Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήθηκε η κατανάλωση εισαγόμενων κρεάτων

Υψηλούς ρυθμούς αύξησης σημείωσε τις τελευταίες δεκαετίες ο κλάδος του κρέατος στη χώρα μας, ο οποίος, όμως, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ' τις εισαγωγές, αλλά και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ, ο κλάδος του κρέατος αποτελεί έναν απ' τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καθώς συμμετέχει με υψηλά και αυξανόμενα μερίδια, όχι μόνο στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και του εμπορίου και του πρωτογενούς τομέα. Ωστόσο, η υψηλή ζήτηση των προϊόντων του κλάδου τις τελευταίες δεκαετίες, οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών, καθώς η εγχώρια κτηνοτροφία δεν αναπτύχθηκε τόσο ώστε να καλύψει την αντίστοιχη ζήτηση, κυρίως σε ό,τι αφορά το βοδινό. Στον τομέα της παραγωγής, ιδιαίτερα αναπτυγμένες εμφανίζονται η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία, καθώς ευνοούνται και απ' τη στροφή των καταναλωτών στα λευκά κρέατα.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, καθοριστικές για την πορεία του κλάδου είναι και οι αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της εμπορίας, με τα σούπερ μάρκετ και τα εξειδικευμένα μεγάλα καταστήματα πώλησης κρέατος, να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο μερίδιο εις βάρος των παραδοσιακών κρεοπωλείων. Τέλος, επισημαίνεται η αναγκαιότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μονάδων παραγωγής κρεάτων, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση του κλάδου απ' τις εισαγωγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ