ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Χειρισμοί εντυπώσεων του Γιέλτσιν

Για άλλη μια φορά επιχειρεί να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας με αλλαγή του πρωθυπουργού

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Με τηλεοπτικό διάγγελμά του τη Δευτέρα 24 Αυγούστου ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν επανέφερε στο κυβερνητικό τιμόνι τον πρώην πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, αφού προηγουμένως είχε μαζί του συνάντηση στο Κρεμλίνο. Ο Γιέλτσιν δήλωσε ότι η παρουσία του Τσερνομίρντιν στην πρωθυπουργία θα συμβάλει στην αποκατάσταση της σταθερότητας στη Ρωσία και ζήτησε από την Κρατική Δούμα να εγκρίνει την απόφασή του για την καθαίρεση της κυβέρνησης Κιριένκο και το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Τσερνομίρντιν. Ανακοινώνοντας την επιλογή του, ο Γιέλτσιν έπλεξε το εγκώμιο του Τσερνομίρντιν (τον οποίο είχε αποπέμψει στις 23 του Μάρτη), τονίζοντας ότι η απόφαση για την επάνοδο του Τσερνομίρντιν στο τιμόνι της κυβέρνησης υπαγορεύτηκε από την ανάγκη "της συνέχειας της εξουσίας έως το έτος 2000", παρουσιάζοντάς τον ως υποψήφιο να τον διαδεχτεί στην προεδρία. Επομένως, στη Ρωσία η περασμένη βδομάδα άρχισε μ' έναν πρωθυπουργό και τελείωσε με άλλον. Αν και αναλυτές και παρατηρητές θεωρούσαν ως πιθανή την επιστροφή του Τσερνομίρντιν προς το τέλος του χρόνου, ο Γιέλτσιν για άλλη φορά ξάφνιασε: τον επανέφερε στον πρωθυπουργικό θώκο, είναι αλήθεια ως "εντολοδόχο". Κρίνοντας όμως από τις "επαναστατικές" δηλώσεις του Τσερνομίρντιν πριν από το διορισμό του, καθώς και από τη σύμπτωση θέσεων με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών και βουλευτικών ομάδων της Δούμας και πριν απ' όλα με τον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, η λέξη "εντολοδόχος" θα αφαιρεθεί σύντομα.

Μολονότι η έκτακτη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας είχε οριστεί για την Παρασκευή 21 Αυγούστου, τα βασικά γεγονότα ξετυλίχτηκαν την Πέμπτη, όταν στη Δούμα εμφανίστηκε ο Τσερνομίρντιν, όπου είπε τη φράση - κλειδί: "Στη Ρωσία δεν υπάρχει σήμερα κυβέρνηση". Κρίνοντας από πολλές συμπτώσεις, η συνάντηση Τσερνομίρντιν - Ζιουγκάνοφ καθόρισε την παραπέρα εξέλιξη των γεγονότων, αν και ο Τσερνομίρντιν είχε συναντήσεις με πολλούς ηγέτες της Δούμας. Και, όπως ειπώθηκε αργότερα στον Τύπο, μεταξύ τους υπήρχε μόνο μια διαφορά: ο Ζιουγκάνοφ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί, ενώ ο Τσερνομίρντιν δε συμμερίζεται αυτή την άποψη και είναι πρόθυμος να ταχθεί υπό τη σημαία του. Επίσης, ενώ ο Ζιουγκάνοφ είναι υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί αναγκαία μια κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Φυσικά, στα λόγια εκείνων που θεωρούν υπαίτιο τον Σερκέι Κιριένκο για όσα συνέβησαν τελευταία, υπάρχει μεγάλη πονηριά. Μέσα σε τρεις και κάτι μήνες δεν μπορούσε κανείς να διορθώσει στη χώρα τις ζημιές που προκάλεσαν οι "μεταρρυθμιστές" στα 7 χρόνια εξουσίας των ψευτοδημοκρατών μ' επικεφαλής τον Μπορίς Γιέλτσιν. Γιέλτσιν - Γκαϊντάρ - Τσερνομίρντιν - Κιριένκο είναι οι κύριοι συντελεστές της σημερινής κρίσης στη Ρωσία. Ενώ επί πρωθυπουργίας του Τσερνομίρντιν η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής ξεπέρασε κατά 2,5 φορές την πτώση της οικονομίας στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, μπορεί άραγε να θεωρηθεί ως αμέτοχος για τη σημερινή κρίση, για την οποία οι αναλυτές προειδοποιούσαν ακόμα από πέρσι το Νοέμβρη; Η Κρατική Δούμα, υιοθέτησε στις 21 Αυγούστου, με 245 ψήφους υπέρ και 32 κατά, σχέδιο απόφασης που πρότεινε η βουλευτική ομάδα του Αγροτικού Κόμματος. Η απόφαση είναι "παράτολμη": να γίνει σύσταση στον Πρόεδρο να παραιτηθεί οικειοθελώς. Ο Γιέλτσιν, όμως, όπως αναμενόταν, αντέδρασε σ' αυτές τις συστάσεις σύμφωνα με την παροιμία "Το σκυλί γαβγίζει, το καραβάνι προχωρεί". "Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι στη χώρα υπάρχει ακόμα Πρόεδρος", δήλωσε αυστηρά ο Γιέλτσιν από το Μούρμανσκ, ενώ βρισκόταν σε πολεμικό πλοίο για να παρακολουθήσει ασκήσεις στα ανοιχτά του Μούρμανσκ.

Η αντίδραση του ρωσικού πολιτικού κατεστημένου στην επιστροφή του Τσερνομίρντιν είναι γενικά θετική. Το Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας αποφάσισε να μη διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δούμας στις 25 Αυγούστου. Οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών και βουλευτικών ομάδων, κομμάτων και κινημάτων πραγματοποιούν εντατικές διαβουλεύσεις.

Εξωτερικές αντιδράσεις

Την εμπιστοσύνη και την ικανοποίησή τους προς τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν εξέφρασαν ο καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ και ο υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, επισημαίνοντας ότι ο Τσερνομίρντιν είναι μια πολύ γνωστή προσωπικότητα στη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι ενισχύεται η πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία. Ο Τσερνομίρντιν "χαίρει εκτιμήσεως από ευρύ φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στη Δούμα", τόνισε ο Κίνκελ στη γερμανική τηλεόραση και πρόσθεσε ότι "η Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσίας σε μια δύσκολη κατάσταση". Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Ρωσία, μετά την αντικατάσταση του Κιριένκο και της κυβέρνησής του, να προχωρήσει εφαρμόζοντας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η αλλαγή στα πρόσωπα δε θα επιφέρει αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση και ότι ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δεν αλλάζει τα σχέδιά του για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Γιέλτσιν, σε μερικές μέρες.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο "Απελευθερωτικός Στρατός" ανασυντάσσεται...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΡΟΠΟΓΙΑ. -

"Περιμένουμε έναν μεγάλο αριθμό νεοσύλλεκτων", λέει στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ένας διοικητής του UCK, που έφυγε από το Κόσσοβο την περασμένη βδομάδα. "Πρέπει να κάνουμε την επίθεσή μας πριν έρθει ο χειμώνας", προσθέτει. Εκτιμούν ότι η διέλευση των συνόρων θα γίνει δυσκολότερη σε έναν - δύο μήνες, με την έλευση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων.

Η κατασταλτική επιχείρηση των σερβικών δυνάμεων κόστισε από τα μέσα του Ιουλίου "εκατοντάδες ζωές". Ανάμεσά τους, "υψηλόβαθμα" στελέχη του UCK, όπως ο Αμπι Μπερίσα, ο 32χρονος οπλαρχηγός που πρωτοστάτησε στην τολμηρή επιχείρηση κατάληψης του Μπελάσεβατς τον Ιούλιο, αλλά σκοτώθηκε την 17η Αυγούστου. Ενώ θα χρειαστεί να "ενταθεί" η έξωθεν βοήθεια, σε χρήματα αλλά και όπλα. Οι νεοσύλλεκτοι που έρχονται κατά δεκάδες, αφήνοντας τις δουλιές τους στη Γερμανία, την Ελβετία και άλλες χώρες, "χρειάζονται εξοπλισμό". Οπως κι εκείνοι οι "εθελοντές" που έρχονται από άλλες χώρες. Ενας οπλαρχηγός δείχνει περήφανα τους ξένους του: ένας από τη Φινλανδία, τρεις από την Ολλανδία, 17 Μουσουλμάνοι από την Αίγυπτο, τη Συρία και τη Λιβύη, 20 από την Κροατία, ένας Ιταλός και 13 Τούρκοι. Ο ίδιος λέει ότι τουλάχιστον 120 μαχητές από τη Μέση Ανατολή, που αποκαλεί "μουτζαχεντίν", πολεμούν τους Σέρβους στο Κόσσοβο.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Αλβανία να σταματήσει την κίνηση των"ανταρτών" διαμέσου των συνόρων τους, η αλβανική αστυνομία και ο στρατός ελάχιστα κάνουν (και μπορούν να κάνουν) για να σταματήσουν τους αντάρτες.

Ο Μπιλ Φόξτον, επικεφαλής μιας αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), λέει, πάντως, πως πολλοί "απογοητευμένοι" μαχητές του UCK αποχωρούν λόγω της έλλειψης σχεδιασμού και οργάνωσης στις τάξεις του. Εκείνοι που ζούσαν στην Ευρώπη, προσθέτει, "πάνε στα σύνορα, πουλάνε τα όπλα τους και φεύγουν"...

Εκείνοι που παρουσιάζονται ως πολιτικοί "ηγέτες" του UCK, διατείνονται ότι υιοθετείται πλέον η τακτική του "κλασικού ανταρτοπολέμου" εναντίον γιουγκοσλαβικών στόχων.

Ο Αντέμ Ντεμάτσι, ηγέτης του Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό αυστριακό περιοδικό "Profil" υποστήριξε ότι ο UCK δε "θα επαναλάβει το λάθος να προσπαθήσει να προασπίσει εδάφη ενάντια στις σερβικές δυνάμεις", που διαθέτουν υπεροπλία. Θα υιοθετήσει "τακτική κλασικού ανταρτοπολέμου".

"Η τακτική αυτή θα είναι περισσότερο οδυνηρή για τη σερβική αστυνομία. Στον ανταρτοπόλεμο, οι κατακτητές δε γνωρίζουν εάν ο εχθρός είναι μπροστά ή πίσω τους - πράγμα δύσκολο όταν υπό τα όπλα βρίσκονται 30.000 αντάρτες", είπε ο Ντεμάτσι. Ο UCK, πρόσθεσε, θα συνδυάσει τον ένοπλο αγώνα με την πολιτική στρατηγική. Δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευτεί με τις γιουγκοσλαβικές αρχές, εάν σταματήσουν την "τρομοκρατία" τους κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και αποσύρουν τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις τους από την επαρχία.

Ο Ντεμάτσι, έκανε καυστικά σχόλια σε βάρος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, του ηγέτη των Αλβανών της σερβικής επαρχίας: είναι "πρόεδρος χωρίς κράτος, χωρίς στρατό και αστυνομία".

Χτες επαναλήφθηκαν έντονες σποραδικές συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Στις... καθιερωμένες συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου σκοτώθηκαν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.

Το Αλβανικό Κέντρο Πληροφόρησης μετέδωσε ότι ένας Αλβανός σκοτώθηκε χτες κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών της πόλης Σούκα Ρέκα από σερβικές δυνάμεις.

Στο Βελιγράδι, ανακοινώθηκε ότι οι μονάδες των γιουγκοσλαβικών Ενόπλων Δυνάμεων σκότωσαν πάνω από 450 Αλβανούς αυτονομιστές στις μάχες που διεξήχθησαν φέτος στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα, κατεγράφησαν 146 ένοπλα επεισόδια κοντά στην αλβανο - γιουγκοσλαβική μεθόριο. Οι αριθμοί αφορούν τη μεθόριο και όχι τις μάχες με τις μονάδες του υπουργείου Εσωτερικών στο εσωτερικό του Κοσσυφοπεδίου.

Ο στρατός δεν έκανε γνωστές τις δικές του απώλειες, αλλά ανέφερε ότι οι μεθοριακές μονάδες κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων, περιλαμβανομένων 900 τουφεκιών, 200 πολυβόλων και 450.000 σφαιρών.

Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε χωριστά έναν απολογισμό των θυμάτων ως το τέλος Ιουλίου. Ανέφερε πως οι επιθέσεις του UCK προκάλεσαν το θάνατο 66 αμάχων, εκ των οποίων 35 Αλβανοί και 27 Σέρβοι. Τα υπόλοιπα θύματα"φαίνεται" πως είναι Τσιγγάνοι και άλλοι.

Κατά την ίδια πηγή, 44 Σέρβοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 178 τραυματίστηκαν. Ο UCK απήγαγε 171 άτομα, 125 εκ των οποίων Σέρβοι και 37 Αλβανοί, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν σε εθνικές μειονότητες. Από τους απαχθέντες αυτούς, 15 έχουν σκοτωθεί "αποδεδειγμένα", 38 απελευθερώθηκαν ή δραπέτευσαν και 118 εξακολουθούν να αγνοούνται.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχέσεις μαφίας - κράτους ξανά στο προσκήνιο

ΑΓΚΥΡΑ.- Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας συνεδρίασε χθες στην Αγκυρα με κύριο θέμα συζήτησης το οργανωμένο έγκλημα και τις σχέσεις κακοποιών με το κράτος.

Το Συμβούλιο, υπό τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, συζήτησε την έκθεση της Αστυνομίας που συντάχθηκε μετά τη σύλληψη στη Γαλλία, την περασμένη βδομάδα, του 45χρονου Αλαατίν Τσάκιτσι, "μεγάλου αφεντικού" της τουρκικής μαφίας.

Στην κατοχή του Τσάκιτσι βρέθηκε διπλωματικό διαβατήριο, το οποίο όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ, είχε δοθεί στον μαφιόζο από Τούρκο μυστικό πράκτορα που δρα στην Κίνα. Το γεγονός αυτό έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα των σχέσεων του τουρκικού κράτους με ακροδεξιές οργανώσεις της μαφίας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συζήτησε επίσης την πορεία των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ και τις εξελίξεις στην Κύπρο. Δεν έγιναν, έως το απόγευμα, επίσημες σχετικές δηλώσεις.

Στο μεταξύ χθες έγινε γνωστό πως άνδρες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων "σκότωσαν 12 Κούρδους αντάρτες τις τρεις τελευταίες μέρες", στη διάρκεια συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Γιέλτσιν με τον Β.Τσερνομύρτην

Ο Γιέλτσιν με τον Β. Τσερνομίρτιν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ