύγκρουση δύο τρένων στη βόρεια Ινδία, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 53 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 70.

Οι δύο αμαξοστοιχίες, μία επιβατική και μία εμπορική, συγκρούστηκαν μετωπικά με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα το ένα βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας να μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών.

"Ολοι οι επιβάτες σε αυτό το βαγόνι σκοτώθηκαν", δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ" κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Αμέσως μετά το δυστύχημα, εξαγριωμένοι επιβάτες της αμαξοστοιχίας κατέστρεψαν τις τηλεφωνικές γραμμές και προσπάθησαν να πυρπολήσουν το σιδηροδρομικό σταθμό μιας γειτονικής πόλης.

Οι μηχανοδηγοί των δύο αμαξοστοιχιών έχουν εξαφανιστεί και αναζητούνται από την Αστυνομία της Ινδίας.

Η Φατιμά Ισμαϊλ δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της μπροστά στα τραύματα του τετράχρονου γιού της, θύμα και αυτός του άνανδρου βομβαρδισμού στη βάση του ΟΗΕ

Νεκρά γυναικόπαιδα και ερείπια θα χρησιμεύσουν τώρα για την άσκηση της διπλωματίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ