ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Σκληρό παζάρι αεροπειρατών και ινδικής κυβέρνησης

To αεροπλάνο όπου κρατούνται οι όμηροι

Associated Press

To αεροπλάνο όπου κρατούνται οι όμηροι
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ.-

Το «Airbus» των Ινδικών Αερογραμμών που κατέλαβαν 6 αεροπειρατές εξακολουθούσε χθες να παραμένει ακίνητο σ' έναν αεροδιάδρομο του Κανταχάρ, μαζί με τους 160 επιβάτες του, καθώς τα αιτήματα που προβάλλονται από τους αεροπειρατές γίνονταν γνωστά.

Οπως είπε στο Νέο Δελχί ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασουάντ Σινχ, οι αεροπειρατές απαιτούν την απελευθέρωση 35 αυτονομιστών του Κασμίρ και την καταβολή λύτρων ύψους 200 εκατ. δολαρίων.

Ο Σινχ δήλωσε ότι οι αεροπειρατές απαίτησαν η σορός του Σατζάντ Αφγκάνι, ηγέτη της αυτονομιστικής ομάδας Χαρκάτ-ουλ Ανσάρ, να παραδοθεί σε αυτούς. Και ακόμη, επιμένουν στο αίτημα της απελευθέρωσης του φυλακισμένου στην Ινδία για «τρομοκρατική δράση» Μωλάνα Μασούντ Αζάρ - σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανάμεσα στους αεροπειρατές είναι και ο αδελφός του.

Το αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση IC-814, παραμένει υπό τον έλεγχο των αεροπειρατών για πέμπτη ημέρα, αν και στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ η παρουσία των πολιτοφυλάκων Ταλιμπάν είναι κάτι παραπάνω από έντονη.

Νωρίτερα χθες, οι αεροπειρατές αρνήθηκαν την απελευθέρωση των γυναικόπαιδων που βρίσκονται μεταξύ των επιβατών.

Οι αεροπειρατές επέτρεψαν σε έναν Ινδό μηχανικό να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να προσπαθήσει να επιδιορθώσει έναν από τους κινητήρες. Ενας από τους αεροπειρατές κατέβηκε από το αεροσκάφος και παρέμεινε εκτεθειμένος, ως «εγγυητής» της ασφάλειάς του. Μέσα ενημέρωσης (όπως το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS) μετέδωσαν εσφαλμένα ότι ο αεροπειρατής επρόκειτο να μετάσχει σε «απ' ευθείας διαπραγματεύσεις» με την ινδική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στο Κανταχάρ.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις γίνονται μέσω ασυρμάτου, και η επιδιόρθωση του κινητήρα έγινε ακριβώς επειδή η συνακόλουθη πτώση της ηλεκτρικής τάσης μετά τη βλάβη που υπέστη οδήγησε σε απώλεια των επικοινωνιών.

Η κατάσταση στο αεροσκάφος είναι δραματική: Ινδός διπλωμάτης τόνισε ότι «έχουμε δύο ασθενείς με καρκίνο», ενώ επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα υστερίας.

Στο Νέο Δελχί, απελπισμένοι συγγενείς των ομήρων διαδήλωσαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, ζητώντας την επιστροφή των δικών τους με κάθε αντάλλαγμα. 28 όμηροι έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής, ενώ ο μοναδικός νεκρός, ένας 25χρονος Ινδός επιχειρηματίας, έχει ήδη αποτεφρωθεί.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Κοντά στην κατάληψη του Γκρόζνι
ΜΟΣΧΑ.-

Τα ρωσικά ομοσπονδιακά στρατεύματα έχουν φτάσει σε σημεία που απέχουν 2 χλμ. από το κέντρο του Γκρόζνι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Μανίλοφ. «Βόρεια, βορειοδυτικά, βορειοανατολικά και νότια τα στρατεύματά μας προχωρούν σταθερά προς το κέντρο και... βρίσκονται σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 2 έως 3 χλμ. και από 4 έως 5 χλμ. απ' αυτό», τόνισε ο Μανίλοφ, αλλά αρνήθηκε να πει πότε υπολογίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν τον έλεγχο της πόλης, στην οποία οι αντάρτες προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Ο στρατηγός είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η Ρωσία προτίθεται να συντρίψει «τις κύριες τρομοκρατικές ένοπλες δυνάμεις» στο Γκρόζνι και τα νότια οχυρά τους ως την Πρωτοχρονιά και να εκκαθαρίσει την επαρχία από μικρότερες ομάδες ανταρτών μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες. Από τη μεριά του, και ο υπουργός Αμυνας, στρατάρχης Ιγκορ Σεργκέγεφ, δήλωσε ότι, παρά τη σθεναρή αντίσταση των «τρομοκρατών», οι ρωσικές δυνάμεις συγκλίνουν προς το κέντρο του Γκρόζνι από διάφορες κατευθύνσεις. «Η επιχείρηση συνεχίζεται σύμφωνα με το σχεδιασμό, δεν υπάρχει βιασύνη. Το βασικό θέμα είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειές μας και να αποφύγουμε τα θύματα στον άμαχο πληθυσμό του Γκρόζνι», τόνισε ο Σεργκέγεφ. Οι τσετσενικές δυνάμεις εθελοντών που μάχονται στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων κατόρθωσαν τη Δευτέρα το βράδυ να καταλάβουν το προάστιο Σταραπομίσλοφσκι, δυτικά του Γκρόζνι, και συνεχίζουν την προώθησή τους στο κέντρο της τσετσενικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην δημάρχου του Γκρόζνι Μπισλάν Γκανταμίροφ, που είναι αρχηγός των εθελοντών, οι οποίοι πρώτοι έκαναν την επίθεση στο Γκρόζνι το πρωί του Σαββάτου. Επίσης, το τελευταίο 24ωρο η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε με σφοδρότητα θέσεις των Τσετσένων σε ορεινές περιοχές καταστρέφοντας 21 τηλεπικοινωνιακούς αναμεταδότες, δύο βάσεις αεράμυνας και τέσσερα στρατιωτικά φορτηγά, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές στο Μοζντόκ, πρωτεύουσα της γειτονικής Βόρειας Οσετίας, όπου βρίσκεται το ρωσικό αρχηγείο. Τρεις μήνες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων ενάντια των ισλαμιστών ανταρτών στην Τσετσενία, οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις ελέγχουν σχεδόν στο σύνολό της την περιοχή, εκτός από το Γκρόζνι. Οι Τσετσένοι εξακολουθούν να ελέγχουν βάσεις τους σε ορεινές περιοχές της Τσετσενίας.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν το στρατηγείο του Τσετσένου προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ σε ορεινή περιοχή, στη Νότια Τσετσενία, χωρίς πάντως να αναφέρει πού ακριβώς βρίσκεται το στρατηγείο του Μασχάντοφ. Αυτές τις πληροφορίες απέρριψε ο στρατηγός Μανίλοφ, διότι, κατά τη γνώμη του, «δεν υπάρχει κανένα επιτελείο, υπάρχει μόνο μια χούφτα ανθρώπων που περιφέρονται στο έδαφος της Τσετσενίας. Η πολιτική τύχη αυτών των ανθρώπων είναι γνωστή και το φυσικό τους τέλος είναι αναπόφευκτο». Σύμφωνα πάντα με το ΙΝΤΕΡΦΑΞ, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση διαθέτει πληροφορίες για τις μετακινήσεις των Μπασάγεφ, Χατάμπ και Μασχάντοφ.

Τέλος, ο πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν επαίνεσε το ρωσικό στρατό για τη δράση του στην Τσετσενία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «άψογη» τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των ισλαμιστών ανταρτών. «Κατά το παρελθόν είχαν γίνει μικρά λάθη τα οποία οδήγησαν σε μεγάλα σφάλματα», τόνισε ο Γέλτσιν σε τηλεοπτικό μήνυμά του, αναφερόμενος στον προηγούμενο πόλεμο του 1994-1996 στην Τσετσενία, τον οποίο είχε χάσει η Μόσχα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μπαράζ συλλήψεων σε Κοσόβσκα Μιτροβίτσα και Οράχοβατς
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Εναν 41χρονο Κοσσοβάρο Σέρβο συνέλαβαν χτες άνδρες της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο θεωρώντας τον ύποπτο για τη διάπραξη «απαγωγών και πράξεων εκφοβισμού». Ο Ντμίτρι Καπόρτσεβ, εκπρόσωπος της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ, απέφυγε να ανακοινώσει οποιοδήποτε στοιχείο σε σχέση με την ταυτότητα ή τις κατηγορίες που βαρύνουν το συλληφθέντα. Την ίδια ώρα, πληροφορίες ορισμένων ειδησεογραφικών πρακτορείων σχολίαζαν πως ο εκπρόσωπος της «ΚΦΟΡ» απέφυγε να προβεί σε λεπτομέρειες γιατί υπάρχει ενδεχόμενο το κατηγορητήριο σε βάρος του 41χρονου Σέρβου να είναι ακόμη βαρύτερο απ' ό,τι έχει έως τώρα γνωστοποιηθεί...

Στο μεταξύ, χτες μία Σέρβα κατήγγειλε πως το ίδιο 24ωρο που ανακοινώθηκε η παραπάνω σύλληψη, συνελήφθη στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα ο σύζυγός της, ο 41χρονος εκπαιδευτικός Σάβα Μάτιτς. Η γυναίκα πρόσθεσε πως ο σύζυγός της κρατείται και υποβάλλεται σε ανακρίσεις, καθώς εναντίον του υπήρχαν κατηγορίες Κοσσοβάρων Αλβανών. Η ίδια πάντως υποστήριξε πως ο σύζυγός δεν έχει καμία σχέση με κατηγορίες περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου λέγοντας πως ο συλληφθείς «δεν υπηρέτησε στο γιουγκοσλαβικό στρατό στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο».

Την ίδια στιγμή, Σέρβοι κάτοικοι της πόλης Κοσόβσκα Μιτροβίτσα είπαν σε δημοσιογράφους πως τις τελευταίες μέρες οι δυνάμεις της «ΚΦΟΡ» προχωρούν σε μπαράζ συλλήψεων Κοσσοβάρων Σέρβων, υιοθετώντας ως επί το πλείστον τις κατηγορίες-μάλλον αποτέλεσμα πράξεων αντεκδίκησης...- που απευθύνουν σε βάρος τους Κοσσοβάροι Αλβανοί. Σύμφωνα μ' αυτές τις μαρτυρίες, από τους δεκάδες συλληφθέντες Σέρβους, μετά το πέρας πολύωρων ανακρίσεων απελευθερώθηκαν μόλις δύο, ενώ τουλάχιστον ένας παραπέμφθηκε σε δίκη. Εξαιτίας των απανωτών συλλήψεων, χτες, δεκάδες Σέρβοι πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από τα γραφεία της «ΚΦΟΡ» και της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στο Οράχοβατς.

Τέλος, χτες, εκπρόσωποι της πολυεθνικής δύναμης ανακοίνωσαν στην Πρίστινα πως συνέλαβαν τέσσερα άτομα θεωρώντας τα ύποπτα για τη βομβιστική επίθεση που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας σε σερβικό καφενείο της κοσσοβάρικης πόλης Βίτινα. Από την επίθεση, τραυματίστηκαν 10 θαμώνες του καφενείου, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση.

ΠΕΡΟΥ
Φουτζιμόρι για τρίτη φορά
ΛΙΜΑ.-

Ο πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, που έχει χαρακτηριστεί ως «αυτοκράτορας», για το ισοπεδωτικό και απολυταρχικό στιλ διακυβέρνησής του, ανακοίνωσε με τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον περουβιανό λαό, ότι θα θέσει και για τρίτη συνεχή φορά υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές του Απρίλη, παρά τις φωνές διαμαρτυρίας ότι η παραμονή για ακόμη πέντε χρόνια στο προεδρικό αξίωμα συνιστά μία κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος.

Στο διάγγελμά του, το βράδυ της Δευτέρας, ο Φουτζιμόρι αιτιολογώντας την απόφασή του, δήλωσε ότι, επί της ουσίας, εξαναγκάζεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα προκειμένου να προστατέψει τα επιτεύγματα της δεκαετίας και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για την εφαρμογή στη χώρα της ελεύθερης αγοράς. Τέλος, όπως είπε, για να εφαρμόσει τη σκληρή πολιτική εναντίον των ανταρτών.

Η αντίδραση πολλών ηγετών της αντιπολίτευσης αλλά και συνταγματολόγων στην ανακοίνωση της απόφασης του Φουτζιμόρι ήταν άμεση και καταδικαστική, καθώς τονίζουν ότι η υποψηφιότητα αυτή για τρίτη συνεχή φορά δεν αποτελεί μόνο παραβίαση του Συντάγματος, αλλά δίνει την αφορμή και τοιουτοτρόπως ανοίγει το δρόμο για μία λαϊκή εξέγερση κατά μίας παράνομης κυβέρνησης. «Ας ελπίσουμε ότι τελικά δε θα προχωρήσει σε αυτό το επικίνδυνο βήμα το οποίο θα βλάψει τον ίδιο και το κυβερνητικό πρόγραμμα μεσοπρόθεσμα, αλλά απειλεί την κοινωνική ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας», θα τονίσει ο Ντιέγκο Γκαρσία-Σαγιάν, πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής των Ανδεων, μίας περιφερειακής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει την έδρα της στη Λίμα.

Για άλλη μία φορά οι μάσκες των «ανθρωπιστών» πέφτουν, αφού η αγωνία του Γκαρσία εντοπίζεται μόνο στη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, που έχει ως αποτέλεσμα μόνο ένας εκ των δύο Περουβιανών να έχει κάποιου είδους σταθερής απασχόλησης, η χώρα να συμπληρώνει το δεύτερο χρόνο που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η ανεργία -για την οποία δεν υπάρχουν ούτε και επίσημα ποσοστά- να θερίζει και την πλειονότητα του πληθυσμού να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Εντούτοις, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δε θα διστάσουν να επιλέξουν και για τρίτη φορά τον Φουτζιμόρι ως πρόεδρο της χώρας, που θεωρείται ο μακροβιότερος εκλεγμένος πρόεδρος χώρας της Νοτίου Αμερικής, παρά τα προβλήματα της οικονομικής ύφεσης, των πολλών επικρίσεων για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις κατηγορίες ότι η υποψηφιότητά του για τρίτη θητεία αποτελεί συνταγματική παραβίαση. Ο μοναδικός λόγος είναι ότι απλά δεν προτιμούν ένα εκ των υπολοίπων υποψηφίων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ