Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αγώνας ενάντια στη μείωση των εφάπαξ και στη φοροληστεία

Συγκέντρωση χτες στην Ομόνοια κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας στο Δημόσιο και πορεία στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όπου υποβλήθηκε σχετικό υπόμνημα για τα δάνεια

Από την πορεία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο για το εφάπαξ, τα δάνεια και τη φοροληστεία
Από την πορεία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο για το εφάπαξ, τα δάνεια και τη φοροληστεία
Με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στο Δημόσιο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, πορεύτηκαν χτες από την Ομόνοια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαμαρτυρόμενοι για το νέο μαχαίρι στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που επιβάλλει η συγκυβέρνηση, τη φοροληστεία και την παρακράτηση μισθών για δάνεια και χαράτσια. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, έδωσαν το δικό τους αγωνιστικό στίγμα στη χτεσινή στάση εργασίας (από τις 12.30 μ.μ. ως τη λήξη της βάρδιας) ενάντια στη νέα περικοπή του εφάπαξ κατά 22,6%, αλλά και στη συνεχιζόμενη επίθεση στα μισθολογικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Οπως σημείωσε στην ομιλία της στην Ομόνοια η Σ. Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, «ο αγώνας για το εφάπαξ, σημαίνει αγώνας για τη στήριξη της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Σημαίνει αγώνας κατά της ενοποίησης των επικουρικών ταμείων και κατά της μετατροπής τους σε ταμεία ιδιωτικού δικαίου, που σημαίνει είτε έτσι είτε αλλιώς, ο εργαζόμενος θα πληρώσει τα σπασμένα». Να γιατί οι εργαζόμενοι, πρόσθεσε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης», «που στη λογική των "ρεαλιστικών προτάσεων" καλλιεργούν στάση αναμονής και καταθέτουν προτάσεις διαχείρισης της χασούρας...». Το αντίθετο, αυτό που χρειάζεται σήμερα, είναι «η ανασύνταξη του ταξικού εργατικού κινήματος για τη δημιουργία μετώπου που θα καταφέρει να μπλοκάρει τα μέτρα».

Γι' αυτό απαιτείται δυνάμωμα της πάλης που θα διεκδικεί: «Κάλυψη των "ελλειμμάτων" των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και την εργοδοσία, γιατί χρόνια τώρα αυτοί τα διαχειρίστηκαν και αυτοί τα λεηλάτησαν, είτε παίρνοντάς τα άτοκα από την Τράπεζα της Ελλάδος, είτε μέσω Χρηματιστηρίου, είτε με το "κούρεμα". Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, με την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την ανατροπή του 1/10 (προσλήψεις - αποχωρήσεις). Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που οδήγησαν και οδηγούν σε αυξημένες εισφορές και μειωμένες παροχές».

Πορεία και υπόμνημα στο Παρακαταθηκών

«Αρνούμαι να πληρώσω τη φοροληστεία, ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία» ήταν το σύνθημα που αντήχησε ξανά και ξανά στην Ομόνοια και στην οδό Ακαδημίας όπου κατευθύνθηκαν οι διαδηλωτές, αναδεικνύοντας έτσι το γεγονός ότι στο στόχαστρο της οικονομικής αφαίμαξης βρίσκονται όλα τα λαϊκά στρώματα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν καθαρό ότι αυτό που απαιτείται σήμερα ενάντια σε όλη αυτήν τη φοροεπιδρομή είναι η άρνηση και η αντίσταση στην επιχείρηση κατάσχεσης μισθών από την εφορία για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντίσταση, αλλά και παρέμβαση στην παρακράτηση από το μισθό για δάνεια χαράτσια και εισφορές.

Στο υπόμνημα που υποβλήθηκε στον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, που συναντήθηκε μαζί του υπογραμμίζονταν πως «Η αδυναμία αποπληρωμής από τα νοικοκυριά των δανείων είναι ένα μεγάλο ζήτημα, οι αιτήσεις από τράπεζες για διαταγές πληρωμής με την προειδοποίηση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων κατά δανειοληπτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων "πέφτουν βροχή"» και απαίτησαν:

  • Τη διαγραφή χρεών από τόκους.
  • Τη μείωση κατά 50% όλων των δανείων.
  • Την αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους και εργαζόμενους με ετήσιο εισόδημα κάτω των 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
  • Τη διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Το πάγωμα των δανείων για όσο διαρκεί η κρίση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ