ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Η ιδιωτικοποίηση στην τελική ευθεία

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκκαθάρισης της τράπεζας που υπόσχεται πολλά κέρδη για τους νέους ιδιοκτήτες και προεξοφλεί ζημιά 100 δισ. δρχ. για τους Ελληνες φορολογούμενους

Στην τελική ευθεία για την παράδοσή της στους ιδιώτες - που καραδοκούν να τη βάλουν στο χέρι - μπήκε από προχτές και η "αμαρτωλή" Τράπεζα Κρήτης. Η εκποίηση της Τράπεζας Κρήτης θα επιχειρηθεί να γίνει με την υλοποίηση του νόμου 2330/95 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προβλέπει την ιδιωτικοποίησή της, αφού βέβαια προηγούμενα το δημόσιο κληρονομήσει κατά τα φαινόμενα φέσια ύψους άνω των 100 δισ. δρχ. που άφησε πίσω της η παλιά διοίκηση Κοσκωτά. Υλοποιώντας, λοιπόν, το συγκεκριμένο νόμο, η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε χτες την... ολοκλήρωση των διαδικασιών "εξυγίανσης" της Τράπεζας Κρήτης. Στα πλαίσια αυτής της "εξυγίανσης" προβλέπεται από την 1 - 1 - 1996 η δημιουργία νέας τράπεζας με την ίδια επωνυμία και μετοχικό κεφάλαιο 38,1 δισ. δρχ.

Η κυβερνητική απόφαση εν ολίγοις προβλέπει το διαμελισμό της τράπεζας σε δυο κομμάτια:

Πρώτον, το "υγιές" το οποίο θα παραμείνει προσωρινά υπό δημόσιο έλεγχο και είναι ουσιαστικά η νέα τράπεζα με την ίδια επωνυμία "Τράπεζα Κρήτης ΑΕ" και μετοχικό κεφάλαιο 38 δισ. δραχμές, στο οποίο μετέχει το Ελληνικό Δημόσιο με προνομιούχες - άνευ ψήφου - μετοχές.

Δεύτερον, το χρεωμένο ή ζημιογόνο τμήμα της τράπεζας, το οποίο αναλαμβάνει όλα τα φέσια που έβαλε - με τις πλάτες και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ο Κοσκωτάς και αυτά που σωρεύτηκαν στη συνέχεια που η Τράπεζα Κρήτης ήταν κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου με την κυβερνητική επιτροπεία. Αυτό, το ζημιογόνο τμήμα, είναι η υπό εκκαθάριση "παλαιά Τράπεζας Κρήτης" - όπως αυτή προσδιορίστηκε με το νόμο 2330/95 του ΠΑΣΟΚ - με κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 100 δισ. δραχμών. Μετοχές, που είναι χωρίς αντίκρυσμα, καθώς αντικατοπτρίζουν τα φέσια του Κοσκωτά και όχι μόνο, που με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κληρονομεί το δημόσιο και θα κληθούν να πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Οπως είχε επισημάνει ο "Ρ" και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "εξυγίανση" της Τράπεζας Κρήτης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει την Τράπεζα Κρήτης με "προίκα" αρκετών δισ. δραχμών στους ιδιώτες. Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο που έγινε ήδη νόμος του κράτους με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το δημόσιο κληρονομεί τα φέσια του Κοσκωτά και της περιόδου που η τράπεζα ήταν υπό καθεστώς επιτροπείας, ύψους πάνω από 100 δισ. δραχμών. Στην ουσία, έχουμε ένα ακόμη δείγμα γραφής, για το πώς η κυβέρνηση εφαρμόζει στην πράξη την πολιτική που το κράτους "όταν αγοράζει κάτι από τους ιδιώτες το αγοράζει ακριβά, όταν όμως πουλάει κάτι στους ιδιώτες το πουλάει φτηνά και σε ορισμένες περιπτώσεις και με... προίκα".

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την υποτιθέμενη "εξυγίανση" της Τράπεζας Κρήτης, αυτοί που θα την αγοράσουν, θα την αποκτήσουν σχεδόν τζάμπα, καθώς θα κληρονομήσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υποκαταστημάτων και τη σιγουριά της επίτευξης κερδών από ένα υγιές πλέον τραπεζικό ίδρυμα.Να σημειωθεί ότι για τον τυχερό ή τους τυχερούς που θα αναλάβουν τη διαχείριση της Τράπεζας Κρήτης, προβλέπεται αυξημένη προίκα, καθώς ο νόμος επιτάσσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που θα προέλθει από την απελθούσα διοίκηση του δημοσίου.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ισχνή αύξηση

Στα επίπεδα του 1980 παραμένει ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής του 1995, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ για το δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1995

Αύξηση κατά 2% εμφανίζει η παραγωγή της μεταποιητικής βιομηχανίας το δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1995 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 1994. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και από τα οποία προκύπτει επίσης σημαντική άνοδος κατά 8,9% της βιομηχανικής παραγωγής τον περασμένο Οκτώβρη έναντι του αντίστοιχου μήνα του 1994.

Τα παραπάνω στοιχεία που επιφανειακά σηματοδοτούν μια μικρή ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής την περασμένη χρονιά έναντι του 1994, δεν επιτρέπουν καμιά υπέρμετρη αισιοδοξία, καθώς τα ίδια τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1995 ο όγκος παραγωγής στη μεταποίηση εμφανίζεται αυξημένος μόλις κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τα αντίστοιχα επίπεδα του 1980, καθώς στους 11 απ' τους 20 κλάδους της βιομηχανίας η παραγωγή παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του 1980. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν, επίσης, τη συρρίκνωση σημαντικών κλάδων παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας το 10μηνο Γεναρης - Οκτώβρης 1995 έναντι του αντίστοιχου 10μηνου του 1994. Στους κλάδους αυτούς συγκαταλέγονται οι:

  • υφαντικών ειδών με γενικό δείκτη μειωμένο κατά -6,5%,
  • υδών υπόδυσης - ένδυσης, ο δείκτης του οποίου σημείωσε μείωση κατά -10,2.
  • επίπλων, ο οποίος παρουσίασε μείωση γενικού δείκτη κατά -10,8%,
  • ο κλάδος δέρματος, με μειωμένο δείκτη κατά -11,9% και
  • προϊόντων από ελαστική και πλαστική ύλη, ο δείκτης του οποίου μειώθηκε κατά -14%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τον Οκτώβρη του 1995 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 1994:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής (ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως), παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 8,2%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων,παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 1,1%. Η πορεία του δείκτη αυτού επηρεάστηκε κυρίως από την ανοδική εξέλιξη των κλάδων λιγνιτωρυχείων, μεταλλείων χρωμίτη και μαγκανίου καθώς και λατομικών και οικοδομικών υλών.
  • Ο δείκτης παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία,παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 8,9%, πορεία που επηρεάστηκε κυρίως από την ανοδική εξέλιξη των κλάδων: ειδών διατροφής, ξύλου και φελλού, χάρτου, δέρματος, χημικών προϊόντων, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, μη μεταλικών ορυκτών, κατασκευής τελικών προϊόντων εκ μετάλλου, μεταφορικών μέσων και διαφόρων βιομηχανιών. Αντίθετα, μείωση παρουσίασαν οι κλάδοι: ποτών, καπνού, υφαντικών ειδών και ειδών υπόδυσης και ενδυμασίας.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - φωταερίου,παρουσίασε αύξηση κατά 7,5%.

Για το δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1995 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 1994 ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων - βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - φωταερίου παρουσίασε αύξηση κατά 2%.Η αύξηση αυτή, οφείλεται, σύμφωνα με το δελτίο της ΕΣΥΕ: α) Στη μείωση κατά 2,7% του δείκτη παραγωγής ορυχείων. β) Στην αύξηση κατά 2% της παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία, και γ) Στην αύξηση κατά 5,6% της παραγωγής στον ηλεκτρισμό - φωταέριο.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Στην καλύτερη περίπτωση κλείνει στο 9,3% για το 1995

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση έπεσε έξω στις υπεραισιόδοξες προβλέψεις της, ενώ το 1996 τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο

Μεταξύ 9,3% και 9,4% αναμένεται να κλείσει ο πληθωρισμός (σε μέσα επίπεδα) και πάνω από 8% (αρχή - τέλος) για το 1995 σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την Τράπεζα Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή - που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και επίσημα το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας - τεκμηριώνει για μια ακόμα φορά την αναποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, καθώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου δήλωνε μέχρι πρότινος αισιόδοξος ότι ο πληθωρισμός το 1995 θα περιοριστεί σε ποσοστό κάτω από 7% (αρχή - τέλος), ενώ και με βάση το πρόγραμμα "σύγκλισης" η κυβέρνηση προσδοκούσε συγκράτηση του πληθωρισμού σε μέσα επίπεδα στο 7,9%.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να δαμάσει το τέρας του πληθωρισμού γίνεται εμφανής και από το γεγονός ότι ο Γ. Παπαντωνίου ομολόγησε χτες την απόκλιση από τους αρχικούς στόχους και δήλωσε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται να χορηγήσει διορθωτικό ποσό ύψους 2% σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, για την... "αναπλήρωση", υποτίθεται, των απωλειών της αγοραστικής τους δύναμης.

Ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση όμως το επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει μια δικαιολογία παραπάνω, για να επιβάλει νέα αντιλαϊκά μέτρα συμπίεσης των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος των πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού, προκειμένου να περιοριστεί η ήδη περιορισμένη καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών, με το πρόσχημα ότι αυτή ωθεί την οικονομία σε πληθωριστικές πιέσεις.

"Καίνε" οι τιμές στα καύσιμα

Με αυξήσεις και στα καύσιμα υποδέχτηκε το 1996 τους καταναλωτές, εξαιτίας της αύξησης του ειδικού φόρου καυσίμων, που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών, προσδοκώντας αύξηση των εσόδων από τις τσέπες των γιωταχήδων (που θα πληρώνουν γύρω στις 10 δραχμές ακριβότερα τις βενζίνες) αλλά και την πλειοψηφία των νοικοκυριών που θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερους λογαριασμούς για κοινόχρηστα, καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης ακρίβυνε 5 δραχμές. Ηδη την πρώτη ημέρα της εφαρμογής των αυξήσεων η τιμή της βενζίνης σούπερ έφτασε και στις 217 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης μέχρι 203,5 - πρόκειται για τιμή ρεκόρ - και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του 1996, καθώς οι διεθνείς τιμές πετρελαίου είναι ανοδικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ