ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΝΑΤΟική παρουσία στη μεθόριο με το Κόσσοβο, ζήτησε ο Νάνο

ΤΙΡΑΝΑ - ΡΩΜΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη μεθόριο της Αλβανίας με τη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, ζήτησε χτες με επιστολή του στα μέλη της Ομάδας Επαφής που συνεδρίαζαν στη Ρώμη, ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο. Το πρόσχημα, σ' αυτό το αίτημα, ήταν ο περιορισμός των συγκρούσεων στο Κόσσοβο... Οσο, για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους της "Ομάδας Επαφής" στη Ρώμη; Αυτοί αποφάσιζαν με γνώμονα τις τελευταίες αιματηρές συγκρούσεις στο Κόσσοβο υπό το πιεστικό βάρος της αμερικανικής απειλής ότι σε περίπτωση "ασυμφωνίας" θα εφαρμοστούν μονομερώς οι νέες κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου...

Η πρόταση του Αλβανού πρωθυπουργού εμφανίστηκε σε μία εποχή που πρόσφατα σενάρια έβλεπαν τις ΗΠΑ να επιθυμούν την αποστολή στρατευμάτων στην αλβανο - γιουγκοσλαβική μεθόριο προκειμένου να "ελεγχθούν" οι συγκρούσεις στην περιοχή. Εντούτοις, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης στα Τίρανα είχε εμφανιστεί αμετακίνητος στην άποψή του περί μη αποστολής δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή...

"Η κατάσταση (στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο) μας οδηγεί στη σκέψη ότι η παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Αλβανία χρειάζεται ως παράγοντας πίεσης και ασφάλειας ενάντια στη διένεξη" υποστηρίζει στην επιστολή του προς τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ο Φάτος Νάνο, εκφράζοντας την επιθυμία της κυβέρνησής του να "υιοθετηθούν ρεαλιστικές αποφάσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην αποκατάσταση της ειρήνης και στον διάλογο" στο Κοσσυφοπέδιο, μεταξύ των σερβικών αρχών και των Αλβανών της επαρχίας.

Δεν παρέλειψε δε να προβλέψει... τον κίνδυνο ευρείας κλίμακας αναμέτρησης στο Κόσσοβο, υπογραμμίζοντας πως η σερβική αστυνομία και ο στρατός έχουν αναλάβει μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα με την Αλβανία "τη στιγμή κατά την οποία ο αλβανικός πληθυσμός έχει πειστεί ότι η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι να οργανώσει την αυτοάμυνά του".

Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί, διπλωμάτες από τις έξι χώρες - μέλη της Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) συνεδρίαζαν στη Ρώμη για να πάρουν, όπως σημείωναν, μέτρα "αποφασιστικής σημασίας" για τη χάραξη κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Οι λέξεις "κοινή πολιτική" ενδεχομένως και να εξηγούν το γεγονός της μαραθώνιας διάρκειαςσυνάντησης των διπλωματών στη Ρώμη, καθώς οι διαφορές ανάμεσα στις αμερικανικές σκληρές προτάσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων έρχονταν σε αντιδιαστολή με τη μάλλον απρόθυμη στάση ορισμένων Ευρωπαίων (π.χ. Γερμανών, Ρώσων) να ακολουθήσουν τα βήματα της Ουάσιγκτον... Διαφορετική, ωστόσο, ήταν η στάση των Γάλλων, καθώς αυτοί έσπευσαν να υποστηρίξουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον του Βελιγραδίου "με στόχο τον τερματισμό της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο". Σε σχετική ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι "οι πρόσθετες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας είναι απαραίτητες κατά πρώτο λόγο εναντίον του Βελιγραδίου, γιατί τα ανοίγματα που διαφαίνονται είναι ανεπαρκή"!

Πάντως, ανώνυμοι Ιταλοί διπλωμάτες υποστήριζαν χτες πως οι συνομιλίες εστιάστηκαν σε τρία ζητήματα: πρώτον, στους τρόπους έναρξης διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Αλβανών του Κοσσόβου, δεύτερον, στις αμερικανικές προτάσεις για την εφαρμογή πολιτικής "καρότου και μαστιγίου" και τρίτον, στους τρόπους να εμποδιστεί η εξάπλωση της βίας στο αλβανικό έδαφος... Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν πως μεταξύ των κυρώσεων που εξετάζονται είναι το "πάγωμα" των επενδύσεων της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας και των περιουσιακών στοιχείων Γιουγκοσλάβων στο εξωτερικό καθώς και μέτρα αντιποίνων στο εμπόριο...

Υπέρ μεσολάβησης τρίτων το Μαυροβούνιο

Υποστηρίζοντας την αντίθεση της Ομάδας Επαφής έναντι της ομοσπονδιακής γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς ζήτησε χτες μία "τρίτη" πλευρά να διαμεσολαβήσει μεταξύ της κυβέρνησης του Βελιγραδίου και της αλβανικής ηγεσίας της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

"Είμαι βέβαιος ότι χωρίς την εμπλοκή μιας τρίτης πλευράς δε θα υπάρξει διάλογος" δήλωσε ο Τζουκάνοβιτς στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βόννη. Βασικό του επιχείρημα ήταν ότι "υπάρχει πολλή δυσπιστία" μεταξύ του Βελιγραδίου και της αλβανικής ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου, για να μπορέσει να προχωρήσει χωρίς διαμεσολάβηση ο διάλογος.

Η προκήρυξη των αυτονομιστών

Προκήρυξη - φωτιά απέστειλε χτες στα αλβανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο αυτοαποκαλούμενος "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου", με την οποία απειλεί να προβεί σε νέες τρομοκρατικές ενέργειες "για την απελευθέρωση των υποδουλωμένων αλβανικών εδαφών", υποστηρίζει πως έχει διεθνή βοήθεια και πως θα πολεμήσει οποιαδήποτε συμφωνία γίνει με τους Σέρβους ή τους ξένους χωρίς τη δική της παρουσία...

Συγκεκριμένα, στην προκήρυξη η οργάνωση υποστηρίζει ότι ετοιμάζει τις "ένοπλες δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου με σκοπό να απελευθερώσει και να ενώσει τα υποδουλωμένα αλβανικά εδάφη". Αναφέρει πως δέχεται διεθνή βοήθεια ενώ προειδοποιεί πως θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας ένοπλες επιχειρήσεις όταν κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Ζήτησε, τέλος, να λάβει μέρος στις συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο με την παρουσία ξένου μεσολαβητή, απειλώντας ότι"οποιαδήποτε συμφωνία για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου χωρίς τη συγκατάθεση αυτής της οργάνωσης, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή".

Στο μεταξύ, τα πράγματα στο Κοσσυφοπέδιο διαφαίνονται συγκεχυμένα, όπου τα μεμονωμένα επεισόδια μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών και Σέρβων στρατιωτών εμφανίζονται να περιορίζονται στο τρίγωνο μεταξύ των πόλεων Τσακοβιτς - Πριζαέν - Πετς.

Επεισόδια προκλήθηκαν χτες το μεσημέρι όταν ένοπλοι αυτονομιστές μασκοφόροι εμφανίστηκαν σε κηδεία Αλβανών στο Πριλτζέπ (κοντά στην αλβανική μεθόριο) όπου ήρθαν αργότερα σε συγκρούσεις με άνδρες του γιουγκοσλαβικού στρατού. Πληροφορίες για θύματα δεν υπήρξαν. Ωστόσο, οι ριπές των όπλων διέλυσαν το πλήθος των 1.000 ατόμων που είχε συγκεντρωθεί στην κηδεία...

Επιπλέον, οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν νεκροί δύο από τους πέντε Σέρβους που είχαν εξαφανιστεί πριν από μερικές μέρες στα χωριά του Ντετσάνι.

ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Απέτυχε η Σύνοδος Κορυφής

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η Σύνοδο Κορυφής των 12 αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) έληξε χτες στη Μόσχα με αποτυχία, καθώς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Συμφώνησαν όμως να παραμείνει ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν επικεφαλής του Συμβουλίου της ΚΑΚ έως το έτος 2000, ο πρωθυπουργός του Ουζμπεκιστάν Ουτκίρ Σουλτάνοφ να είναι επικεφαλής του Συμβουλίου των πρωθυπουργών. Αποφάσισαν, επίσης, να διορίσουν στη θέση του εκτελεστικού γραμματέα της ΚΑΚ τον μεγαλοεπιχειρηματία Μπορίς Μπερεζόφσκι.

Στις παραμονές της συνόδου έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα εξέφρασε την αμφιβολία για το έγκαιρο "του ενιαίου οικονομικού, πληροφοριακού και οικολογικού χώρου". Γι' αυτό και πριν από την έναρξη της συνόδου, το πρωί, ο Γιέλτσιν συναντήθηκε με τον Κούτσμα. Ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου, ο Γιέλτσιν δήλωσε ότι "οι λαοί αναμένουν συγκεκριμένα βήματα", τα οποία τελικά περιορίστηκαν στις αλλαγές και στους διορισμούς στελεχών. Εκπληξη προκάλεσε και η αναβάθμιση του Μπερεζόφσκι, η δραστηριότητα του οποίου καλύπτει ένα μεγάλο οικονομικό φάσμα, που περιλαμβάνει την αυτοκινητοβιομηχανία, τα ΜΜΕ και τα πετρέλαια. Είναι γνωστό ότι ο Μπερεζόφσκι ανήκει στο φιλικό περιβάλλον της κόρης του Γιέλτσιν, Τατιάνα Ντιατσένκο (σύμβουλος του Προέδρου). Από την άλλη μεριά, ο ρωσικός και ξένος Τύπος αναφέρει ότι ο Μπερεζόφσκι λόγω της θητείας του ως αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας (είχε χειριστεί και το ζήτημα της Τσετσενίας), έχει μεγάλη επιρροή στους κύκλους εξουσίας και ορισμένες εφημερίδες έχουν γράψει ότι βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη κυβερνητική κρίση, που ξεκίνησε με την αποπομπή της κυβέρνησης Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Είναι χαρακτηριστική η σκληρή αντιπαράθεσή του Μπερεζόφσκι με τον Ανατόλι Τσουμπάις για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων. Υποστήριξε οικονομικά την εκλογική εκστρατεία του Αλεξάντρ Λέμπεντ για τη θέση του κυβερνήτη της περιφέρειας Κρασνογιάρσκ.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, χαρακτήρισε το διορισμό του Μπερεζόφσκι "εκδήλωση περιφρόνησης του λαού". Κατά τη γνώμη του, στις δομές της ΚΑΚ "πρέπει να εργαστεί ένα άτομο που ξέρει να δημιουργεί και όχι να καταστρέφει". Είναι γνωστό ότι το ελεγχόμενο από τον Μπερεζόφσκι τηλεοπτικό κανάλι ΟΡΤ είχε εξαπολύσει πέρσι επίθεση κατά της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας και του Προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής αποφασίστηκε να γίνει τον Ιούλη του 1998, στην οποία θα συζητηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιοργάνωση της ΚΑΚ.

Κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης

Κίνδυνο για γενικότερη ανάφλεξη στα Βαλκάνια προμηνύει η άποψη, που εξέφρασε έμμεσα ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Β. Αντρεάτα,με την οποία φάνηκε να συμφωνεί ο Ελληνας ομόλογός του Α. Τσοχατζόπουλος,οι οποίοι χτες είχαν συνάντηση στην Αθήνα, ότι οι δύο χώρες έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των συνόρων της Αλβανίας σε περίπτωση εξάπλωσης της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. "Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, είπε, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν κοινές ευθύνες για τη βοήθεια της συγκρότησης των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας, ώστε να είναι σε θέση η χώρα αυτή, κατά τρόπο αυτόνομο, να υπερασπιστεί τα σύνορά της". Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών και, όπως είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, έγινε διαπίστωση της ανάγκης να υπάρξει διεθνής πίεση προς τις δύο πλευρές με στόχο την "ευρύτερη δυνατή αυτοδιοίκηση των Αλβανών του Κόσσοβου". Ο Ιταλός υπουργός μίλησε για πρόβλημα Δύσης και Σερβικής Δημοκρατίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων. Οσον αφορά τη βαλκανική πολυεθνική ταξιαρχία ταχείας επέμβασης, ο Ιταλός υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι αυτή πρέπει να εγκατασταθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, δηλαδή Ελλάδα ή Τουρκία, και υποστήριξε τη συγκρότηση τέτοιων δυνάμεων προς "διευκόλυνση του σχηματισμού κοινών ευρωπαϊκών σωμάτων". Επίσης έκανε γνωστό ότι συγκροτείται και άλλη πολυεθνική δύναμη από Ιταλία, Σλοβενία και Ουγγαρία, αποτελούμενη από τρία συντάγματα, και υπενθύμισε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί ανάλογη δύναμη από Δανία, Πολωνία και Γερμανία.

Ο αμερικάνος Ρ. Γκέλμπραντ στην διάρκεια της συνόδου της λεγόμενης Ομά

Ο Αμερικανός Ρ. Γκέλμπαρντ κατά τη διάρκεια της συνόδου της λεγόμενης Ομάδας Επαφής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ