Κυριακή 27 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Απλοποιήσεις και διατιμήσεις

Η κατάληξη των μέτρων για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Στις 20.5.2003 ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας και ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος ανακοίνωσαν μια δέσμη δέκα μέτρων για την «απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας» με στόχο, όπως ανέφεραν, τη μείωση των μετακινήσεων και της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων και την ταχύτερη εξυπηρέτηση. Μεταξύ των μέτρων που εξήγγειλαν ήταν η «εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών κατά τις μέρες εφημερίας στα δημόσια νοσοκομεία». Το ΙΚΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα καλύπτει το κόστος των εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του, που προσφεύγουν ως επείγοντα περιστατικά στις εφημερίες των κρατικών και στρατιωτικών νοσοκομείων.

Αν κάποιος ασφαλισμένος του ΙΚΑ προσέλθει ως επείγον περιστατικό στα δημόσια νοσοκομεία ακολουθείται η εξής διαδικασία για την κάλυψη των εξόδων του:

  • Σε περίπτωση που μετά τη μεταφορά του εισαχθεί στο κρατικό νοσοκομείο, τότε όλες οι εξετάσεις που κάνει πριν την εισαγωγή περιλαμβάνονται στο συνολικό κόστος των νοσηλίων που καταβάλλει το ΙΚΑ μετά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο.
  • Σε περίπτωση, όμως, που δεν εισαχθεί στο νοσοκομείο, τότε ο ασθενής πληρώνει για τις εξετάσεις το αντίστοιχο ποσό και ύστερα υποβάλλει τα δικαιολογητικά στο ΙΚΑ για να εισπράξει μόνο το 75%, πληρώνοντας απ' την τσέπη του το υπόλοιπο 25%.

Ετσι διαδραματίζονται δραματικές καταστάσεις στην ώρα της ανάγκης. Ανθρωποι ηλικιωμένοι να μην έχουν να πληρώσουν τις εξετάσεις ή να μην μπορούν να πάνε να κόψουν τα παράβολα. Σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί αναγκάζονται να δώσουν λύσεις εκ των ενόντων και πάντα υπό την απειλή του ελέγχου του διοικητή, ο οποίος επαγρυπνεί για τα διαφυγόντα έσοδα του νοσοκομείου.

Κι ενώ δίνεται η εντύπωση ότι με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ρυθμίζεται αυτό το θέμα, ιδού τι έγινε:

Το ΙΚΑ ζήτησε απ' τα νοσοκομεία να υπογράψουν συμβάσεις για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών με διαφοροποιημένο - δηλαδή μεγαλύτερο - τιμολόγιο για ορισμένες εξετάσεις.

Ομως, στην πρόσκληση του ΙΚΑ ανταποκρίθηκαν λιγότερα από 30 νοσοκομεία για τη σύναψη σύμβασης. Ετσι στα υπόλοιπα 100 νοσοκομεία ισχύει το παλιό καθεστώς, ενώ σε όλα τα νοσοκομεία ισχύει ο ίδιος τρόπος πληρωμής για τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες. Δηλαδή, σε περίπτωση που δεν μπορεί να γίνουν στο ίδιο το νοσοκομείο παραπέμπονται σε ιδιωτικά κέντρα, ο ασθενής πληρώνει το ποσό που χρειάζεται και εισπράττει στη συνέχεια 75%.

Να σημειωθεί ότι για τα νοσοκομεία που υπέγραψαν τις συμβάσεις με το ΙΚΑ προβλέπεται αυξημένο νοσήλιο για τις γαστρεντερολογικές εξετάσεις. Για παράδειγμα η ενδοσκόπηση οισοφάγου αυξήθηκε από 2.730 δραχμές αυξήθηκε σε 10.000 δραχμές.

Και πλαφόν 100 ευρώ

Αντί να καταργηθεί κάθε οικονομική επιβάρυνση την ώρα της ανάγκης το ΙΚΑ βάζει διατίμηση σε αυτή.

Ετσι εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία όσοι ασφαλισμένοι του προσέρχονται στα τακτικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων - δηλαδή με ραντεβού - τότε μπορούν να εισπράττουν τη δαπάνη με απόφαση του διοικητικού διοικητή του οικείου υποκαταστήματος του ΙΚΑ σε περίπτωση που δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, και αφού ο ασθενής προσκομίσει στο υποκατάστημα την απόδειξη με τη δαπάνη και το βιβλιάριο ασθενείας.

Για δαπάνες άνω των 100 ευρώ εξακολουθεί να ισχύει η διαδικασία της έκτακτης περίθαλψης. Δηλαδή, έγκριση του ελεγκτή γιατρού του ΙΚΑ και απόφαση του διοικητή....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ