ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ναι «επί της αρχής» της Δαμασκού στη Σύνοδο

Ο λιβανέζικος στρατός αναπτύσσεται στις συνοικίες της Τρίπολης στο βορρά
Ο λιβανέζικος στρατός αναπτύσσεται στις συνοικίες της Τρίπολης στο βορρά
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την απόφαση της συριακής ηγεσίας να δεχθεί «επί της αρχής» να συμμετάσχει στη Διεθνή Σύνοδο για την εξεύρεση πολιτικής μεταβατικής λύσης στη Συρία, τη διοργάνωση της οποίας συναποφάσισαν οι ΗΠΑ - Ρωσία, ανακοίνωσε, χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Οπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντερ Λουκασένκο, η απόφαση ελήφθη παρά το ότι υπάρχει μια σειρά διεθνών πρωτοβουλιών που «υποσκάπτουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες και τη σύνοδο» και συμπεριέλαβε σε αυτές, εκτός από τη σύνοδο και τις αποφάσεις των «Φίλων της Συρίας» και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την περασμένη βδομάδα, η οποία καταδίκαζε μονομερώς τη συριακή ηγεσία και αναγνώριζε ρόλο στην όποια μεταβατική περίοδο μόνο στην αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία». Η ανακοίνωση του Λουκασένκο ήρθε μετά από τρεις ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στη ρωσική διπλωματία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών, Φαϊζάλ Μεκντάντ, που μετέβη στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» για το ίδιο ζήτημα. Εκπρόσωποί της εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στην ανακοίνωση της Μόσχας για συμμετοχή της συριακής ηγεσίας ως προς το αν αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Ασαντ θα παραμείνει όπως και να έχει στην εξουσία, με γνώμονα τις δηλώσεις και του ίδιου προσφάτως ότι αν φύγει, αυτό θα συμβεί με εκλογές το 2014.

Σχολιάζοντας τις αλλεπάλληλες επαφές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια στοιχειώδης συναίνεση για να γίνει η Σύνοδος, αλλά δήλωσε αισιόδοξος.

Σείεται ο βόρειος Λίβανος

Με αντιαρματικές ρουκέτες, οβίδες και αυτόματα όπλα συνεχίστηκαν και χτες για πέμπτη συνεχόμενη μέρα οι σφοδρότατες συγκρούσεις στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου. Οι μάχες εντοπίζονται μεταξύ των συνοικιών Μπάαμπ αλ Ταμπάνεχ, όπου κατοικούν υποστηρικτές των Σύρων αντικαθεστωτικών, και Τζαμπάλ Μοχσέν, όπου κατοικούν υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης. Μέσα στις μέρες αυτές έχουν σκοτωθεί 23 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και δύο στρατιώτες, ενώ έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 200.

Ο στρατός έλαβε εντολή να μπει στις δύο συνοικίες όπου έχουν αναπτυχθεί πολλοί ελεύθεροι σκοπευτές, με αποτέλεσμα οι άμαχοι να έχουν βρει καταφύγιο στα ισόγεια και στα υπόγεια των σπιτιών για να σωθούν. Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Σουλεϊμάν χαρακτήρισε την έκρυθμη κατάσταση στην Τρίπολη «αντανάκλαση των εξελίξεων στη Συρία».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία - «αστραπή» Κέρι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με ένα πρωινό εργασίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χτες, ολοκλήρωσε την επίσκεψη - «αστραπή» (τέταρτη σε τέσσερις μήνες) που πραγματοποίησε σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζον Κέρι συνάντησε δύο φορές τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και από μία φορά τον Ισραηλινό Πρόεδρο Πέρες και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς. Βρήκε, μάλιστα, χρόνο για να κάνει μια σύντομη βόλτα σε εμπορικό δρόμο της Ραμάλα και να βγάλει εκεί φωτογραφίες στο πλαίσιο μιας γενικότερης καμπάνιας οικονομικής ενίσχυσης διά των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει ξεκινήσει η Ουάσιγκτον για τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Στις λίγες δηλώσεις που έκανε ο Κέρι παραδέχτηκε ότι τα πράγματα ως προς το στόχο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για αναθέρμανση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαδικασίας «δεν είναι εύκολα. Υπάρχει σκεπτικισμός, κυνισμός και επιφυλακτικότητα εκατέρωθεν και είναι απολύτως δικαιολογημένα όλα αυτά λόγω των όσων έχουν συμβεί». Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, δήλωσε γενικόλογα ότι ενδιαφέρεται για «την αναθέρμανση της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας», χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι επανεξετάζεται η συνέχιση του εποικισμού ή η άρνησή του να συζητήσει στη βάση των συνόρων του 1967. Από την άλλη, η παλαιστινιακή πλευρά φέρεται να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική, θεωρώντας ότι η αμερικανική διπλωματία δε δείχνει διατεθειμένη να πιέσει πραγματικά το Ισραήλ να προχωρήσει σε αυτονόητες κινήσεις, όπως το «πάγωμα» του εποικισμού.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Ρομπάι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη σημασία των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ και την ανάγκη ενίσχυσής τους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, την Πέμπτη στην Αγκυρα, όπου είχε συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και την αντιπρόεδρο του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Γκιουλτέν Κισανάκ.

Στο επίκεντρο της ατζέντας των συνομιλιών του Χ. Ρομπάι βρέθηκαν μεταξύ άλλων, η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο τη Συρία και τη «συμβολή της Αγκυρας» στις εξελίξεις, ο ρόλος της Τουρκίας στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η Ενέργεια, με το Ρ. Ερντογάν να καλεί σε αξιοποίηση του αγωγού «Ναμπούκο». O Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων την «οικονομική ανάπτυξη» της χώρας του, καθώς και τα οφέλη που θα προσφέρει στην ΕΕ, σε περίοδο κρίσης τονίζοντας και την αποπληρωμή του χρέους της χώρας στο ΔΝΤ. Ο Ρ. Ερντογάν εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το ότι η χώρα του δεν καλείται στις Συνόδους Κορυφής από το 2004, ζητώντας επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και σημειώνοντας ότι ήδη ζουν περισσότεροι από 5 εκατ. Τούρκοι στην ΕΕ.

Μιλώντας στην Ενωση Τούρκων Επιχειρηματιών (ΤΟΒΒ) ο Χ. Ρομπάι εξήρε τον πολιτικό και οικονομικό ρόλο της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο, τους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει, τη συμβολή της στη «διατήρηση της ειρήνης», ενώ μίλησε και για την επαναπροώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας και σημείωσε τη συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα, την οποία χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας. Επίσης, τάχθηκε υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού προς το «συμφέρον όλων», όπως είπε -τη στιγμή που παρασκηνιακά κινούνται διεργασίες επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν- και χαρακτήρισε τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου ως «κίνητρο» προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία μεταξύ άλλων θα επέτρεπε και στενότερη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Νέες συγκρούσεις

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Συνεχίστηκαν και το βράδυ της Πέμπτης οι οδομαχίες μεταξύ νεαρών μεταναστών και αστυνομικών δυνάμεων στα προάστια της Στοκχόλμης στη Σουηδία με αφορμή τη δολοφονία 69χρονου μετανάστη από αστυνομικές δυνάμεις.

Η σύγκρουση αν και τυφλή έχει βαθύτερες ρίζες στα προβλήματα των μεταναστών, την περιθωριοποίηση, την ανεργία και τη φτώχεια που διογκώνεται. Νωρίς χτες το πρωί η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε εννιά συλλήψεις, ενώ κλήθηκαν ενισχύσεις, προκειμένου όπως υποστηρίζεται να μην υπάρξει μεγαλύτερη διάχυση του φαινομένου, καθώς μετά το προάστιο Χάσμπι οι αντιδράσεις επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα, όπως το Ρίνκεμπι, το Κίστα και το Τένστα. Σύμφωνα με τις αρχές στα επεισόδια της Πέμπτης στο Τένστα ένα σχολείο πυρπολήθηκε, καθώς και ένα νηπιαγωγείο στο Κίστα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Λανσάρεται η «νέα τρομοκρατία»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι βρετανικές αρχές συνεχίζουν να υφαίνουν τον ιστό της «νέας τρομοκρατίας» καθώς ανακοίνωσαν ότι διευρύνουν τις έρευνες όσον αφορά τη δολοφονία του 25χρονού στρατιώτη Λι Ρίγκπι προχθές το μεσημέρι στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, από δύο Βρετανούς, νιγηριανής καταγωγής. Αντιμετωπίζουν πλέον τη δολοφονία του 25χρονου, που είχε υπηρετήσει και στο Αφγανιστάν, ως «μέρος μίας ευρύτερης συνωμοσίας».

Οι δύο άνδρες, Μάικλ Αμπεντοβάλε και Μάικλ Αντεμπολάγιο, 22 και 28 ετών αντίστοιχα, βρίσκονται υπό κράτηση σε νοσοκομεία του Λονδίνου, φέροντας τραύματα από αστυνομικά πυρά και μέχρι στιγμής δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Το βράδυ της Πέμπτης η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ακόμη ενός άνδρα και μίας γυναίκας, οι οποίοι κρατούνται και ανακρίνονται ως ύποπτοι για συνωμοσία σε φόνο. Στο μεταξύ σάλο έχει προκαλέσει η γνωστοποίηση ότι οι ύποπτοι της δολοφονίας ήταν γνωστοί στις βρετανικές αρχές και ειδικότερα στη βρετανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, MI5. «Λάδι στη φωτιά» και οι δηλώσεις του Αντζεμ Τζόντρι, ενός από τους πιο γνωστούς ισλαμιστές ηγέτες στη Βρετανία, που δήλωσε ότι ο Αντεμολάγιο ήταν γνωστός στη μουσουλμανική κοινότητα ως Μουτζαχίντ, που σημαίνει «μαχητής».

Τα ερωτηματικά πληθαίνουν καθώς οι απαντήσεις όχι μόνο δεν πείθουν αλλά συσκοτίζουν περισσότερο. Ωστόσο, οι φερόμενοι ως δράστες, είναι Βρετανοί, και ανδρώθηκαν σε μία κοινωνία που περισσότερο από μία δεκαετία διεξάγει πολέμους στο όνομα της «τρομοκρατίας», με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και κατεστραμμένες χώρες. Σε μία χώρα όπου ο μπαμπούλας της τρομοκρατίας κυριαρχεί με όλες τις μορφές: καταστολή, παρακολούθηση, βασανιστήρια, μυστικές φυλακές, διακρίσεις ακόμη και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βρετανών, που απλώς είναι «μουσουλμανικού θρησκεύματος».

«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ»
Διακρατική καπιταλιστική ένωση

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Την κατάργηση των δασμών στο 90% των βιομηχανικών και καταναλωτικών αγαθών στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις από τον Ιούλιο και το υπόλοιπο 10% μεσοπρόθεσμα, αποφάσισαν οι χώρες της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» (Μεξικό, Κολομβία, Χιλή και Περού) κατά τη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Κάλι της Κολομβίας.

Επίσης κατέληξαν ότι στόχος της ένωσης είναι η προώθηση της ελεύθερης αγοράς που κρίθηκε ως το «κλειδί» για την οικονομική ανάπτυξη. Η «Συμμαχία του Ειρηνικού» που είναι μία ακόμη διακρατική οικονομική καπιταλιστική ένωση στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, από τη στιγμή της ίδρυσής της, με την προτροπή εάν όχι την καθοδήγηση των ΗΠΑ, έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως αντίβαρο ή μοχλός πίεσης προς τα άλλες καπιταλιστικές ενώσεις στις οποίες κυριαρχούν η Βραζιλία, η Αργεντινή ακόμη και η Βενεζουέλα.

Εξάλλου, η ίδρυσή της εντάσσεται και στα σχέδια της δημιουργίας της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (ΤΡΡ) και ακριβώς γι' αυτό έχει προσελκύσει σε αστραπιαίο χρόνο το ενδιαφέρον των μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων και των μονοπωλίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Σύνοδο στο Κάλι συμμετείχαν εκτός των τεσσάρων ηγετών των κρατών - μελών ακόμη πέντε ηγέτες - η πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Λάουρα Τσιντσίγια, της Γουατεμάλας Οτο Πέρες Μολίνα, ο πρόεδρος του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ. Παρούσες και υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες άλλων χωρών, όπως της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας κλπ, ενώ άνω των 400 επιχειρηματιών και διευθυντικών στελεχών πολυεθνικών συμμετείχαν στην πρώτη παράλληλη «Σύνοδο των Επιχειρηματιών της Συμμαχίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ