Σάββατο 25 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ναι «επί της αρχής» της Δαμασκού στη Σύνοδο

Ο λιβανέζικος στρατός αναπτύσσεται στις συνοικίες της Τρίπολης στο βορρά
Ο λιβανέζικος στρατός αναπτύσσεται στις συνοικίες της Τρίπολης στο βορρά
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την απόφαση της συριακής ηγεσίας να δεχθεί «επί της αρχής» να συμμετάσχει στη Διεθνή Σύνοδο για την εξεύρεση πολιτικής μεταβατικής λύσης στη Συρία, τη διοργάνωση της οποίας συναποφάσισαν οι ΗΠΑ - Ρωσία, ανακοίνωσε, χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Οπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντερ Λουκασένκο, η απόφαση ελήφθη παρά το ότι υπάρχει μια σειρά διεθνών πρωτοβουλιών που «υποσκάπτουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες και τη σύνοδο» και συμπεριέλαβε σε αυτές, εκτός από τη σύνοδο και τις αποφάσεις των «Φίλων της Συρίας» και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την περασμένη βδομάδα, η οποία καταδίκαζε μονομερώς τη συριακή ηγεσία και αναγνώριζε ρόλο στην όποια μεταβατική περίοδο μόνο στην αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία». Η ανακοίνωση του Λουκασένκο ήρθε μετά από τρεις ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στη ρωσική διπλωματία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών, Φαϊζάλ Μεκντάντ, που μετέβη στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» για το ίδιο ζήτημα. Εκπρόσωποί της εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στην ανακοίνωση της Μόσχας για συμμετοχή της συριακής ηγεσίας ως προς το αν αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Ασαντ θα παραμείνει όπως και να έχει στην εξουσία, με γνώμονα τις δηλώσεις και του ίδιου προσφάτως ότι αν φύγει, αυτό θα συμβεί με εκλογές το 2014.

Σχολιάζοντας τις αλλεπάλληλες επαφές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια στοιχειώδης συναίνεση για να γίνει η Σύνοδος, αλλά δήλωσε αισιόδοξος.

Σείεται ο βόρειος Λίβανος

Με αντιαρματικές ρουκέτες, οβίδες και αυτόματα όπλα συνεχίστηκαν και χτες για πέμπτη συνεχόμενη μέρα οι σφοδρότατες συγκρούσεις στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου. Οι μάχες εντοπίζονται μεταξύ των συνοικιών Μπάαμπ αλ Ταμπάνεχ, όπου κατοικούν υποστηρικτές των Σύρων αντικαθεστωτικών, και Τζαμπάλ Μοχσέν, όπου κατοικούν υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης. Μέσα στις μέρες αυτές έχουν σκοτωθεί 23 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και δύο στρατιώτες, ενώ έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 200.

Ο στρατός έλαβε εντολή να μπει στις δύο συνοικίες όπου έχουν αναπτυχθεί πολλοί ελεύθεροι σκοπευτές, με αποτέλεσμα οι άμαχοι να έχουν βρει καταφύγιο στα ισόγεια και στα υπόγεια των σπιτιών για να σωθούν. Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Σουλεϊμάν χαρακτήρισε την έκρυθμη κατάσταση στην Τρίπολη «αντανάκλαση των εξελίξεων στη Συρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ