ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
«Απεικόνιση » της εμπορευματοποίησης

Δεν έγινε τίποτε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, παραμένουν κενές 25.000 θέσεις νοσηλευτών, οι ασθενείς πλήρωσαν «απογευματινό» χαράτσι 4,7 δισ. δραχμές και τα νοσοκομεία χρωστούν πάνω από 400 δισ. δραχμές στους προμηθευτές...

Η νοσηλεία στο ράντζο προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ασθενή. Κι όμως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για την εντύπωση κι όχι για την πραγματική κατάσταση
Η νοσηλεία στο ράντζο προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ασθενή. Κι όμως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για την εντύπωση κι όχι για την πραγματική κατάσταση
Συμπληρώθηκαν ακριβώς τρία χρόνια από τη μέρα που το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα 200 σημεία για τη διαβόητη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, την οποία ο πρώην υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος την παρουσίασε ως επανάσταση στην υπηρεσία του πολίτη. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν επιτάχυναν την εμπορευματοποίηση στο χώρο της Υγείας και διέλυσαν την Πρόνοια.

Κι όμως προχτές, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, έγινε η εκτίμηση πως το ισοζύγιο είναι θετικό με «πάρα πολύ σημαντικά, έστω και αν δεν απεικονίζονται και έστω κι αν δεν τα βιώνει ο κόσμος στο μέγεθος που έχουν» (!)- κατά την έκφραση του υπουργού Υγείας, Κ. Στεφανή. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας μίλησε για ανάπτυξη χωρίς ιστορικό προηγούμενο στις υπηρεσίες περίθαλψης, την ώρα που ο κόσμος στενάζει και πληρώνει άγρια στην ώρα της ανάγκης.

Ετσι η οργή και η κατακραυγή δεν οφείλονται στη δραματική κατάσταση, αλλά στην αδυναμία του κόσμου να εκτιμήσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης. «Η πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερη από την αντίληψη που υπάρχει γι' αυτή την πραγματικότητα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Μοιάζουν λιγάκι με ανέκδοτα αλλά λέγονται στο όνομα των προεκλογικών αναγκών... «Θα γίνει μια προσπάθεια, χωρίς εντυπωσιασμούς και εξαγγελίες που δεν πραγματοποιούνται, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειωθεί κατά κάποιο τρόπο αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα σε σχέση με την αντίληψη που υπάρχει για την πραγματικότητα», είπε ο Κ. Στεφανής μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Κι έτσι όλοι «πήραν τα βουνά» με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Την περασμένη Τρίτη ο Κ. Σημίτης βρέθηκε στα Γρεβενά για να εγκαινιάσει το καινούριο νοσοκομείο, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας ξεκίνησε από το Καρπενήσι για εγκαίνια σε κάποια τμήματα του νοσοκομείου και έπεται συνέχεια στα Δωδεκάνησα και στη Λαμία...

Ουδέν στην Πρωτοβάθμια

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δεν έγινε τίποτε. Τελευταία δε γίνεται ούτε λόγος για τα εννιά ή δέκα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου που είχαν εξαγγελθεί στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων - πλην της Πολυκλινικής, που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Μόλις την περασμένη Τρίτη έγινε μια συμβιβαστική συμφωνία για τη μετατροπή των συμβάσεων έργου των γιατρών του ΙΚΑ σε αορίστου χρόνου. Πρόκειται δηλαδή για μια μεσοβέζικη λύση που δεν απαντά ούτε στις ανάγκες των γιατρών ούτε και στις ανάγκες της περίθαλψης.

Είναι εξάλλου χαρακτηριστική η ομολογία κυβερνητικού στελέχους ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση επειδή δεν μπορούσαν να προωθηθούν οι γενικότεροι σχεδιασμοί της κυβέρνησης στην ΠΦΥ - οι οποίοι στην ουσία ενίσχυαν παραπέρα την εμπορευματοποίηση.

Τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου βρίσκονται στην κυριολεξία υπό διάλυση. Και δεν έφτασε η εγκατάλειψη, αλλά η κυβέρνηση επέβαλε και χαράτσι εισόδου τριών ευρώ που αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε.

Τρομακτικές οι ελλείψεις

Ευχές κάλυψης των δραματικών κενών νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν «γονατίσει» τα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν οι διαπιστώσεις της κυβέρνησης που έγιναν στη σύσκεψη της Παρασκευής.

Κανένα συγκεκριμένο στοιχείο πλην της υπόδειξης του Κ. Σημίτη να αντιμετωπιστεί με τον υπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη. Τα κενά φτάνουν στις 25.000 θέσεις και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στέκεται μόνο στην καθυστέρηση των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, που φτάνουν στους 32 μήνες.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποσιωπά το γεγονός ότι τα μεγάλα κενά τα δημιούργησε η κυβέρνηση, με τη συνολική πολιτική της, καθώς οι προσλήψεις που προβλέπονταν από τους προϋπολογισμούς δεν ήταν σε καμία περίπτωση περισσότερες από 1.000 σε ετήσια βάση, τη στιγμή που οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων υπερέβαιναν τις 1.500.

Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν εφάρμοσε ούτε το νόμο 2716/1999, που προβλέπει ότι οι αποχωρήσεις μπορούν να καλυφθούν με προκηρύξεις μέχρι τρεις μήνες μετά την κένωση της θέσης. Ετσι τώρα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ, για να προχωρήσει στην εφαρμογή προγραμμάτων με 18μηνες συμβάσεις και τη γενίκευση του επικουρικού προσωπικού, επιλογές που εξυπηρετούν γενικότερα σχέδια των ελαστικών μορφών απασχόλησης και πρωτίστως των προεκλογικών αναγκών.

Χαράτσια και χρέη

Τρανταχτό στοιχείο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της περίθαλψης αποτελεί η λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία.

Πέρα από το ότι δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες της κυβέρνησης για «ψηλά έσοδα» εντούτοις προκάλεσε «αιμορραγία» 13,804 εκατ. ευρώ (4,7 δισ. δραχμές) για 210.500 ασθενείς που τα επισκέφτηκαν το 2002.

Από την άλλη η περιοριστική πολιτική της κυβέρνησης προκάλεσε νέα χρέη -παρά τις δύο ρυθμίσεις μέχρι τώρα- προς τους προμηθευτές. Μόνο για φάρμακα τα νοσοκομεία χρωστούν 600 εκατ. ευρώ (204 δισ. δραχμές) και άλλα τόσα για διάφορα άλλα υλικά.

Μάλιστα η κυβέρνηση, με την εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να διεκδικήσουν τα χρήματά τους με προσαύξηση κατά εφτά ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο, σε περίπτωση που δεν αποπληρωθούν τα τιμολόγια σε εξήντα μέρες.

Κι ενώ διαμορφώνεται αυτή η απειλητική κατάσταση η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με την απάθεια του «λογιστικού ελλείμματος». Οτι δηλαδή μόλις πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους...

Απλοποιήσεις και διατιμήσεις

Η κατάληξη των μέτρων για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Στις 20.5.2003 ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας και ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος ανακοίνωσαν μια δέσμη δέκα μέτρων για την «απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας» με στόχο, όπως ανέφεραν, τη μείωση των μετακινήσεων και της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων και την ταχύτερη εξυπηρέτηση. Μεταξύ των μέτρων που εξήγγειλαν ήταν η «εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών κατά τις μέρες εφημερίας στα δημόσια νοσοκομεία». Το ΙΚΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα καλύπτει το κόστος των εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του, που προσφεύγουν ως επείγοντα περιστατικά στις εφημερίες των κρατικών και στρατιωτικών νοσοκομείων.

Αν κάποιος ασφαλισμένος του ΙΚΑ προσέλθει ως επείγον περιστατικό στα δημόσια νοσοκομεία ακολουθείται η εξής διαδικασία για την κάλυψη των εξόδων του:

  • Σε περίπτωση που μετά τη μεταφορά του εισαχθεί στο κρατικό νοσοκομείο, τότε όλες οι εξετάσεις που κάνει πριν την εισαγωγή περιλαμβάνονται στο συνολικό κόστος των νοσηλίων που καταβάλλει το ΙΚΑ μετά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο.
  • Σε περίπτωση, όμως, που δεν εισαχθεί στο νοσοκομείο, τότε ο ασθενής πληρώνει για τις εξετάσεις το αντίστοιχο ποσό και ύστερα υποβάλλει τα δικαιολογητικά στο ΙΚΑ για να εισπράξει μόνο το 75%, πληρώνοντας απ' την τσέπη του το υπόλοιπο 25%.

Ετσι διαδραματίζονται δραματικές καταστάσεις στην ώρα της ανάγκης. Ανθρωποι ηλικιωμένοι να μην έχουν να πληρώσουν τις εξετάσεις ή να μην μπορούν να πάνε να κόψουν τα παράβολα. Σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί αναγκάζονται να δώσουν λύσεις εκ των ενόντων και πάντα υπό την απειλή του ελέγχου του διοικητή, ο οποίος επαγρυπνεί για τα διαφυγόντα έσοδα του νοσοκομείου.

Κι ενώ δίνεται η εντύπωση ότι με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ρυθμίζεται αυτό το θέμα, ιδού τι έγινε:

Το ΙΚΑ ζήτησε απ' τα νοσοκομεία να υπογράψουν συμβάσεις για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών με διαφοροποιημένο - δηλαδή μεγαλύτερο - τιμολόγιο για ορισμένες εξετάσεις.

Ομως, στην πρόσκληση του ΙΚΑ ανταποκρίθηκαν λιγότερα από 30 νοσοκομεία για τη σύναψη σύμβασης. Ετσι στα υπόλοιπα 100 νοσοκομεία ισχύει το παλιό καθεστώς, ενώ σε όλα τα νοσοκομεία ισχύει ο ίδιος τρόπος πληρωμής για τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες. Δηλαδή, σε περίπτωση που δεν μπορεί να γίνουν στο ίδιο το νοσοκομείο παραπέμπονται σε ιδιωτικά κέντρα, ο ασθενής πληρώνει το ποσό που χρειάζεται και εισπράττει στη συνέχεια 75%.

Να σημειωθεί ότι για τα νοσοκομεία που υπέγραψαν τις συμβάσεις με το ΙΚΑ προβλέπεται αυξημένο νοσήλιο για τις γαστρεντερολογικές εξετάσεις. Για παράδειγμα η ενδοσκόπηση οισοφάγου αυξήθηκε από 2.730 δραχμές αυξήθηκε σε 10.000 δραχμές.

Και πλαφόν 100 ευρώ

Αντί να καταργηθεί κάθε οικονομική επιβάρυνση την ώρα της ανάγκης το ΙΚΑ βάζει διατίμηση σε αυτή.

Ετσι εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία όσοι ασφαλισμένοι του προσέρχονται στα τακτικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων - δηλαδή με ραντεβού - τότε μπορούν να εισπράττουν τη δαπάνη με απόφαση του διοικητικού διοικητή του οικείου υποκαταστήματος του ΙΚΑ σε περίπτωση που δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, και αφού ο ασθενής προσκομίσει στο υποκατάστημα την απόδειξη με τη δαπάνη και το βιβλιάριο ασθενείας.

Για δαπάνες άνω των 100 ευρώ εξακολουθεί να ισχύει η διαδικασία της έκτακτης περίθαλψης. Δηλαδή, έγκριση του ελεγκτή γιατρού του ΙΚΑ και απόφαση του διοικητή....

Ρεπορτάζ:

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ