ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων

Νέες δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα θα επιφέρει σε αρκετές περιπτώσεις, το κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου. Χτες, η συγκυβέρνηση δημοσιοποίησε έναν πρώτο τέτοιο κατάλογο. Το δεύτερο μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων (περί τους 400) θα ανακοινωθεί στα τέλη Αυγούστου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή είναι το εξής:

Στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συγχωνεύονται σε 13 τα 39 νομικά πρόσωπα των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας. Ετσι, μετά τη μεταφορά της Πρόνοιας απ' το υπουργείο Υγείας στο Εργασίας, έρχεται και νέα σύνθλιψη των δομών της ως προέκταση εκείνης που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 4025/2011 για την «Ανασυγκρότηση που Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Με το νόμο 4025/2011 απ' τις 94 δομές Πρόνοιας οι μισές συγχωνεύτηκαν και 7 Κέντρα Αποθεραπείας Φροντίδας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) - με 600 κρεβάτια - καθώς και τα 23 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) εντάχτηκαν στα δημόσια νοσοκομεία. Πέρα από το ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρήθηκε η κάλυψη χρόνιων ανεπαρκειών στα δημόσια νοσοκομεία, οι σχεδιασμοί της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ήταν τα κέντρα μετά την ένταξή τους στα δημόσια νοσοκομεία να μπορέσουν να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με την Τοπική Διοίκηση και τους ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών για τις ώρες που δεν θα χρησιμοποιούνται στα πλαίσια των αναγκών των νοσοκομείων. Δηλαδή διασφαλίζεται ένας ακόμη διάδρομος για την επιχειρηματική δραστηριότητα στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία ήταν ενταγμένη στα σχέδια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

Ο ιατρικός τουρισμός είναι κεντρική επιλογή και της συγκυβέρνησης, όπως προκύπτει από ομιλίες και δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Ενα δεύτερο παράδειγμα:

Συγχωνεύονται σε ένα φορέα το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Στον τομέα της Ερευνας και Τεχνολογίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε επιχειρήσει ανάλογη παρέμβαση το 2009. Η συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΝΠΔΔ) με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΝΠΙΔ) υπηρετεί το στόχο της ακόμα μεγαλύτερης εξάρτησης του ερευνητικού τομέα από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με σημαντικούς και δεδομένους κινδύνους για το ερευνητικό έργο που δεν θα εξυπηρετεί τα κέρδη.

Συνολικά, σε πρώτη φάση συγχωνεύονται ή καταργούνται 21 φορείς ή ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 213 νομικά πρόσωπα ανά την επικράτεια. Στους οργανισμούς αυτούς απασχολούνται συνολικά 5.256 εργαζόμενοι. Πρέπει επίσης να θυμίσουμε ότι υπάρχει η δέσμευση μέσα στο 2012 να έχει μειωθεί το προσωπικό του δημόσιου τομέα κατά 15.000 υπαλλήλους και μέχρι το 2015 κατά 150.000.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αγώνας ενάντια στη μείωση των εφάπαξ και στη φοροληστεία

Συγκέντρωση χτες στην Ομόνοια κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας στο Δημόσιο και πορεία στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όπου υποβλήθηκε σχετικό υπόμνημα για τα δάνεια

Από την πορεία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο για το εφάπαξ, τα δάνεια και τη φοροληστεία
Από την πορεία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο για το εφάπαξ, τα δάνεια και τη φοροληστεία
Με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στο Δημόσιο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, πορεύτηκαν χτες από την Ομόνοια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαμαρτυρόμενοι για το νέο μαχαίρι στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που επιβάλλει η συγκυβέρνηση, τη φοροληστεία και την παρακράτηση μισθών για δάνεια και χαράτσια. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, έδωσαν το δικό τους αγωνιστικό στίγμα στη χτεσινή στάση εργασίας (από τις 12.30 μ.μ. ως τη λήξη της βάρδιας) ενάντια στη νέα περικοπή του εφάπαξ κατά 22,6%, αλλά και στη συνεχιζόμενη επίθεση στα μισθολογικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Οπως σημείωσε στην ομιλία της στην Ομόνοια η Σ. Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, «ο αγώνας για το εφάπαξ, σημαίνει αγώνας για τη στήριξη της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Σημαίνει αγώνας κατά της ενοποίησης των επικουρικών ταμείων και κατά της μετατροπής τους σε ταμεία ιδιωτικού δικαίου, που σημαίνει είτε έτσι είτε αλλιώς, ο εργαζόμενος θα πληρώσει τα σπασμένα». Να γιατί οι εργαζόμενοι, πρόσθεσε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης», «που στη λογική των "ρεαλιστικών προτάσεων" καλλιεργούν στάση αναμονής και καταθέτουν προτάσεις διαχείρισης της χασούρας...». Το αντίθετο, αυτό που χρειάζεται σήμερα, είναι «η ανασύνταξη του ταξικού εργατικού κινήματος για τη δημιουργία μετώπου που θα καταφέρει να μπλοκάρει τα μέτρα».

Γι' αυτό απαιτείται δυνάμωμα της πάλης που θα διεκδικεί: «Κάλυψη των "ελλειμμάτων" των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και την εργοδοσία, γιατί χρόνια τώρα αυτοί τα διαχειρίστηκαν και αυτοί τα λεηλάτησαν, είτε παίρνοντάς τα άτοκα από την Τράπεζα της Ελλάδος, είτε μέσω Χρηματιστηρίου, είτε με το "κούρεμα". Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, με την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την ανατροπή του 1/10 (προσλήψεις - αποχωρήσεις). Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που οδήγησαν και οδηγούν σε αυξημένες εισφορές και μειωμένες παροχές».

Πορεία και υπόμνημα στο Παρακαταθηκών

«Αρνούμαι να πληρώσω τη φοροληστεία, ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία» ήταν το σύνθημα που αντήχησε ξανά και ξανά στην Ομόνοια και στην οδό Ακαδημίας όπου κατευθύνθηκαν οι διαδηλωτές, αναδεικνύοντας έτσι το γεγονός ότι στο στόχαστρο της οικονομικής αφαίμαξης βρίσκονται όλα τα λαϊκά στρώματα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν καθαρό ότι αυτό που απαιτείται σήμερα ενάντια σε όλη αυτήν τη φοροεπιδρομή είναι η άρνηση και η αντίσταση στην επιχείρηση κατάσχεσης μισθών από την εφορία για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντίσταση, αλλά και παρέμβαση στην παρακράτηση από το μισθό για δάνεια χαράτσια και εισφορές.

Στο υπόμνημα που υποβλήθηκε στον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, που συναντήθηκε μαζί του υπογραμμίζονταν πως «Η αδυναμία αποπληρωμής από τα νοικοκυριά των δανείων είναι ένα μεγάλο ζήτημα, οι αιτήσεις από τράπεζες για διαταγές πληρωμής με την προειδοποίηση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων κατά δανειοληπτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων "πέφτουν βροχή"» και απαίτησαν:

  • Τη διαγραφή χρεών από τόκους.
  • Τη μείωση κατά 50% όλων των δανείων.
  • Την αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους και εργαζόμενους με ετήσιο εισόδημα κάτω των 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
  • Τη διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Το πάγωμα των δανείων για όσο διαρκεί η κρίση.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κρούσματα φυματίωσης σε δημοτικό παιδικό σταθμό

Την απουσία πολιτικής προληπτικής ιατρικής για τους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, έρχεται να επιβεβαιώσει η περίπτωση με τα κρούσματα φυματίωσης που παρουσιάσθηκαν σε δημοτικό παιδικό σταθμό στην περιοχή της Τούμπας.

Οπως έγινε γνωστό, στις 20 Ιούνη, η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε τους γονείς των νηπίων ότι παρουσιάστηκε κρούσμα φυματίωσης σε εργαζόμενο του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Μέγας Αλέξανδρος» του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν στη συνέχεια οι εργαζόμενοι και τα παιδιά, διαπιστώθηκε ότι 5 παιδιά βρέθηκαν θετικά στο Μαντού και υποβλήθηκαν στην αναγκαία θεραπευτική αγωγή.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά από καταγγελία που έγινε στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης το βράδυ της Δευτέρας. Και χτες η Διοίκηση του Δήμου εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία: «Μετά από συνεννόηση με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το Αντιφυματικό Κέντρο, προγραμματίστηκε ο έλεγχος Mantoux σε όλα τα παιδιά και τους εργαζόμενους του Παιδικού Σταθμού και υλοποιήθηκε, στις 26 Ιουνίου. Με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης έγινε στις 27 Ιουνίου 2012 ενημέρωση των γονέων, στο χώρο του Παιδικού Σταθμού, από λοιμωξιολόγο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, στα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στο Mantoux, υποδείχθηκε η παρακολούθησή τους από τους θεράποντες ιατρούς τους για τη λήψη ανάλογης θεραπευτικής αγωγής».

Πίσω από τα μέτρα αντιμετώπισης του περιστατικού, τα οποία έλαβε η αρμόδια υπηρεσία, η Διοίκηση του Δήμου προσπαθεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες που έχει. Γιατί εδώ και 7 μήνες έχει αφήσει χωρίς γιατρούς Εργασίας τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στους παιδικούς σταθμούς, την καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει εδώ και μήνες καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κανένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, δεν γίνονται ούτε τα εμβόλια αντιτετανικού, και τους τελευταίους μήνες δεν εμβολιάσθηκαν οι συμβασιούχοι που εργάσθηκαν στην υπηρεσία καθαριότητας. Ειδικότερα για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, προβλέπεται να πραγματοποιούν εξετάσεις κάθε δύο χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ