Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
"Απόντες" οι φοιτητές

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Μαζική αποχή από τα μαθήματα πραγματοποίησαν οι φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλης της χώρας, σε μία ακόμα κινητοποίησή τους στα πλαίσια της καμπάνιας των σπουδαστών και των φοιτητών κατά των κυβερνητικών πλάνων να εφαρμόσουν πρόσφατο νομοσχέδιο που προβλέπει την καταβολή διδάκτρων για τις πανεπιστημιακές σπουδές.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητικών Συλλόγων γνωστοποίησαν ότι η αποχή ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική, αφού οι αίθουσες των Ιδρυμάτων παρέμειναν άδειες και στην κινητοποίηση συμμετείχε το συντριπτικό ποσοστό των φοιτητών. Πάνω από το 90% των φοιτητών ήταν "απόντες" από τα μαθήματα. Τον προηγούμενο μήνα χιλιάδες φοιτητές κατέκλυσαν την πορτογαλική πρωτεύουσα διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα αλλά και για το προοδευτικό "ξεγύμνωμα" και την ουσιαστική κατάργηση της δωρεάν ανώτατης παιδείας.

Είναι η τελευταία μόνο πράξη ενός κύκλου κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων κατά των κυβερνητικών μέτρων για την εισαγωγή διδάκτρων, ύψους 56.700 εσκούδος (306 δολ.) στα δημόσια ανώτατα ιδρύματα, εξαιτίας όπως αναφέρουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του υψηλού κόστους της ανώτατης παιδείας. Ενα μέτρο που θα εισηγηθεί να είναι πλατφόρμα και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Ο υπουργός Παιδείας Μάρσαλ Γκρίλο, ο οποίος φυσικά υπερασπίζεται αυτή την κυβερνητική πρωτοβουλία, με δηλώσεις του προσπάθησε να απαλύνει το γεγονός αυτής της μαζικής φοιτητικής εναντίωσης, δηλώνοντας ότι όλες οι διαφορές θα μπορούσαν να επιλυθούν με ένα είδος "συνεταιρισμού" και διαλόγου μεταξύ της ηγεσίας των φοιτητών και των αξιωματούχων του υπουργείου.

Οι αντιδράσεις των φοιτητών ξεκίνησαν όμως από την αρχή αυτού του εκπαιδευτικού έτους, καθώς ο νόμος είναι εν ενεργεία από την ημέρα της ψήφισής του τον περασμένο Σεπτέμβρη, με την άρνησή τους να καταβάλουν τα δίδακτρα κορυφώνονται οι παρούσες κινητοποιήσεις, ενώ θα υπάρχει και ανάλογη συνέχεια που θα κορυφωθεί στο τέλος αυτής της χρονιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ