ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΗΕΑ - ΕΡΤ
Ανταλλαγή... επιστολών μετά τη συνάντηση

Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Αριστείδη Μανωλάκου και του προέδρου της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου,μετά από τα χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου για τη συνάντηση ΕΣΗΕΑ - ΕΡΤ και για τις δηλώσεις του Π. Παναγιώτου, αποδεικνύουν την ευκολία με την οποία, όπως φαίνεται, ο πρόεδρος της ΕΡΤ διαψεύδει δικά του λόγια, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Ο Αριστείδης Μανωλάκος, με χτεσινή του επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ εκφράζει την κατάπληξή του για τις δηλώσεις του Π. Παναγιώτου και για την εκτίμησή του ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ "πείστηκαν" πως δεν υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις στην ΕΡΤ. Κατάπληξη, γιατί ο Παναγιώτης Παναγιώτου διερμήνευσε τη γνώμη του προέδρου της ΕΣΗΕΑ και των άλλων μελών της αντιπροσωπείας, όταν οι ίδιοι "ούτε εκφράστηκαν", ούτε "πολύ περισσότερο" έδωσαν λαβή να δημιουργηθεί στον πρόεδρο της ΕΡΤ η εντύπωση ότι το "ήπιο κλίμα" στο οποίο έγινε η συζήτηση, συνιστούσε αποδοχή του ισχυρισμού του Παναγιώτη Παναγιώτου, ότι "η ΕΡΤ έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο από την "επικοινωνιακή" πολιτική της κυβέρνησης".

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΕΡΤ σε απαντητική του επιστολή προς τον Αριστείδη Μανωλάκο, ισχυρίζεται ότι δεν έκανε "καμία δήλωση στις εφημερίδες για τη συνάντηση μεταξύ ΕΡΤ - ΕΣΗΕΑ", και ότι δημοσίευμα "συγκεκριμένης εφημερίδας, προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα"! Τα όσα ο πρόεδρος της ΕΡΤ δήλωσε στη "συγκεκριμένη εφημερίδα", δηλαδή στο "Ρ", σε μια ανοιχτή και όχι όπως ισχυρίζεται στην επιστολή του off the record συζήτηση, αποδεικνύονται πως είναι αληθινά και από παρόμοια δημοσιεύματα άλλων εφημερίδων. Ο Π. Παναγιώτου ουσιαστικά αποφεύγει ν' αναλάβει την ευθύνη των προσωπικών του "εκτιμήσεων", που περιέργως πώς διέρρευσαν σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες. Αλλωστε η "πηγή" των πληροφοριών του "Ρ" δεν ήταν το πρόσωπο Παναγιώτης Παναγιώτου, για μια off the record ενημέρωση, αλλά ο πρόεδρος του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Αλλωστε λόγω αυτής του της ιδιότητας ρωτήθηκε από το "Ρ". Εάν ο Παναγιώτης Παναγιώτου έκρινε εκ των υστέρων, ότι κακώς δημοσιοποίησε την προσωπική του εκτίμηση, για "λογαριασμό της ΕΣΗΕΑ", ας παραδεχτεί την "ατυχή" δήλωσή του.

Οι επαφές ΕΣΗΕΑ - ΕΡΤ θα συνεχιστούν, από τη στιγμή που εκκρεμεί η συνολική, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Αριστείδης Μανωλάκος, αξιολόγηση των ειδησεογραφικών και ενημερωτικών προγραμμάτων της ΕΡΤ από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει επίσης την εκτίμηση του ΔΣ ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να είναι υπόθεση, ούτε της "οποιασδήποτε κυβέρνησης, ούτε οποιουδήποτε κόμματος, ούτε πολύ περισσότερο των ανθρώπων που επιλέγονται και διορίζονται για να τη διοικούν".

Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΣΤΕ
Με σχέση Δημοσίου Δικαίου οι προϊστάμενοι

Είναι ασυμβίβαστο να εργάζεται κάποιος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου και να είναι προϊστάμενος μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου. Την άποψη αυτή υποστήριξε κατά τη χτεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο σύμβουλος Δ. Μπριόλας και πρότεινε να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη (άρθρο 33 παρ. 6) του νόμου Πεπονή 2190/1994, που προβλέπει ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να τοποθετούνται ως προϊστάμενοι Διευθύνσεων, Τμημάτων και Γραφείων Τύπου του εξωτερικού.

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προσέφυγε η Ενωση Ακολούθων Τύπου και τέσσερις μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου Τύπου (πανεπιστημιακού επιπέδου ΠΕ 2), ζητώντας να ακυρωθεί η τότε απόφαση του υφυπουργού Τύπου του έτους 1994, που καθόριζε τα προσόντα των δημοσιογράφων και ειδικών επιστημόνων για την πρόσληψή τους στο υπουργείο Τύπου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Ο εισηγητής Δ. Μπριόλας υποστήριξε ότι η επίμαχη διάταξη είναι αντίθετη με το άρθρο 103 του Συντάγματος και δεν μπορεί υπάλληλος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου να είναι προϊστάμενος σε μόνιμο δημόσιο υπάλληλο και, μάλιστα, να ασκεί πειθαρχικό έλεγχο.

Σε περίπτωση που η διοίκηση, λόγω της φύσης των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Τύπου, θέλει να προσλαμβάνει συγκεκριμένα άτομα στο δημόσιο και να τους τοποθετεί προϊστάμενους, μπορεί να τους κάνει μετακλητούς με σχέση Δημοσίου Δικαίου. (Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σ' αυτή την περίπτωση οι αποδοχές είναι μικρότερες). Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε ν' αποφασίσει.

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συνταγματική κατοχύρωση του "Καποδίστρια"

Τη συνταγματική κατοχύρωση των επιπέδων διοίκησης του κράτους πρότεινε χτες ο υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλ. Παπαδόπουλος,σε ημερίδα με θέμα: "Δημόσιοι Υπάλληλοι και Σύνταγμα", που διοργάνωσε η "Ενωση Ελλήνων Συνταγματολόγων" και η ΑΔΕΔΥ.

Ο υπουργός έκανε φανερή την πρόθεσή του να προλάβει και αποτρέψει έτσι τις όποιες αμφισβητήσεις (κυρίως για τον "Καποδίστρια") στην "αποκεντρωτική" πολιτική της κυβέρνησης. Στην κατεύθυνση αυτή έκανε λόγο για την "ανάγκη να αναδειχτούν σε ζητήματα συνταγματικής περιωπής, όσοι θεσμοί διευκολύνουν τη λειτουργία του κράτους", επιβάλλοντας έτσι και με το νόμο την κυβερνητική πολιτική και επιλογή για το νέο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα επίπεδα διοίκησης.

Επίσης, ο Αλ. Παπαδόπουλος τάχθηκε υπέρ της θεσμικής ενίσχυσης, μέσω του Συντάγματος, των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των "αντικειμενικών κριτηρίων" στις προσλήψεις. Θεώρησε τέλος, πως το όποιο συνταγματικό κείμενο προκύψει από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος "θα πρέπει να ενσωματώνει τις ταχέως μεταβαλλόμενες εξελίξεις παγκοσμίως".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ