ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ετοιμάζει συμβιβαστική φόρμουλα η Φινλανδία;

H Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να ανοίξει η Τουρκία ορισμένα από τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ώστε να αποτραπεί μια κρίση ανάμεσα στην Αγκυρα και την ΕΕ για την Κύπρο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερ» επικαλούμενο φινλανδικές διπλωματικές πηγές.

Τούρκοι και Κύπριοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν πάντως ότι δεν έχει διατυπωθεί ακόμη σχετική επίσημη πρόταση από τη φινλανδική προεδρία, αλλά το Ελσίνκι εργάζεται πάνω σε αυτή την ιδέα.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερ», η Φινλανδία διαμήνυσε κάποιες προτάσεις που καλούν την Τουρκία να ανοίξει έναν περιορισμένο αριθμό λιμανιών στα κυπριακά πλοία και σε αντάλλαγμα θα επιτραπεί στους Τουρκοκυπρίους να εμπορεύονται απευθείας με τον έξω κόσμο μέσω ενός λιμανιού, το οποίο θα διοικείται από κοινού από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους υπό την επίβλεψη της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη πρόταση προς την Τουρκία, μόνο κάποιες ιδέες κοινοποιήθηκαν και συζητούνται», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Αλί Μπαμπατσάν, που είναι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Αγκυρας με την ΕΕ. Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο «Ρόιτερ» ότι «η Τουρκία έχει κάνει σαφές στο παρελθόν ότι θα ανοίξει τα λιμάνια της όταν αρθούν όλες οι εμπορικές απαγορεύσεις προς τους Τουρκοκυπρίους». Τούρκοι διπλωμάτες σημειώνουν μάλιστα ότι η φόρμουλα αυτή θα λειτουργήσει μόνο αν περιλαμβάνει την άρση όλων των εμπορικών απαγορεύσεων προς τους Τουρκοκύπριους.

«Ναι μεν αλλά» η Τουρκία

«Αρνητικά σημεία που δε συμβαδίζουν με τις πραγματικότητες στην Τουρκία περιλαμβάνει η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν κάποια αρνητικά σημεία», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για αρνητικά σημεία που περιλαμβάνονταν αρχικά στην έκθεση, αλλά ότι «στο τελικό κείμενο που ψηφίστηκε, αφαιρέθηκε ένα μέρος από αυτά». «Ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση, περιλαμβάνονται στην έκθεση και ορισμένα στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και ούτε πρόκειται να συμβάλουν στην εν λόγω διαδικασία». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει «σημαντικό» το γεγονός ότι στην έκθεση «απορρίφθηκε η διάταξη που μετέτρεπε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων σε προϋπόθεση για την ένταξη, υπογραμμίστηκε ότι στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η πλήρης ένταξη, επικρίθηκε το ΡΚΚ και παρασχέθηκε υποστήριξη προς την Τουρκία, στον αντιτρομοκρατικό της αγώνα». Στην ανακοίνωση, χαρακτηρίζεται «θετικό» το ότι «στην έκθεση αναφέρεται πως η Τουρκία διαθέτει μια ελεύθερη αγορά που λειτουργεί πλήρως».

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Παρότι η έκθεση δεν κρίνεται ικανοποιητική από πλευράς των προσδοκιών που είχαμε για τη συμβολή της στη διαδικασία της ένταξής μας, ωστόσο θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο αφαίρεσε ένα μέρος από τα στοιχεία που μας δυσαρεστούσαν και ως εκ τούτου κατέβαλε προσπάθεια, ώστε να μη ζημιωθούν περισσότερο οι σχέσεις μας με την ΕΕ».

Μισή ώρα με την Ράις

Μια ακόμη συνάντηση για «φωτογραφίες» με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών είχε η Ντόρα Μπακογιάννη

Από πέντε λεπτά της ώρας, διέθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στην Ντόρα Μπακογιάννη, για να εκθέσει τις ελληνικές θέσεις για τα Ελληνοτουρκικά, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και το Μεσανατολικό.

Αν και η συνάντηση των δύο υπουργών την περασμένη Τετάρτη κράτησε μόλις μισή ώρα, η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει το γεγονός ως ιδιαίτερης σημασίας. Η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε στην Κ. Ράις ότι η Αγκυρα έχει αναλάβει την υποχρέωση να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία βρίσκεται «σε ώρα αποφάσεων». Από την πλευρά της, η Κ. Ράις απλώς υπογράμμισε την απαίτηση των ΗΠΑ για την απρόσκοπτη πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Η Ελληνίδα υπουργός, στις δηλώσεις της, υποστήριξε ότι υπήρξε εκτενής ανάλυση(!) των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όπου η προσοχή είναι στραμμένη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Χαβιέ Σολάνα εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Μακρά συζήτηση έγινε και για το θέμα του Κοσσόβου, είπε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία πρόβαλε την ελληνική θέση ότι πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή και από τα δύο μέρη (Σέρβοι και Αλβανοί του Κοσσόβου) και η αναγκαιότητα να στηριχτεί η Σερβία στην προοπτική της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα Βαλκάνια, η Ελληνίδα υπουργός έθιξε και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας την ανάγκη να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Η Ντ. Μπακογιάννη συζήτησε με την Κ. Ράις για το θέμα της βίζας, καθώς η Ελλάδα πληροί πλέον τους όρους για να τοποθετηθεί στην κατηγορία των χωρών, οι πολίτες των οποίων δε χρειάζονται θεώρηση διαβατηρίων για να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση με Ανάν ζητά ο Ταλάτ

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν επιδιώκει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο εκπρόσωπός του, Χασάν Ερτσακίτζα, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ταλάτ υπέβαλε προφορικώς αίτημα προς τον ΓΓ και εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού της πρόσφατης συνάντησης του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Κόφι Ανάν και της ομιλίας του Κύπριου Προέδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Επίσης ο εκπρόσωπος του Ταλάτ ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ετοιμάζει επιστολή προς τον κ. Ανάν, η οποία θα εστιάζεται στα εξής σημεία:

- Με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος επιδίωξε αλλαγή των παραμέτρων του Κυπριακού.

- Η αναφορά του κ. Παπαδόπουλου στην ανάγκη διασφάλισης «μιας διοίκησης η οποία να σέβεται την εθνική καταγωγή, την πολιτιστική διαφορετικότητα και την πολιτική ισότητα» ερμηνεύεται από τουρκοκυπριακής πλευράς ως εγκατάλειψη της ομοσπονδιακής λύσης.

- Η αναφορά σε «πρόβλημα κατοχής», που επίσης έκανε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, συναντά την έντονη αντίδραση της τουρκικής πλευράς, η οποία επαναλαμβάνει τις γνωστές της θέσεις για την αποπομπή της από τη Δημοκρατία του 1960 και το πραξικόπημα του '74.

- Κατηγορείται επίσης ο Κύπριος Πρόεδρος ότι ενώ ζητά αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και εποίκων, αποκατάσταση του δικαιώματος περιουσίας και διευθέτηση του εδαφικού, εντούτοις αρνείται να συζητήσει την ουσία του Κυπριακού με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο «γιος της Καισαριανής»

1. Το άκουσα κι αυτό: Ο υποψήφιος του Συνασπισμού στην Καισαριανή, Σπύρος Τζόκας, ως κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας χρησιμοποιεί το γεγονός ότι γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνεχίζει να ζει στην Καισαριανή. Ο κύριος Σπύρος, σύμφωνα με τη λογική του, ας εξορίσει όσους με την παρουσία τους λάμπρυναν και λαμπρύνουν τη γειτονιά, αλλά (δυστυχώς γι' αυτούς) δε γεννήθηκαν εδώ και ας βραβεύσει πολλούς ακροδεξιούς, πολλούς αιώνιους καφενόβιους, πολλούς χαριτωμένους λαμόγιες που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και συνεχίζουν να ζουν στην Καισαριανή. Ο «γιος της Καισαριανής», με αυτόν λοιπόν τον τίτλο πρέπει να κυκλοφορεί στους δρόμους της γειτονιάς. Φαίνεται ότι τον έχουν εγκαταλείψει εντελώς οι πνευματικές του δυνάμεις, για να στηρίζει τέτοιες ηλιθιότητες ρατσιστικού περιεχομένου. «Πας μη Καισαριανιώτης βάρβαρος» είναι όχι μόνο ανήκουστο, αλλά και προσβλητικό για την Καισαριανή. Απλά έτυχε να γεννηθούμε εδώ, όπως θα μπορούσαμε να γεννηθούμε κι οπουδήποτε αλλού.

2. Ο «γιος της Καισαριανής», μέσα στη μανία του να γίνει δήμαρχος, λησμόνησε ότι η δερματοστιξία έχει καταργηθεί από το 1832. Χτίζοντας τον κολοφώνα της δόξας του, ο Σπύρος Τζόκας, ο πρώτος Αρειος Καισαριανιώτης, όταν ανακάλυψε πως η παρέμβασή του στη γειτονιά είναι φιλανθρωπικής φύσεως, εγκατέλειψε την αγωνιστική της παράδοση και στράφηκε στα θεία, στους άγιους Ανάργυρους, που είναι γνωστοί για το ελεήμον και φιλάνθρωπο έργο τους.

3. Ο «γιος της Καισαριανής», αποδίδοντας στον τίτλο του δημάρχου τέτοια αίγλη που μόνο μοναρχικοί φαντασιώνονται (πρόσθεσε στην αίγλη και το πτυχίο του), χωρίς να το καταλάβει στολίστηκε με «τα αγλαΐσματα της ματαιοδοξίας του», όπως έγραψε και ο Οράτιος.

4. Οι εκλογές για τη δημαρχία δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια ακόμη αναστάτωση στο κέντρο του πολιτικού παιχνιδιού. Η Καισαριανή πρέπει να γυρίσει την πλάτη της σε όσους έχουν επενδύσει την ησυχία τους και την κοινωνική τους ανέλιξη στη δημαρχία, είτε γεννήθηκαν εδώ είτε όχι.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ