Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Στην καλύτερη περίπτωση κλείνει στο 9,3% για το 1995

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση έπεσε έξω στις υπεραισιόδοξες προβλέψεις της, ενώ το 1996 τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο

Μεταξύ 9,3% και 9,4% αναμένεται να κλείσει ο πληθωρισμός (σε μέσα επίπεδα) και πάνω από 8% (αρχή - τέλος) για το 1995 σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την Τράπεζα Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή - που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και επίσημα το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας - τεκμηριώνει για μια ακόμα φορά την αναποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, καθώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου δήλωνε μέχρι πρότινος αισιόδοξος ότι ο πληθωρισμός το 1995 θα περιοριστεί σε ποσοστό κάτω από 7% (αρχή - τέλος), ενώ και με βάση το πρόγραμμα "σύγκλισης" η κυβέρνηση προσδοκούσε συγκράτηση του πληθωρισμού σε μέσα επίπεδα στο 7,9%.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να δαμάσει το τέρας του πληθωρισμού γίνεται εμφανής και από το γεγονός ότι ο Γ. Παπαντωνίου ομολόγησε χτες την απόκλιση από τους αρχικούς στόχους και δήλωσε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται να χορηγήσει διορθωτικό ποσό ύψους 2% σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, για την... "αναπλήρωση", υποτίθεται, των απωλειών της αγοραστικής τους δύναμης.

Ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση όμως το επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει μια δικαιολογία παραπάνω, για να επιβάλει νέα αντιλαϊκά μέτρα συμπίεσης των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος των πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού, προκειμένου να περιοριστεί η ήδη περιορισμένη καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών, με το πρόσχημα ότι αυτή ωθεί την οικονομία σε πληθωριστικές πιέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ