ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Γιατροί στη Λευκάδα με τη χορηγία μεγαλοεπιχειρηματία!

Νέο συλλαλητήριο ετοιμάζουν σωματεία και φορείς το επόμενο διάστημα

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο νοσοκομείο
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο νοσοκομείο
Γιατροί για λίγους μήνες, για να καλυφτεί στην ουσία η καλοκαιρινή σεζόν, και μάλιστα με τη «χορηγία» μεγιστάνα επιχειρηματία: Αυτά είναι τα σχέδια της πλειοψηφίας του Ιατρικού Συλλόγου της Λευκάδας, αλλά όπως φαίνεται και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, για τη λειτουργία του νοσοκομείου του νησιού.

Μοιάζει με κακόγουστο αστείο, είναι όμως πραγματικότητα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας, με επιστολή του στο Ρώσο μεγιστάνα, ιδιοκτήτη του γειτονικού νησιού του Σκορπιού, Ριμπολόβλεφ, του ζητά να συνεισφέρει, ώστε να καλυφτεί το κόστος μισθοδοσίας γιατρών που θα κληθούν να εργαστούν στο νοσοκομείο από τρεις έως έξι μήνες. Η απάντηση του μεγαλοεπιχειρηματία έχει ήδη δοθεί, εκφράζοντας την πρόθεσή του να διαθέσει το ποσό των 20.000 ευρώ.

«Τα προβλήματα λειτουργίας δε θα λυθούν με "ιατρούς - βοηθούς", βάζοντας μάλιστα από το παράθυρο τους ιδιώτες μέσα στο νοσοκομείο» και παράλληλα «απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη που έχει να προσφέρει σύγχρονες ολοκληρωμένες υπηρεσίες Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό», τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, τα κενά όσον αφορά τους ειδικευμένους γιατρούς είναι τεράστια, καθώς υπηρετούν μόλις 16 σε σύνολο 42 οργανικών θέσεων. Οσον αφορά το υπόλοιπο προσωπικό (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό), υπηρετούν 116 σε σύνολο 183 θέσεων. Μάλιστα, για τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου, ο Σύλλογος έχει πρωτοστατήσει στην οργάνωση μιας σειράς κινητοποιήσεων τους προηγούμενους μήνες, μαζί με άλλους φορείς και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού.

«Δε θα ζήσουμε με επαιτείες και φιλανθρωπίες, για να περισσεύουν χρήματα για τις μπίζνες των μεγαλοεπιχειρηματιών (...) Εχουμε χρυσοπληρώσει τις παροχές Υγείας διπλά και τριπλά και οφείλει το κράτος να μας τις παρέχει εντελώς δωρεάν σε υψηλό επίπεδο και σύμφωνα με τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες μας», τονίζει ο Σύλλογος.

Οπως εξηγεί, Ιατρικός Σύλλογος και Υγειονομική Περιφέρεια στρώνουν το δρόμο για την είσοδο ιδιωτών στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, δίπλα στην απόσπαση προσωπικού από άλλες δομές της 6ης ΥΠΕ, με ένα οικονομικό «μπόνους» ως κίνητρο, προτείνουν και την ύπαρξη γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το γνωστό «μπλοκάκι», μέσω του Ιατρικού Συλλόγου.

Ο Σύλλογος στηλιτεύει τη στάση της πλειοψηφίας του Ιατρικού Συλλόγου και ιδιαίτερα του μέλους του και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Γρηγόρη. Οπως υπενθυμίζει, ο βουλευτής, σε πρόσφατη εκδήλωση της Περιφέρειας, δήλωνε πως ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν υπηρεσίες Υγείας στα νοσοκομεία με μπλοκάκι, «δε θα εφαρμοστεί». «Δεν ήξερε τι μεθοδεύει ο Ιατρικός Σύλλογος; `Η απλά μας καθησύχαζε;», σχολιάζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Προετοιμάζουν νέα κινητοποίηση

Στο μεταξύ, νέο συλλαλητήριο για την Υγεία προετοιμάζουν σωματεία και φορείς της Λευκάδας, σε ημερομηνία που θα οριστεί τις επόμενες μέρες. Για την κινητοποίηση συντονίζονται ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Εν. Λευκάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, η Ενωση Επαγγελματιών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λευκάδας - Βόνιτσας, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας.

«Καμιά "άσπρη μπλούζα" (μόνιμου προσωπικού) δε θα μπει στα νοσοκομεία μέσα στο 2015, ούτε από τις 4.500 προσλήψεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά ούτε από τους 1.097 που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση», καταγγέλλουν στην κοινή τους ανακοίνωση και προσθέτουν: «Δέσμευση υπάρχει μόνο για κάποια μπαλώματα επικουρικού προσωπικού, καθώς και αόριστες υποσχέσεις για προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή ακόμα και με εθελοντές».

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν άμεση ασφαλή επαναλειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, στελέχωση της Παιδιατρικής, Ορθοπεδικής, Καρδιολογικής και των άλλων κλινικών, καθώς και του Κέντρου Υγείας της Βασιλικής και των Περιφερειακών Ιατρείων. Αμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑμεΑ
Παραμένει ο αντιδραστικός ρόλος των ΚΕΠΑ

«Παροχολογία» χαρακτηρίζει η ΝΔ τα ψίχουλα της κυβέρνησης, δίνοντας άλλοθι στην πολιτική της, παρά την αποχώρησή της από τη Βουλή

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και το Ποτάμι, στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με τίτλο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα», το οποίο προωθείται με τη διαδικασία του επείγοντος.

Οσον αφορά τη στάση των άλλων κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ και η ΧΑ επιφυλάχθηκαν, ενώ η ΝΔ αποχώρησε από τη χτεσινή διαδικασία, όπως έκανε και στην πρώτη συνεδρίαση. Αμέσως μετά την ψηφοφορία ακολούθησε η συζήτηση για τα άρθρα.

Εχει σημασία να σημειωθεί ότι η κριτική που ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση, όσον αφορά το νομοσχέδιο, είναι ότι επιδίδεται σε «παροχολογία» (!) αθωώνοντας επί της ουσίας την πολιτική της. Κι αυτό επειδή τα όποια ελάχιστα μέτρα προβλέπονται για κάποιες ακραίες περιπτώσεις, δεν αλλάζουν το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτό των περικοπών των κοινωνικών παροχών στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής δήλωσε ότι ψηφίζει «παρών». Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ επισήμανε: «Η ΝΔ είπε ότι δίνετε παροχές χωρίς να υπολογίζετε το κόστος. Τι απαντά ο υπουργός; Οτι αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει κανένα κόστος. Ποια είναι η κοινή λογική και των δύο; Συνδέουν την όποια αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των συνταξιούχων, με την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, ότι όλα τα κακά που ήρθαν στις πλάτες των εργαζομένων των λαϊκών στρωμάτων, οφείλονται ακριβώς στο ότι "δίνουμε παροχές χωρίς αντίκρισμα, χωρίς να έχουμε λεφτά". Ενώ η ουσία βρίσκεται στην ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση διατηρεί τα ΚΕΠΑ, τα οποία ήταν «μνημονιακή» υποχρέωση και είχαν στόχο να μειώνουν τα επιδόματα. Οπως είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «έρχεστε να λύσετε κάποια ζητήματα διαχειριστικού χαρακτήρα. Σε κάποιες βεβαίως περιπτώσεις γίνονται βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα, η κατάργηση του παράβολου, ή η διεύρυνση με άλλες επιστημονικές ειδικότητες της Επιστημονικής Επιτροπής, κ.λπ. Ανεξάρτητα, όμως, η βασική λογική της νομοθετικής παρέμβασης είναι στην κατεύθυνση να λειτουργήσει το σφαγείο που υπήρχε μέχρι τώρα».

Αναφέροντας άλλο παράδειγμα σημείωσε: «Στο άρθρο 27, δίνετε μια παράταση μέχρι τον 10ο του 2015 για να αποφασίσουν τα επικουρικά ταμεία, αν αντί να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, μπορούν να γίνουν επαγγελματικά ταμεία. Οι αλλαγές αυτές συμπιέζουν προς τα κάτω τις παροχές των ασφαλισμένων (...) Στο άρθρο 29, δίνετε ένα δωράκι στους επιχειρηματίες, μειώνοντας την εισφορά τους στον ΟΓΑ κατά τα 2/5. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό, γιατί θα έχουν επιπτώσεις και ο ΟΓΑ και οι εργαζόμενοι στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα».

Ο Σάκης Βαρδαλής στάθηκε και στο άρθρο 37, το οποίο προβλέπει την καταβολή σύνταξης σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες που οφείλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ. Οπως είπε, «δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα, το οποίο δημιουργείται από την αναδουλειά και το μεγάλο ύψος των εισφορών. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι άμεση μείωση των εισφορών κατά 30% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, με αναδρομική ισχύ για τα τελευταία 6 χρόνια, χωρίς να υπάρξει μείωση αντίστοιχη των συντάξεων».

«Παραλύουν» τα Κέντρα Υγείας στο Νομό Τρικάλων

Περιοδείες στα Κέντρα Υγείας Καλαμπάκας, Φαρκαδόνας και Πύλης έκαναν τις προηγούμενες μέρες αντιπροσωπείες της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ. Στις συζητήσεις με εργαζόμενους και ασθενείς, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι τα Κέντρα Υγείας του νομού βρίσκονται σε «παράλυση», εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε τεχνολογικό - ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και σε αναλώσιμα υλικά.

Ταυτόχρονα, λόγω της έλλειψης τεχνιτών - συντηρητών, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, στις οποίες λειτουργούν είναι σε άθλια κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, όπου οι διαβρωμένοι από την υγρασία τοίχοι έχουν πέσει και υποστηρίζονται από λαμαρίνες.

Γιατροί βασικών ειδικοτήτων λείπουν, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι έκτακτες και άμεσες ανάγκες ιατρικής και παραϊατρικής εξέτασης και διάγνωσης των κατοίκων της υπαίθρου, οι οποίοι αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε στο νοσοκομείο Τρικάλων, ή να πληρώσουν πολλά χρήματα από την τσέπη τους για να επισκεφτούν ιδιώτες γιατρούς.

Πρόβλημα υπάρχει και στη μεταφορά των ασθενών, καθώς σε κάθε Κέντρο Υγείας λειτουργεί μόνο ένα ασθενοφόρο, το οποίο θα πρέπει να ανταποκριθεί σε όλα τα έκτακτα περιστατικά. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τους κατοίκους των χωριών του ορεινού όγκου του νομού, που καλύπτονται από τα Κέντρα Υγείας Καλαμπάκας και Πύλης, αφού η απόσταση από την πόλη των Τρικάλων, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 70 χιλιόμετρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ