Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Χειρισμοί εντυπώσεων του Γιέλτσιν

Για άλλη μια φορά επιχειρεί να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας με αλλαγή του πρωθυπουργού

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Με τηλεοπτικό διάγγελμά του τη Δευτέρα 24 Αυγούστου ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν επανέφερε στο κυβερνητικό τιμόνι τον πρώην πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, αφού προηγουμένως είχε μαζί του συνάντηση στο Κρεμλίνο. Ο Γιέλτσιν δήλωσε ότι η παρουσία του Τσερνομίρντιν στην πρωθυπουργία θα συμβάλει στην αποκατάσταση της σταθερότητας στη Ρωσία και ζήτησε από την Κρατική Δούμα να εγκρίνει την απόφασή του για την καθαίρεση της κυβέρνησης Κιριένκο και το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Τσερνομίρντιν. Ανακοινώνοντας την επιλογή του, ο Γιέλτσιν έπλεξε το εγκώμιο του Τσερνομίρντιν (τον οποίο είχε αποπέμψει στις 23 του Μάρτη), τονίζοντας ότι η απόφαση για την επάνοδο του Τσερνομίρντιν στο τιμόνι της κυβέρνησης υπαγορεύτηκε από την ανάγκη "της συνέχειας της εξουσίας έως το έτος 2000", παρουσιάζοντάς τον ως υποψήφιο να τον διαδεχτεί στην προεδρία. Επομένως, στη Ρωσία η περασμένη βδομάδα άρχισε μ' έναν πρωθυπουργό και τελείωσε με άλλον. Αν και αναλυτές και παρατηρητές θεωρούσαν ως πιθανή την επιστροφή του Τσερνομίρντιν προς το τέλος του χρόνου, ο Γιέλτσιν για άλλη φορά ξάφνιασε: τον επανέφερε στον πρωθυπουργικό θώκο, είναι αλήθεια ως "εντολοδόχο". Κρίνοντας όμως από τις "επαναστατικές" δηλώσεις του Τσερνομίρντιν πριν από το διορισμό του, καθώς και από τη σύμπτωση θέσεων με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών και βουλευτικών ομάδων της Δούμας και πριν απ' όλα με τον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, η λέξη "εντολοδόχος" θα αφαιρεθεί σύντομα.

Μολονότι η έκτακτη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας είχε οριστεί για την Παρασκευή 21 Αυγούστου, τα βασικά γεγονότα ξετυλίχτηκαν την Πέμπτη, όταν στη Δούμα εμφανίστηκε ο Τσερνομίρντιν, όπου είπε τη φράση - κλειδί: "Στη Ρωσία δεν υπάρχει σήμερα κυβέρνηση". Κρίνοντας από πολλές συμπτώσεις, η συνάντηση Τσερνομίρντιν - Ζιουγκάνοφ καθόρισε την παραπέρα εξέλιξη των γεγονότων, αν και ο Τσερνομίρντιν είχε συναντήσεις με πολλούς ηγέτες της Δούμας. Και, όπως ειπώθηκε αργότερα στον Τύπο, μεταξύ τους υπήρχε μόνο μια διαφορά: ο Ζιουγκάνοφ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί, ενώ ο Τσερνομίρντιν δε συμμερίζεται αυτή την άποψη και είναι πρόθυμος να ταχθεί υπό τη σημαία του. Επίσης, ενώ ο Ζιουγκάνοφ είναι υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί αναγκαία μια κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Φυσικά, στα λόγια εκείνων που θεωρούν υπαίτιο τον Σερκέι Κιριένκο για όσα συνέβησαν τελευταία, υπάρχει μεγάλη πονηριά. Μέσα σε τρεις και κάτι μήνες δεν μπορούσε κανείς να διορθώσει στη χώρα τις ζημιές που προκάλεσαν οι "μεταρρυθμιστές" στα 7 χρόνια εξουσίας των ψευτοδημοκρατών μ' επικεφαλής τον Μπορίς Γιέλτσιν. Γιέλτσιν - Γκαϊντάρ - Τσερνομίρντιν - Κιριένκο είναι οι κύριοι συντελεστές της σημερινής κρίσης στη Ρωσία. Ενώ επί πρωθυπουργίας του Τσερνομίρντιν η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής ξεπέρασε κατά 2,5 φορές την πτώση της οικονομίας στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, μπορεί άραγε να θεωρηθεί ως αμέτοχος για τη σημερινή κρίση, για την οποία οι αναλυτές προειδοποιούσαν ακόμα από πέρσι το Νοέμβρη; Η Κρατική Δούμα, υιοθέτησε στις 21 Αυγούστου, με 245 ψήφους υπέρ και 32 κατά, σχέδιο απόφασης που πρότεινε η βουλευτική ομάδα του Αγροτικού Κόμματος. Η απόφαση είναι "παράτολμη": να γίνει σύσταση στον Πρόεδρο να παραιτηθεί οικειοθελώς. Ο Γιέλτσιν, όμως, όπως αναμενόταν, αντέδρασε σ' αυτές τις συστάσεις σύμφωνα με την παροιμία "Το σκυλί γαβγίζει, το καραβάνι προχωρεί". "Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι στη χώρα υπάρχει ακόμα Πρόεδρος", δήλωσε αυστηρά ο Γιέλτσιν από το Μούρμανσκ, ενώ βρισκόταν σε πολεμικό πλοίο για να παρακολουθήσει ασκήσεις στα ανοιχτά του Μούρμανσκ.

Η αντίδραση του ρωσικού πολιτικού κατεστημένου στην επιστροφή του Τσερνομίρντιν είναι γενικά θετική. Το Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας αποφάσισε να μη διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δούμας στις 25 Αυγούστου. Οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών και βουλευτικών ομάδων, κομμάτων και κινημάτων πραγματοποιούν εντατικές διαβουλεύσεις.

Εξωτερικές αντιδράσεις

Την εμπιστοσύνη και την ικανοποίησή τους προς τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν εξέφρασαν ο καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ και ο υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, επισημαίνοντας ότι ο Τσερνομίρντιν είναι μια πολύ γνωστή προσωπικότητα στη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι ενισχύεται η πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία. Ο Τσερνομίρντιν "χαίρει εκτιμήσεως από ευρύ φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στη Δούμα", τόνισε ο Κίνκελ στη γερμανική τηλεόραση και πρόσθεσε ότι "η Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσίας σε μια δύσκολη κατάσταση". Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Ρωσία, μετά την αντικατάσταση του Κιριένκο και της κυβέρνησής του, να προχωρήσει εφαρμόζοντας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η αλλαγή στα πρόσωπα δε θα επιφέρει αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση και ότι ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δεν αλλάζει τα σχέδιά του για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Γιέλτσιν, σε μερικές μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ