ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
Αμείωτη η ένταση των βομβαρδισμών

Ο Σύρος Πρόεδρος, Χαφέζ Αλ Ασαντ, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Δέκατη τέταρτη μέρα, χτες, που τα "σταφύλια της οργής" του Ισραήλ ματώνουν το Λίβανο. Μετά την Σουζάνα Ανιέλι, την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το στίβο των μεσολαβήσεων εγκατέλειψε, χτες, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κατηγορώντας σαφώς τις ΗΠΑ για έλλειψη συνεργασίας και για απροθυμία ουσιαστικής προόδου. Η σφοδρή αμερικανική προσπάθεια να επιτύχει εκεχειρία, επιβάλλοντας το αμερικανικό "ειρηνευτικό" πακέτο, δε φαίνεται να στέφεται με επιτυχία, καθώς, χτες το απόγευμα, ο Σύρος Πρόεδρος, Χαφέζ αλ Ασαντ, αρνήθηκε να συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Και όλα αυτά, ενώ οι επιδρομές και οι επιθέσεις εκατέρωθεν συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, παρά την κακοκαιρία που επικρατεί στην περιοχή.

Αδιάκοπα σφυροκοπήθηκε και χτες ο Νότιος Λίβανος από ξηράς, αέρος και θαλάσσης από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Κύριος στόχος των ισραηλινών πυρών ήταν, για άλλη μια φορά, ο δρόμος που συνδέει την Τύρο με τη Βηρυτό, οι περιοχές Σάκρα και Κέιλεχ. Υφεση παρουσίασαν οι ισραηλινές επιδρομές, μόνο κατά τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών, εξαιτίας της έντασης της κακοκαιρίας. Οι λιβανικές αρχές, καθώς και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών περιμένουν να υπάρξει μια ανάπαυλα των ισραηλινών επιθέσεων, που χτες έφθασαν στον αριθμό των 1.400 οβίδων, ώστε να μπορέσουν να τελέσουν την κηδεία των, περισσοτέρων, από 105 θυμάτων της επιδρομής στη βάση του ΟΗΕ στην Κανά, την περασμένη Πέμπτη.

Παρά τα ισχυρά πλήγματα, που ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει στις βάσεις της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολά", οι επιθέσεις της οργάνωσης με πυραύλους "Κατιούσα" εναντίον του βορείου Ισραήλ συνεχίστηκαν και χτες όλο το εικοσιτετράωρο, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά όχι ανθρώπινες απώλειες, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά 53 άτομα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, το βόρειο Ισραήλ έπληξαν, χτες, 99 πύραυλοι "Κατιούσα".

"Οχι" του Ασαντ στον Κρίστοφερ

Σε τεντωμένο σκοινί, όμως, μοιάζουν να βρίσκονται και οι διεθνείς μεσολαβήσεις για την εκτόνωση της κρίσης. Οι ΗΠΑ πέτυχαν, τελικά, να απομακρύνουν τους Ευρωπαίους εθελοντές μεσολαβητές και να κυριαρχήσουν στην προσπάθεια παρέμβασης, σε έναν αγώνα δρόμου για να επιβάλουν το "ειρηνευτικό τους σχέδιο" με όλους τους συναφείς όρους. Οι αλλεπάλληλες μετακινήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, από Δαμασκό σε Τελ Αβίβ και το αντίστροφο, επέβαλαν την αμερικανική παρουσία και ανάγκασαν τη Ρωσία να αποσυρθεί. Επιστρέφοντας στη Μόσχα, άπρακτος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ, καταφέρθηκε κατά της Ουάσιγκτον, επικρίνοντάς τη για το "μοναχικό" δρόμο μεσολάβησης που επέλεξε για να προωθήσει το σχέδιό της, χωρίς να επιδέχεται συζητήσεις επί του σχεδίου αυτού. Ο Πριμακόφ εξέφρασε σαφώς την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην περιοχή, αν δεν αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από το Νότιο Λίβανο, αποδεχόμενα, επιτέλους, την απόφαση 425 των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ουόρεν Κρίστοφερ, όμως, δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της μαραθώνιας μεσολάβησής του. Οι επίπονες και αλλεπάλληλες συναντήσεις του με τον Σύρο Πρόεδρο, Χαφέζ αλ Ασαντ, και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Σιμόν Πέρες, μπορεί να εξοβέλισαν από το "ειρηνευτικό" παιχνίδι της μοιρασιάς τους Ευρωπαίους "εταίρους" της Ουάσιγκτον, δεν κατάφεραν, όμως, να φέρουν πιο κοντά την εκεχειρία. Παρά τις πιέσεις, η Δαμασκός εμφανίζεται αμετακίνητη στην άρνησή της να αποδεχτεί το αμερικανικό μεσολαβητικό σχέδιο.

Το διπλωματικό θερμόμετρο, μάλιστα, ανέβηκε επικίνδυνα, χτες, το απόγευμα. Στη συριακή πρωτεύουσα, βρέθηκαν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ αλ Χαρίρι και ο Πρόεδρος της λιβανικής Βουλής, Ναμπί Μπέρι. Οι Αραβες αξιωματούχοι είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Σύρο Πρόεδρο, θέτοντας στο επίκεντρο της συζήτησής τους την αμερικανική επίμονη μεσολαβητική πρόταση. Αν και δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση, για τη στάση που προτίθεται να τηρήσει η Συρία, που έχει, βέβαια, ήδη εκφράσει την προτίμησή της στο γαλλικό σχέδιο και έχει, ήδη, ξεκαθαρίσει ότι "δεν πρόκειται να το παίξει χωροφύλακας" της "Χεζμπολά", η είδηση της ημέρας είναι αναμφισβήτητα η άρνηση του Χαφέζ αλ Ασαντ να συναντηθεί με τον Ουόρεν Κρίστοφερ, που μόλις είχε φθάσει από το Ισραήλ. Οπως διέρρευσε από ανώτερες συριακές κυβερνητικές πηγές, ο Σύρος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ήταν"διαθέσιμος" να συναντηθεί και πάλι με τον Κρίστοφερ, ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει στο Τελ Αβίβ επειγόντως. Η απρόοπτη αυτή εξέλιξη, που δίνει στα γεγονότα νέες απροσδόκητες διαστάσεις, δεν είχε σχολιαστεί επισήμως, μέχρι χτες αργά το βράδυ, ούτε από τη Δαμασκό ούτε από το Τελ Αβίβ.

Καταδίκη της σφαγής των αμάχων από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Ισραήλ για την επιδρομή κατά της βάσης του ΟΗΕ την περασμένη Πέμπτη. Την πρόταση, που εισηγήθηκε η Αίγυπτος, ψήφισαν 50 από τα 53 μέλη της επιτροπής. Η μοναδική αρνητική ψήφος ήταν των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες συνεχίζουν απροκάλυπτα να συγκαλύπτουν, αλλά και να προωθούν την ισραηλινή κτηνωδία στο Λίβανο.

  • Με χτεσινή ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Αράβων Σύρων Αποδήμων στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι πραγματικοί στόχοι των ισραηλινών επιδρομών είναι: Ο αφανισμός της λιβανέζικης εθνικής αντίστασης, η υποστήριξη της λιβανέζικης Πολιτοφυλακής, που στηρίζει τον ισραηλινό στρατό κατοχής, η άσκηση πίεσης στο Λίβανο, για να διασπαστεί το κοινό διπλωματικό μέτωπό του με τη Συρία, η άσκηση πίεσης στη Συρία, ώστε να αποδυναμωθεί ο διαπραγματευτικός της ρόλος, η τρομοκράτηση του αραβικού πληθυσμού και κυρίως του παλαιστινιακού λαού, η ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του Σιμόν Πέρες.

Ο Σύνδεσμος καταδικάζει τις ισραηλινές επιδρομές και ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης 425 των Ηνωμένων Εθνών.

ΚΟΣΣΟΒΟ
Ξέσπασμα βίας

Σε διαφορετικά χωριά ξέσπασαν βίαια επεισόδια με τους αλβανόφωνους που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον σε πέντε άτομα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τα πιο σοβαρά επεισόδια βίας των τελευταίων εφτά χρόνων εκδηλώθηκαν χτες στο Κοσσυφοπέδιο, φορτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα έντασης που υπάρχει στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιστατικών στα χωριά Ντετσάνι, Πετς, Στίμλιε και Μιτροβίτσα έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα (εκ των οποίων οι περισσότεροι Σέρβοι αστυνομικοί) και τραυματίστηκαν άλλα τέσσερα. Ο Σέρβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θεώρησε ως υπεύθυνο το αυτονομιστικό κίνημα Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνοντας ότι "η επιλογή της τρομοκρατίας ως τρόπου μάχης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο οποιαδήποτε ειρηνευτική λύση στο Κόσσοβο".

Το πρώτο επεισόδιο βίας σημειώθηκε στο χωριό Ντετσάνι, (95 χλμ δυτικά της Πρίστινα), όπου ένοπλος, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εισέβαλε σε καφενείο σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας ακόμη ένα. Με διαφορά λίγης ώρας, ένοπλοι επιτέθηκαν κατά αστυνομικών που περιπολούσαν στο χωριό Πετς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο αστυφύλακες. Σε παρόμοιο περιστατικό έχασε τη ζωή του ένας Σέρβος αστυνομικός στο χωριό Στίμλιε (16 χλμ νοτιοδυτικά της Πρίστινα). Στη Μιτροβίτσα (32 χλμ βορειοδυτικά της Πρίστινα) μία γυναίκα άγνωστης εθνικότητας σκοτώθηκε και ένας Σέρβος αστυνομικός τραυματίστηκε όταν τους επιτέθηκαν ένοπλοι. Στις εξονυχιστικές έρευνες που έκαναν αμέσως μετά Σέρβοι αστυνομικοί του χωριού Μιτροβίτσα συνελήφθησαν τέσσερις Αλβανόφωνοι ως ύποπτοι για το παραπάνω επεισόδιο.

Στην Πρίστινα η κηδεία ενός 20χρόνου Αλβανόφωνου φοιτητή που φονεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο πήρε χτες τις διαστάσεις πορείας στην οποία πήραν μέρος πάνω από 10.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, που έγινε κάτω από τα άγρυπνα βλέμματα Σέρβων αστυνομικών, δε σημειώθηκαν επεισόδια.

  • Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν χτες να μη γίνει μείωση του αριθμού των στρατευμάτων της πολυεθνικής δύναμης στη Βοσνία πριν από τα μέσα Σεπτέμβρη. Οπως δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τζον Σαλικασβίλι, "ο αριθμός των στρατευμάτων δε θα μειωθεί, για να υπάρχει το ασφαλές κλίμα που χρειάζεται για τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών του φθινοπώρου".
Τα παιδιά του Λιβάνου ξεσπιτώθηκαν απο τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Τα παιδιά του Λιβάνου ξεσπιτώθηκαν από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς και ανέλαβαν να παίρνουν την τροφή τους... από τους καταυλισμούς του ΟΗΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ