Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΝΑΙ του Αραφάτ στην αμερικανική πρόταση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Την αποδοχή της αμερικανικής πρότασης από την Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Αμετακίνητος στις θέσεις του, όμως, φαίνεται ότι μένει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγα μόνο 24ωρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο του Λονδίνου, ενώ ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος παραμένει στην περιοχή συνεχίζοντας τις επαφές του και με τις δύο πλευρές.

Για πρώτη φορά, επισήμως, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε ότι αποδέχεται την αμερικανική πρόταση για αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από το 13% της Δυτικής Οχθης, αν και, όπως τόνισε, τα αρχικά ποσοστά της ισραηλινής αποχώρησης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες, κυμαίνονταν στο 40%. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Γιάσερ Αραφάτ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμρ Μούσα, μετά το τέλος της μεταξύ τους συνάντησης. Ο Αραφάτ υπογράμμισε ότι η παλαιστινιακή αποδοχή της αμερικανικής πρότασης αποτελεί και το έσχατο σημείο υποχωρήσεων στο οποίο είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στην αποτελματωμένη ισραηλινο- παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία".

Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει στη σκληρή του στάση επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να αποχωρήσει από το 13% της Δυτικής Οχθης, γιατί κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά του. Οι ισραηλινές αντιρρήσεις καθιστούν πιθανό ακόμη και το ενδεχόμενο αναβολής της συνόδου του Λονδίνου, υποστήριζε, χτες, η ισραηλινή εφημερίδα "Μααρίβ". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να αναβάλει τη σύνοδο του Λονδίνου σε περίπτωση που ο Αμερικανός διαμεσολαβητής δεν καταφέρει μέχρι το Σαββατοκύριακο να εκμαιεύσει έστω και μικρά βήματα υποχώρησης από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, με τον οποίο έχει, ήδη, συναντηθεί 5 φορές. Ο ίδιος ο Ντένις Ρος, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερακάτ, απέφυγε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες και αρκέστηκε να τονίσει ότι η επίτευξη προόδου στις ισραηλινο- παλαιστινιακές συνομιλίες είναι "παραπάνω από σημαντική για να μπορέσει να αποκατασταθεί η ελπίδα".

Εορτασμός και αποκλεισμός

Αυστηρός αποκλεισμός έχει επιβληθεί από την Τρίτη το απόγευμα σε όλα τα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη καθώς γιορταζόταν η Ημέρα της Μνήμης και στη συνέχεια ακολουθεί (από χτες) ο διήμερος εορτασμός της 50ής επετείου της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Στο Ισραήλ μέχρι χθες το απόγευμα, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες και οι σειρήνες ηχούσαν πένθιμα, ενώ εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη 18.748 Ισραηλινών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στους πολέμους του Ισραήλ με τους Αραβες.

Στα πλαίσια της 50ής επετείου από την ίδρυση του Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρέσβης Ραν Κουριέλ στην Ελλάδα παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε εκτός των άλλων και στις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και εκφράζοντας την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" θα ολοκληρωθεί, ικανοποιώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και εξασφαλίζοντας ασφάλεια και ευημερία στο Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ