Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Απέτυχε η Σύνοδος Κορυφής

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η Σύνοδο Κορυφής των 12 αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) έληξε χτες στη Μόσχα με αποτυχία, καθώς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Συμφώνησαν όμως να παραμείνει ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν επικεφαλής του Συμβουλίου της ΚΑΚ έως το έτος 2000, ο πρωθυπουργός του Ουζμπεκιστάν Ουτκίρ Σουλτάνοφ να είναι επικεφαλής του Συμβουλίου των πρωθυπουργών. Αποφάσισαν, επίσης, να διορίσουν στη θέση του εκτελεστικού γραμματέα της ΚΑΚ τον μεγαλοεπιχειρηματία Μπορίς Μπερεζόφσκι.

Στις παραμονές της συνόδου έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα εξέφρασε την αμφιβολία για το έγκαιρο "του ενιαίου οικονομικού, πληροφοριακού και οικολογικού χώρου". Γι' αυτό και πριν από την έναρξη της συνόδου, το πρωί, ο Γιέλτσιν συναντήθηκε με τον Κούτσμα. Ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου, ο Γιέλτσιν δήλωσε ότι "οι λαοί αναμένουν συγκεκριμένα βήματα", τα οποία τελικά περιορίστηκαν στις αλλαγές και στους διορισμούς στελεχών. Εκπληξη προκάλεσε και η αναβάθμιση του Μπερεζόφσκι, η δραστηριότητα του οποίου καλύπτει ένα μεγάλο οικονομικό φάσμα, που περιλαμβάνει την αυτοκινητοβιομηχανία, τα ΜΜΕ και τα πετρέλαια. Είναι γνωστό ότι ο Μπερεζόφσκι ανήκει στο φιλικό περιβάλλον της κόρης του Γιέλτσιν, Τατιάνα Ντιατσένκο (σύμβουλος του Προέδρου). Από την άλλη μεριά, ο ρωσικός και ξένος Τύπος αναφέρει ότι ο Μπερεζόφσκι λόγω της θητείας του ως αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας (είχε χειριστεί και το ζήτημα της Τσετσενίας), έχει μεγάλη επιρροή στους κύκλους εξουσίας και ορισμένες εφημερίδες έχουν γράψει ότι βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη κυβερνητική κρίση, που ξεκίνησε με την αποπομπή της κυβέρνησης Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Είναι χαρακτηριστική η σκληρή αντιπαράθεσή του Μπερεζόφσκι με τον Ανατόλι Τσουμπάις για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων. Υποστήριξε οικονομικά την εκλογική εκστρατεία του Αλεξάντρ Λέμπεντ για τη θέση του κυβερνήτη της περιφέρειας Κρασνογιάρσκ.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, χαρακτήρισε το διορισμό του Μπερεζόφσκι "εκδήλωση περιφρόνησης του λαού". Κατά τη γνώμη του, στις δομές της ΚΑΚ "πρέπει να εργαστεί ένα άτομο που ξέρει να δημιουργεί και όχι να καταστρέφει". Είναι γνωστό ότι το ελεγχόμενο από τον Μπερεζόφσκι τηλεοπτικό κανάλι ΟΡΤ είχε εξαπολύσει πέρσι επίθεση κατά της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας και του Προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής αποφασίστηκε να γίνει τον Ιούλη του 1998, στην οποία θα συζητηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιοργάνωση της ΚΑΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ