Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Ενισχύεται η συμμετοχή στην απεργία

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Τρίτη και καλή... μέρα για την πανεθνική απεργία που συγκλονίζει τη χώρα.

Μαζί με τους εργαζόμενους στο Βιομηχανικό Τομέα και τις Μεταφορές συντάχθηκαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Σύστημα Υγείας και οι ταχυδρομικοί. Αποτέλεσμα; Νεκρά από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια έως τα νοσοκομεία, που ελάχιστα μόνο λειτούργησαν για να καλύπτουν τις έκτακτες ανάγκες. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνδικάτων, ο ένας στους 10 Δανούς από το σύνολο του πληθυσμού της χώρας απέχει από την εργασία του. Τίποτα το νεότερο όμως δεν υπάρχει από το μέτωπο της εργασιακής διαφοράς μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας, παρά τη συμφωνία τους να συναντηθούν χτες, για πρώτη φορά, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων την προηγούμενη Παρασκευή, που οδήγησε στην απεργιακή κινητοποίηση η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα. Ο Γιόχερν Νέεργκαρντ Λάρσεν,μέλος της ηγεσίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων, δήλωσε ότι η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την προσέγγιση των "αιτημάτων" για να τα επεξεργαστούν, κίνηση που θεωρείται κατά τον ίδιο αποτέλεσμα της τρομακτικής επιτυχίας που σημειώνει η απεργία. Για τρίτη μέρα οι εμπορικές ενώσεις απηύθυναν έκκληση στους Δανούς να μην κάνουν μαζικές αγορές τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης και οι πρώτες ελλείψεις, κυρίως σε καύσιμα, έγιναν αισθητές.

Παραμένει αδιευκρίνιστο το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς η εργοδοσία παραμένει μάλλον αμετακίνητη στις θέσεις της, το ίδιο και οι απεργοί, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου μένοντας στην ουσία αμέτοχη στα τεκταινόμενα. Το κύμα συμπαράστασης από άλλους εργατικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, που διογκώνεται καθημερινά, αλλά και η θετική στάση του κόσμου, παρά τις δυσχέρειες που δημιουργούνται εξαιτίας της κινητοποίησης, δημιουργούν "πονοκέφαλο" στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν,μια και η προοπτική μιας διευρυμένης αναταραχής γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί πάση θυσία, αλλά το ίδιο και η πιθανότητα παρέμβασης, η οποία μπορεί να αποβεί σε βάρος της, ιδιαίτερα λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα της 28ης Μάη για την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Η κυβέρνηση δείχνει προς το παρόν να είναι πιστή στο σκεπτικό των προχτεσινών δηλώσεων του Ράσμουσεν ότι "οι εμπλεκόμενοι στην αγορά εργασίας έχουν την ευθύνη για τον τερματισμό της διένεξης".

Οι παρατηρητές πάντως εκτιμούν ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα οι απεργίες μπορεί να διαρκέσουν βδομάδες, ενώ εκτιμούν παράλληλα ότι το χαμηλό προφίλ, το οποίο θέλει να κρατήσει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας, πηγάζει από τη δυσοίωνη κατάσταση που διαμορφώνεται και τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στο δημοψήφισμα. Ιδιαίτερα, αν ληφθεί υπόψη η παραδοσιακά αντιδραστική στάση των Δανών σε συμφωνίες που αφορούν την ΕΕ, αλλά και τη σφοδρότατη διαφωνία τους για τη διεύρυνση της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ