ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Να μην επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ και Ομοσπονδιών από διάφορους κλάδους για την ανάγκη ανάπτυξης κοινής δράσης με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τα λαϊκά στρώματα

Ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης
Ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης
Την ανάγκη ανάπτυξης κοινής δράσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ώστε να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης ανέδειξε χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια περιοδείας της, πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ από διάφορους κλάδους δουλειάς στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Μεγαλόπολης.

Συγκεκριμένα, στελέχη της Γραμματείας Ενέργειας του ΠΑΜΕ, μαζί με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Γάλα - Ποτά, την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, την Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα, με στελέχη από το χώρο του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, αφού περιόδευσαν σε όλους τους χώρους δουλειάς (ορυχεία, εργοστάσιο, συντήρηση, διοίκηση) τόνισαν ότι η παράδοση της Ενέργειας στον έλεγχο των μονοπωλίων αφορά όλο το λαό και γι' αυτό πρέπει να συναντήσει την οργανωμένη αντίστασή του.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Σταμέλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, στους εργάτες στο ορυχείο, στο Ψαθί, αναφορικά με τα όσα ειπώθηκαν από κυβερνητικά στελέχη πριν τις εκλογές για την προώθηση των διαδικασιών πώλησης της 3ης μονάδας στη Μεγαλόπολη (στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι μονάδες 1 και 2 στο Αμύνταιο και της Φλώρινας, συνολικής ισχύος άνω των 1.000 MW, όταν η συνολική λιγνιτική ισχύς της ΔΕΗ είναι κάτι λιγότερο από 5.300 MW), στόχος είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. «Οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα έχουν σοβαρές συνέπειες στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και παράλληλα θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, με αποτέλεσμα τμήματα του λαού μας να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό, αφού δεν θα έχουν χρήματα για να πληρώσουν. Θα φτάσουμε στο σημείο δηλαδή, τον 21ο αιώνα, λαϊκά σπίτια να μην μπορούν να ανάψουν λάμπα».

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του ορυχείου στο Ψαθί
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του ορυχείου στο Ψαθί
Το λόγο πήρε και η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, η οποία απευθυνόμενη στους εργάτες του ορυχείου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Εμείς που δουλεύουμε στις φαρμακοβιομηχανίες και γενικότερα στον κλάδο του Φαρμάκου είμαστε αντιμέτωποι με μια παρόμοια κατάσταση. Για εμάς το Φάρμακο όπως και η Ενέργεια αποτελούν κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα και γι' αυτόν το λόγο δεν μπορούν να είναι στα χέρια των ιδιωτών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους και όχι η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Από τη στιγμή που το φάρμακο ουσιαστικά είναι στα χέρια των φαρμακοβιομηχάνων βλέπουμε όλοι τη δύσκολη και απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα προκειμένου αυτοί να θησαυρίζουν. Κάτι ανάλογο ετοιμάζουν τώρα για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η μάχη που καλούμαστε να δώσουμε γι' αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο εσάς, αλλά όλους τους εργαζόμενους. Εμείς έτσι το βλέπουμε, με αυτόν τον τρόπο προσανατολίζουμε τους εργαζόμενους του κλάδου μας, ώστε ενιαία να δοθεί η μάχη αυτή από όλους μας».

Μόνο συμφέρον του λαού η δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Ενέργειας

Στους εργαζόμενους του εργοστασίου μίλησε επίσης ο Ηλίας Μαστρολέων, στέλεχος του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστής στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ο οποίος αφού έκανε εκτενή αναφορά στις εξαγγελίες της κυβέρνησης σε σχέση με το μέλλον της ΔΕΗ και τις μεγάλες συνέπειες που θα έχει η πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων απέναντι σε αυτή την πολιτική. «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση λοιδορεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ προκειμένου να στρέψει την πλειοψηφία των εργαζομένων σε βάρος της για να περάσει πιο εύκολα τα σχέδιά της. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως «η πρόσφατη σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ είναι σε βάρος των εργαζομένων, πέρασε τους νόμους του μνημονίου στη σύμβαση και ταυτόχρονα άφησε ανοιχτή την πόρτα των απολύσεων, καθώς σε άρθρο της σύμβασης αναφέρεται πως το πλεονάζον προσωπικό της επιχείρησης, αν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί κάπου αλλού, θα απολύεται» και κατέληξε: «Αυτός είναι και ο λόγος που η θέση μας για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ενέργειας, που θα συντονίζει όλο το ενεργειακό δυναμικό, θα χαράσσει πολιτική, θα προωθεί έργα, θα παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, την προκοπή του τόπου, έχοντας υπόψη του όλες τις ενεργειακές παραμέτρους, δυνατότητες, προοπτικές, είναι και η ουσιαστική φιλολαϊκή προσέγγιση του ενεργειακού ζητήματος».

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους «αιφνιδιάστηκαν» ευχάριστα από την παρουσία συνδικαλιστών από άλλους κλάδους. Εξέφρασαν την αγωνία τους για την πορεία της ΔΕΗ η οποία χρόνο με το χρόνο, με άμεσους κι έμμεσους τρόπους, παραδίδεται ολοένα και περισσότερο σε ιδιώτες και εργολάβους, καθώς και για τη συνεχιζόμενη μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις τους. Επίσης, ενώ υποστήριξαν την ανάγκη άμεσης οργάνωσης του αγώνα ταυτόχρονα σημείωσαν τη δυσκολία που υπάρχει, καθώς η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών δυνάμεων στη ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια υπονόμευσαν ουσιαστικά τους αγώνες για τα δικαιώματά τους.

Να σημειώσουμε πως το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, χρόνο με το χρόνο φθίνει όλο και περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το 1991 - 1992 (όταν και εισήχθη στην ΕΕ ο όρος της απελευθέρωσης της Ενέργειας) οι μόνιμοι εργαζόμενοι έφταναν τους 3.100 και τώρα, μόλις και μετά βίας, είναι 1.280 εργαζόμενοι. Το αποτέλεσμα, από το 1992 και πέρα, είναι σε όλους σχεδόν τους κρίκους της δουλειάς να έχουν αναλάβει εργολάβοι - ελλείψει προσωπικού - οι οποίοι χρησιμοποιούν ανασφάλιστους εργάτες, κυρίως αλλοδαπούς, ώστε να αποσπούν μεγαλύτερο κέρδος από τις εργολαβίες που αναλαμβάνουν. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, ενώ οι συνθήκες εργασίας είναι εξοντωτικές, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δουλειά στο ορυχείο για την εξόρυξη του λιγνίτη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Με απεργιακό αγώνα απαντούν στην εκ περιτροπής εργασία

Τη δεύτερη βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων «κλείνουν» σήμερα οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, ενώ χτες έκαναν μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Αγωνίζονται για να ανατρέψουν το επαίσχυντο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μόνο μέρα δουλειά τη βδομάδα -4 μεροκάματα το μήνα- που έχει επιβάλει σε βάρος τους η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων από τις 18 Απρίλη και θα συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβρη καταδικάζοντάς τους στην εξαθλίωση.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το κομμάτιασμα και τη συρρίκνωση του ναυπηγείου, ακόμα και το λουκέτο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του εμπορικού τμήματος του ναυπηγείου, διαδικασία που ήδη είναι σε εξέλιξη.

Αέρα στα πανιά της επιθετικότητας τόσο της εργοδοσίας, όσο και της κυβέρνησης δίνει η συμβιβασμένη πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ». Αναγκάζονται αυτές οι δυνάμεις κάτω από το βάρος των εξελίξεων και των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, όμως την ίδια ώρα υπονομεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων με το πλαίσιο που προβάλλουν περί «φερέγγυων» επιχειρηματιών και το αόριστο «να μείνει το ναυπηγείο ανοιχτό» χωρίς να αναφέρουν εργασιακά δικαιώματα και θέσεις εργασίας. Μάλιστα, χτες, με ευθύνη του προέδρου της ΤΡΙΑΙΝΑΣ Β. Καρακίτσου, έγινε παρέμβαση αστυνομικών μέσα στο χώρο του υπουργείου Εργασίας, εκεί όπου θα γινόταν η συνάντηση του υφυπουργού με τους συνδικαλιστές, για να απομακρυνθεί η εργαζόμενη και μέλος της διοίκησης του σωματείου Δανάη Γκουτζούνη. Και αυτό επειδή, κατά τον πρόεδρο είχε συμφωνηθεί να παραβρεθούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων. Αυτή η ενέργεια καταδικάστηκε έντονα από τον Θ. Κούτρα, μέλος της διοίκησης του σωματείου και εκπρόσωπος της παράταξης Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ), ο οποίος αποχώρησε από τη συνάντηση.

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί να γίνει γενική συνέλευση και λήψη απόφασης για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

«EUROMEDICA»
Τρομοκρατική απόλυση συνδικαλίστριας

Η διοίκηση της «Euromedica», σε μια πρωτοφανή επίδειξη εργοδοτικής τρομοκρατίας, ανακοίνωσε σε εργαζόμενη στο υποκατάστημα του Περιστερίου και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία στην Αθήνα, ότι απολύεται.

Το ΔΣ του Σωματείου στην ιδιωτική Υγεία με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι η απόφαση αυτή της εργοδοσίας «είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση εκδικητικής απόλυσης για συνδικαλιστικούς λόγους, παράνομης και καταχρηστικής». «Αποτελεί, υπογραμμίζει το Σωματείο, την απάντηση της εργοδοσίας στη δράση της συνδικαλίστριας στο χώρο δουλειάς της και αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των συναδέλφων, μετά και την επιτυχημένη στάση εργασίας με καθολική συμμετοχή που πραγματοποιήθηκε στο συγκεκριμένο υποκατάστημα. Η διοίκηση της «Euromedica», που οφείλει μισθούς αρκετών μηνών στο προσωπικό, ποινικοποιεί το δικαίωμα της διεκδίκησης στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων! Η απόλυση αυτή αποτελεί επίθεση στους εργαζόμενους για να μη διεκδικήσουν αυτά που τους οφείλουν».

Το Σωματείο των Εργαζομένων ζητά την άμεση επαναπρόσληψη της συνδικαλίστριας και την καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της «Euromedica».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ