Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Θα πληρώσουμε αυξήσεις και πάνω από 50%

Ενα το κρατούμενο για τις ασφαλιστικές εταιρίες, οι μεγαλύτερες αυξήσεις, που θα κληθούν να πληρώσουν οι ΙΧήδες του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας

Με αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και των δικύκλων, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν και το 40%, υποδέχτηκε το 1996 τους ιδιοκτήτες ΙΧ, ελέω απελευθέρωσης και στο χώρο της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και "χάρη" στην αναπροσαρμογή των υποχρεωτικών κατώτατων ορίων ασφαλιστικής κάλυψης, που προβλέπει η "εναρμόνιση" με τις κοινοτικές οδηγίες. Παράλληλα, βρίσκεται ήδη προ των πυλών το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που θα καθορίζει την πλήρη απελευθέρωση της ασφαλιστικής αγοράς και την εναρμόνισή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, από την 1η Γενάρη 1996, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση πραγματοποιήθηκε και το τελευταίο στάδιο της αναπροσαρμογής των υποχρεωτικών κατώτατων ορίων ασφαλιστικής κάλυψης που ισχύουν στη χώρα μας, σε εφαρμογή σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

  • Αναπροσαρμόζεται από 14 εκατ. δρχ. σε 30 εκατ. η κατώτατη υποχρεωτική κάλυψη για υλικές ζημιές.
  • από 70 εκατ. δρχ. σε 150 εκατ. για σωματικές βλάβες.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, προβλέπεται ότι τα όρια αυτά είναι υποχρεωτικά "για όλα τα οχήματα", ακόμα και για μοτοσικλέτες! Και βέβαια, έστω κι αν στην πραγματικότητα με καμία υπουργική απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα δεν εξασφαλίζεται ο ασφαλισμένος ότι θα αποζημιωθεί πλήρως και εγκαίρως σε περίπτωση ζημιάς, οι ασφαλιστικές εταιρίες "πατάνε" πάνω στη νομοθεσία για να εξασφαλίσουν αύξηση των κερδών τους. Ετσι, ο υπερδιπλασιασμός των υποχρεωτικών κατώτατων ορίων θα μετακυληθεί με το παραπάνω στα τιμολόγια των εταιριών. Από τους τιμοκαταλόγους που έχουν ήδη καταθέσει οι εταιρίες στο υπουργείο Εμπορίου αποκαλύπτονται αυξήσεις, που ξεπερνούν και το 40%, ενώ ο μέσος όρος των αυξήσεων, κινείται, με βάση το ποσοστό της αγοράς που έχει η κάθε εταιρία, στο 20%.

Εξάλλου, φέτος εγκαινιάζονται τα "ασφάλιστρα δύο ταχυτήτων", καθώς οι ιδιοκτήτες ΙΧ του λεκανοπεδίου της Αττικής θα καταβάλουν ακριβότερα ασφάλιστρα κατά 10% σε σχέση με τους ΙΧήδες της υπόλοιπης Ελλάδας.

Επίσης, έχει πάρει ήδη το δρόμο της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τροπολογία, με την οποία ορίζεται αύξηση του ποσοστού επί των ασφαλίστρων που θα πρέπει να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στο επικουρικό ταμείο, το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 10 δισ. δρχ. Η τροπολογία προβλέπει ανώτατο ποσοστό 5%, από 2% που ισχύει σήμερα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό αυτό θα προβλέπεται και στην υπουργική απόφαση που έπεται της τροπολογίας προς εφαρμογή της τελευταίας. Οπως είχε δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εμπορίου, θα διατηρηθεί η αναλογία που βαρύνει την εταιρία και τον ασφαλισμένο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ισχύοντα, το 1/3 βαρύνει τον ασφαλιζόμενο και τα 2/3 τις εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ