Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Διαδηλώσεις, αστάθεια και εντυπώσεις

Ο πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου αντικρούει τις κατηγορίες περί νόθευσης των αποτελεσμάτων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Οι συλλήψεις οπαδών της αντιπολίτευσης από τις αστυνομικές αρχές του Βελιγραδίου ξεπέρασαν χτες τις 32. Οι διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και πολιτών συνεχίστηκαν και χτες, χωρίς σοβαρά επεισόδια. Για πρώτη φορά το υπουργείο Εσωτερικών της Ομοσπονδίας Ν. Γιουγκοσλαβίας άρχισε να στέλνει ενισχύσεις και ειδικές μονάδες ανδρών σε αγροτικές περιοχές (ακόμη και στο Κοσσυφοπέδιο), ενώ ο πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου έδωσε σκληρή απάντηση στην αντιπολίτευση, αμφισβητώντας ότι έγινε νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 17ης Νοέμβρη και υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις σχεδιάστηκαν εκ των προτέρων με σκοπό τη "δημιουργία αντικυβερνητικής ατμόσφαιρας στο Βελιγράδι".

Οι χτεσινές συλλήψεις των 32 ατόμων έγιναν, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας του Βελιγραδίου, εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν στα κτίρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και των εφημερίδων "Πολίτικα", "Μπόρμπα" και "Βετσέρνιε Νοβόστι". Ηγετικά στελέχη του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντο" ζήτησαν από την κυβέρνηση, να σταματήσουν οι συλλήψεις και να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι, χωρίς ωστόσο να πάρει άμεση απάντηση σ' αυτό το αίτημα.

Οσο για τις διαδηλώσεις... αυτές συνεχίστηκαν και χτες. Την αρχή έκαναν, όπως συνηθίζεται, πάνω από 20.000 φοιτητές του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Ο υπουργός Παιδείας, Ντραγκοσλάβ Νλαντενόβιτς, δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα κατά των φοιτητών ή δασκάλων που διαδηλώνουν, χωρίς να τα διευκρινίσει. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εκμεταλλεύεται τη νεολαία, λέγοντας ότι "οργανωμένες ομάδες διαφωνούντων εισέρχονται στα πανεπιστήμια, παρενοχλούν τη διδασκαλία και προσπαθούν να υποκινήσουν τους φοιτητές να βγουν στους δρόμους".

Το απόγευμα, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, αυτοί τη φορά όχι μόνον από οπαδούς της αντιπολίτευσης, αλλά και από ομάδες καλλιτεχνών. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) άρχισαν διαδήλωση συγγραφείς, καλλιτέχνες και κριτικοί τέχνης που ανήκουν στην οργάνωση "Οι καμπάνες των Σέρβων καλλιτεχνών". Ανταποκριτής του "Γαλλικού Πρακτορείου" εκτιμούσε ότι η συμμετοχή οπαδών της αντιπολίτευσης και καλλιτεχνών στη χτεσινοαπογευματινή διαδήλωση ξεπερνούσε τα 100.000. Ωστόσο, αυτό το νούμερο, δε στάθηκε δυνατόν να επιβεβαιωθεί από άλλη δημοσιογραφική πηγή.

Αντιδράσεις δικαστών

Ορισμένα από τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σερβίας επιχείρησαν χτες να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβερνητική εφορευτική επιτροπή σχετικά με τα πολύκροτα, αμφιλεγόμενα εκλογικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη. Ενας από τους δικαστές, ο Ζόραν Ιβόσεβιτς, έστειλε επιστολή στην εφημερίδα "ΝΑΣΑ ΜΠΟΡΜΠΑ", με την οποία ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επιχειρεί να μετατρέψει τις εκλογές σε αυτο-ανακήρυξη του κυβερνώντος "Σοσιαλιστικού Κόμματος" σε νικητή. Η επιστολή του Ιβόσεβιτς έχει τίτλο "Δε δέχομαι" και καταφέρεται κατά των προσπαθειών "καθυπόταξης της δικαιοσύνης" από τον κρατικό μηχανισμό. Ο ίδιος και άλλοι τέσσερις δικαστές κατηγορούν συναδέλφους τους στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι έχουν υποταχθεί στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς και ότι με τις πράξεις τους παίρνουν μέρος στην "εκλογική νοθεία".

Απάντηση Τόμιτς στην αντιπολίτευση

Δυναμική απάντηση στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης και άλλων ατόμων περί "νόθευσης" των εκλογικών αποτελεσμάτων της 17ης Νοέμβρη επιχείρησε να δώσει χτες ο πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου, Ντράγκαν Τόμιτς. Μιλώντας στην κρατική σερβική τηλεόραση, ο Τόμιτς αντέκρουσε τις κατηγορίες περί νόθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, σημειώνοντας ότι ο εκλογικός νόμος είναι αποτελεσματικότατος και μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε μη-νομότυπη περίπτωση στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Θεώρησε εκ του πονηρού τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης "Ζάγιεντο", επισημαίνοντας ότι ο ισχυρισμός της πρώτης περί "μεγάλης νίκης στα μεγάλα αστικά κέντρα" της Σερβίας πρωτοανακοινώθηκε μόλις τρεις ώρες από το κλείσιμο των καλπών (!) και ενώ καλά καλά δεν είχε αρχίσει η καταμέτρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. "Κανείς δεν μπορούσε να ξέρει τα αποτελέσματα εκείνη τη στιγμή. Πώς τα γνώριζε η αντιπολίτευση;", αναρωτήθηκε ο Ντράγκαν Τόμιτς, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό ο συνασπισμός "Ζάγιεντο" επιχείρησε και πέτυχε να δημιουργήσει "κλίμα περί νίκης του στο δήμο του Βελιγραδίου", ώστε να μπορεί στη συνέχεια να υποκινήσει τις διαδηλώσεις και να κάνει τους πολίτες να πιστεύουν "ότι το "Ζάγιεντο" νίκησε, αλλά κάποιος έκλεψε τις ψήφους"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ