Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιάλλακτος ο Νετανιάχου παρά τις διεθνείς πιέσεις

Δε δέχτηκαν να συναντηθούν οι Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Γιάσερ Αραφάτ, στη Λισαβόνα, παρά τις προτροπές πολλών μελών του ΟΑΣΕ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι μια συνάντηση κορυφής στο περιθώριο της συνόδου δε θα ήταν αποδοτική και λειτουργική. Αντίθετα, ο Γιάσερ Αραφάτ κατέστησε σαφές ότι η άρνησή του είναι θέμα αρχής και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση κορυφής, αν το Ισραήλ δεν εφαρμόσει τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες.

Την πίστη της Βόννης στην "ειρηνευτική διαδικασία" επαναδιατύπωσε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχε με τον Νετανιάχου, ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ. Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες της συνάντησης των δύο ανδρών, θεωρείται βέβαιο ότι και ο Κολ, από την πλευρά του, άσκησε πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αναιρέσει τις δηλώσεις του περί επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη και να επισπεύσει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει, ήδη, από το Μάη. Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσει και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου, στη Μαδρίτη την Πέμπτη.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις που δέχτηκε, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε στις θέσεις του και υπεράσπισε την πολιτική της κυβέρνησής του, σχετικά με τους εβραϊκούς οικισμούς, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσημης ομιλίας του. Ο Νετανιάχου κατηγόρησε την παλαιστινιακή αρχή ότι εσκεμμένα καθυστερεί την υπογραφή συμφωνίας για τη Χεβρώνα, επειδή επιδιώκει να στραφεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στους Παλαιστινίους. Παράλληλα, επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα "παραμείνει πιστό στις ειρηνευτικές κατευθύνσεις", αλλά δεν πρόκειται να ανεχτεί στο εξής την επιθετική διπλωματική γλώσσα των αραβικών χωρών, "οι οποίες δε σταματούν να ξεστομίζουν απειλές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ