Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κρίσιμη (για τις... ΗΠΑ) συμφωνία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Σε συμφωνία κατέληξαν η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, που βρίσκονται στην εξουσία στην Καμπούλ, και οι διάφορες παρατάξεις της ένοπλης αντιπολίτευσης, με κυριότερη την ομάδα του αποπεμφθέντος Προέδρου Ραμπανί, για τη σύσταση επιτροπής ουλεμάδων (μουσουλμάνων ιερωμένων), η οποία θα αναλάβει να βρει πολιτική λύση στη χρόνια διένεξη.

Η συμφωνία αποτελείται από τρία σημεία. Ορίζει ότι καμιά από τις δύο πλευρές δε θα μπορεί να ασκήσει βέτο σε πρόσωπο που προτείνει η άλλη πλευρά για τη σύνθεση της επιτροπής.

Οι εργασίες και οι αποφάσεις της επιτροπής θα είναι σύμφωνες με τον ισλαμικό νόμο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η επιτροπή θα ασχοληθεί και με άλλα θέματα, όπως η κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση των κρατουμένων, η ομαλή διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και η ημερομηνία μιας επόμενης συνάντησης.

Οι συνομιλίες αυτές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατόπιν μεσολάβησης των ΗΠΑ, τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Ισλαμικής Διάσκεψης. Ο ανείπωτος πλην κυριότερος λόγος πίσω από την έναρξη των διαπραγματεύσεων και τη χτεσινή συμφωνία είναι ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι προσπάθειες δημιουργίας ενός αγωγού πετρελαίου που θα διασχίζει ολόκληρο το Αφγανιστάν. Μέσω αυτού οι χώρες της Κεντρασίας θα μπορούν να αποκτήσουν μια εναλλακτική οδό διαμετακόμισης του "μαύρου χρυσού" προς τη Δυτική και τη Νότια Ασία, την Ευρώπη, τον Ειρηνικό. Το σχέδιο είναι γνωστό πως σπονσοράρεται από πολλές αμερικανικές εταιρίες - κολοσσούς όπως και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που "αλληθωρίζουν" προς τη Δύση (Τατζικιστάν, Καζακστάν κτλ.)...

Αυτό εξηγεί πολύ καλύτερα το ενδιαφέρον του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον για την ειρήνευση στην περιοχή και τις ιαπωνικές δεσμεύσεις "οικονομικής ανόρθωσης της χώρας" αν επιτευχθεί, από ό,τι οι δηλώσεις του Ρίτσαρντσον στο CNN την Κυριακή περί "εξόδου του Αφγανιστάν από την 20ετή απομόνωσή του" και... εξευμενισμό των αγριωπών ισλαμιστών Ταλιμπάν...

Πάντως, και στο παρελθόν υπήρξαν "συμφωνίες" που αναιρούνταν - και η τελευταία δεκαετής πτυχή του απηνούς αφγανικού εμφυλίου έχει ποτίσει τους πολεμάρχους με άσβεστο μίσος. Αν η χτεσινή είναι διαφορετική, μένει να αποδειχθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ