Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρούσεις, αλλά και φήμες επανάληψης συνομιλιών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν, χτες, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και σε Ισραηλινούς στρατιώτες στη Χεβρώνα, που ξέσπασαν μετά τη δολοφονική επίθεση, με μαχαίρι που οδήγησε στο θάνατο γνωστό Εβραίου ραβί, το βράδυ της Πέμπτης. Παρά τα οξυμένα πνεύματα που επικρατούν στην πόλη της Δυτικής Οχθης, έντονή ήταν, χτες, η φημολογία στα ισραηλινά ΜΜΕ ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαλάρωσε ελαφρώς τις απαιτήσεις του, όσον αφορά την πολυσυζητημένη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή, γεγονός που προκάλεσε τη μήνιν των ακροδεξιών συγκυβερνώντων του.

Με ενίσχυση των οδικών μπλόκων στην περίμετρο της Χεβρώνας και με σχετική χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας στο εσωτερικό της πόλης απάντησε ο ισραηλινός στρατός στην τέταρτη ημέρα των διαδηλώσεων που πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι νεαροί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε, και πάλι, από τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας να συλλάβουν και να παραδώσουν τον υπαίτιο της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του Εβραίου ραβί, που πυροδότησε τη νέα ένταση στην πόλη. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της παλαιστινιακής ασφαλείας Τζιμπρίλ Ραγιούμπ ανταπάντησε ότι η παλαιστινιακή αστυνομία δεν πρόκειται να κάνει τίποτα, καθώς η επίθεση δεν έγινε σε έδαφος που είναι υπό τη δικαιοδοσία της.

Παρά την τεταμένη ατμόσφαιρα, τα ισραηλινά ΜΜΕ υποστήριζαν, χτες, με εκτενή ρεπορτάζ ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, συνομιλώντας με Αμερικανούς αξιωματούχους, αποδέχτηκε να χαλαρώσει κάπως τη στάση του στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους για την περαιτέρω αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου φέρεται να δέχτηκε να προχωρήσει σε αποχώρηση και χωρίς να προηγηθεί σύσκεψη της ολομέλειας του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να απαλειφθεί το άρθρο της Παλαιστινιακής Χάρτας που μιλά για καταστροφή του Ισραήλ, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σχετική δέσμευση από τη 18μελή Εκτελεστική του Επιτροπή.

Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από τον στενό συνεργάτη του Νετανιάχου Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, αλλά επιβεβαιώθηκε ότι ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος ετοιμάζεται για νέο γύρο διαμεσολαβητικών επαφών, στα πλαίσια του οποίου θα έχει συνομιλίες σήμερα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού, στο Οσλο, όπου τιμάται η υπογραφή της πρώτης ισραηλινο - παλαιστινιακής "ειρηνευτικής συμφωνίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκρούσεις και έξαρση των πολιτικών σεναρίων (1998-11-27 00:00:00.0)
Συνεχίζεται, χωρίς πρόοδο, η διαμεσολαβητική προσπάθεια Ρος (1998-09-16 00:00:00.0)
Αντίθετες εκτιμήσεις ενόψει της άφιξης Ρος (1998-09-05 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων γυναικών (1997-02-12 00:00:00.0)
Σε μια βδομάδα ο νέος γύρος των "ειρηνευτικών" συνομιλιών (1997-02-11 00:00:00.0)
Αδιάλλακτος ο Νετανιάχου παρά τις διεθνείς πιέσεις (1996-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ