Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ιρανική προσπάθεια επαναπροσέγγισης

ΑΓΚΥΡΑ. -

Μονοήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε χτες στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες είχαν διαταραχτεί σε επικίνδυνο βαθμό τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας τόσο των αλληλοκατηγοριών περί κατασκοπίας και της στρατιωτικής συμφωνίας της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Η επίσκεψη του Βελαγιατί στην Τουρκία είχε ως σκοπό της ακριβώς να επαναφέρει τις διμερείς σχέσεις στο προηγούμενό τους στάδιο, και οι δηλώσεις του Ιρανού αξιωματούχου κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση: "Οι σχέσεις Ιράν και Τουρκίας, δύο γειτονικών και αδελφών χωρών, έχουν μεγάλη σημασία".

Οι σχέσεις των δύο χωρών διαταράχτηκαν, όταν η Αγκυρα κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εμπλέκεται στη δολοφονία Ιρανών αντιφρονούντων, οι οποίοι ζουν στην Τουρκία, και η Τεχεράνη με τη σειρά της κατηγόρησε την Αγκυρα ότι οργάνωσε ένα δίκτυο κατασκοπίας στο Ιράν.

Η αμοιβαία ανάκληση τεσσάρων διπλωματών εκατέρωθεν, αποτέλεσμα της κρίσης, η οποία σοβούσε την προηγούμενη βδομάδα, δεν αναμένεται να έχει συνέχεια. Οι Ιρανοί διπλωμάτες επέστρεψαν στην Τεχεράνη, ενώ οι Τούρκοι διπλωμάτες θα επιστρέψουν στην Αγκυρα εντός των ημερών.

  • Οπως αναμενόταν, η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ντεμιρέλ στη Ρουμανία συνοδεύτηκε από διαβεβαιώσεις για ευρύτερη οικονομική συνεργασία, τόσο από τον Ρουμάνο ομόλογό του Ιον Ιλιέσκου, όσο και από άλλους αξιωματούχους.
  • Ενα "τρένο ειρήνης" θα αναχωρήσει αύριο Κυριακή από την Κωνσταντινούπολη για το Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κουρδικό.

Περίπου 150 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι αριστερών οργανώσεων, συνδικαλιστές και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων θα πάρουν μέρος στο ταξίδι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ