Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Σκληρό παζάρι αεροπειρατών και ινδικής κυβέρνησης

To αεροπλάνο όπου κρατούνται οι όμηροι

Associated Press

To αεροπλάνο όπου κρατούνται οι όμηροι
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ.-

Το «Airbus» των Ινδικών Αερογραμμών που κατέλαβαν 6 αεροπειρατές εξακολουθούσε χθες να παραμένει ακίνητο σ' έναν αεροδιάδρομο του Κανταχάρ, μαζί με τους 160 επιβάτες του, καθώς τα αιτήματα που προβάλλονται από τους αεροπειρατές γίνονταν γνωστά.

Οπως είπε στο Νέο Δελχί ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασουάντ Σινχ, οι αεροπειρατές απαιτούν την απελευθέρωση 35 αυτονομιστών του Κασμίρ και την καταβολή λύτρων ύψους 200 εκατ. δολαρίων.

Ο Σινχ δήλωσε ότι οι αεροπειρατές απαίτησαν η σορός του Σατζάντ Αφγκάνι, ηγέτη της αυτονομιστικής ομάδας Χαρκάτ-ουλ Ανσάρ, να παραδοθεί σε αυτούς. Και ακόμη, επιμένουν στο αίτημα της απελευθέρωσης του φυλακισμένου στην Ινδία για «τρομοκρατική δράση» Μωλάνα Μασούντ Αζάρ - σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανάμεσα στους αεροπειρατές είναι και ο αδελφός του.

Το αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση IC-814, παραμένει υπό τον έλεγχο των αεροπειρατών για πέμπτη ημέρα, αν και στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ η παρουσία των πολιτοφυλάκων Ταλιμπάν είναι κάτι παραπάνω από έντονη.

Νωρίτερα χθες, οι αεροπειρατές αρνήθηκαν την απελευθέρωση των γυναικόπαιδων που βρίσκονται μεταξύ των επιβατών.

Οι αεροπειρατές επέτρεψαν σε έναν Ινδό μηχανικό να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να προσπαθήσει να επιδιορθώσει έναν από τους κινητήρες. Ενας από τους αεροπειρατές κατέβηκε από το αεροσκάφος και παρέμεινε εκτεθειμένος, ως «εγγυητής» της ασφάλειάς του. Μέσα ενημέρωσης (όπως το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS) μετέδωσαν εσφαλμένα ότι ο αεροπειρατής επρόκειτο να μετάσχει σε «απ' ευθείας διαπραγματεύσεις» με την ινδική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στο Κανταχάρ.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις γίνονται μέσω ασυρμάτου, και η επιδιόρθωση του κινητήρα έγινε ακριβώς επειδή η συνακόλουθη πτώση της ηλεκτρικής τάσης μετά τη βλάβη που υπέστη οδήγησε σε απώλεια των επικοινωνιών.

Η κατάσταση στο αεροσκάφος είναι δραματική: Ινδός διπλωμάτης τόνισε ότι «έχουμε δύο ασθενείς με καρκίνο», ενώ επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα υστερίας.

Στο Νέο Δελχί, απελπισμένοι συγγενείς των ομήρων διαδήλωσαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, ζητώντας την επιστροφή των δικών τους με κάθε αντάλλαγμα. 28 όμηροι έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής, ενώ ο μοναδικός νεκρός, ένας 25χρονος Ινδός επιχειρηματίας, έχει ήδη αποτεφρωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ