ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγκαίος ο χωρισμός κράτους - Εκκλησίας

Παρέμβαση του  Σπ. Χαλβατζή, κατά την επίσκεψη του Χριστόδουλου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας και ξενοφοβική κινδυνολογία από τον αρχιεπίσκοπο

Εχει πρόβλημα δημοτικότητας που προσπαθεί να το καλύψει, χαϊδεύοντας ρατσιστικά ανακλαστικά, ή, απλά δεν μπορεί να κρύψει για πολύ την αντιδραστικότητα των ιδεών που πρεσβεύει; Οποια κι αν είναι η απάντηση, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος «έδωσε ρέστα» και πάλι την Παρασκευή το μεσημέρι στη διάρκεια επίσκεψής του στη Νομαρχία Αθήνας. Ετσι: Αντί να ζητήσει συγνώμη για τα εμφυλιοπολεμικά και αντικομμουνιστικά που ξεστομίζουν διάφοροι από τους ομοτράπεζούς του ιεράρχες, προκάλεσε την κοινή λογική και βίασε την ιστορική αλήθεια, ταυτίζοντας το σύνολο της Εκκλησίας με το τμήμα εκείνο του λαϊκού κλήρου που βγήκε στο βουνό στην Κατοχή. Δεν είπε κουβέντα, βέβαια για το γεγονός ότι είναι η εκκλησία του που κρατά διαγραμμένο τον Κοζάνης Ιάκωβο, γιατί ήταν αντάρτης. Κατά τον Χρυσόστομο αντίσταση έκανε ο Δαμασκηνός! Και για να μην αφήσει περιθώρια για το πώς εννοεί την Αντίσταση τράβηξε κι έναν «δεκάρικο» για τους σύγχρονους εχθρούς του έθνους, που δεν είναι άλλοι από τους αλλοδαπούς εργάτες! Σε 15 χρόνια, πρόβλεψε, θα είναι 3,5 εκατομμύρια στα 10 του πληθυσμού οπότε «γεννάται πρόβλημα στη χώρα» με «κίνδυνο να γίνουμε πρόσφυγες».

Κατανοητή η έλλειψη ψυχραιμίας από τον Χριστόδουλο, καθώς λίγο πριν πάρει το λόγο είχε προηγηθεί τοποθέτηση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή που ως επικεφαλής της ΝΑΣ τόνισε την πεποίθηση πως ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος θα βοηθούσε σημαντικά στη μείωση της έντασης που προκύπτει από το «διαχωρισμό των ανθρώπων ανάλογα με το χρώμα, τη φυλή, τα πολιτικά ή θρησκευτικά πιστεύω», αλλά και στην κανονική λειτουργία όλων των φορέων της εξουσίας. Παραθέτουμε ολόκληρη την τοποθέτηση του Σπ. Χαλβατζή, στην οποία κατά κύριο λόγο επιχείρησε να απαντήσει ο αρχιεπίσκοπος:

«Εκ μέρους της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, ανταποκρινόμαστε στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο υποδέχτηκε κατά καιρούς υπουργούς, άλλους παράγοντες, κρατικούς και τεχνοκράτες, καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θεωρούμε ότι κάθε τέτοια προσπάθεια δίνει πρόσθετη δυνατότητα να γνωρίζει καθένας το ρόλο, τη σημασία και το περιεχόμενο του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ενός αιρετού οργάνου που μπορεί, εάν υπάρχει η πολιτική βούληση, να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση πολλών και σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής ευθύνης του. Δηλαδή, να ανταποκριθεί σ' αυτό που ο λαός μας περιμένει από ένα αιρετό όργανο δίπλα του, στα προβλήματά του, συμπαραστάτη στον αγώνα του για την επίλυσή τους.

Και όπως είναι φυσικό, και ως εκλεγμένοι από το λαό να υπηρετούμε αυτές τις κατευθύνσεις, μας προξένησαν αλγεινή εντύπωση και μας βρίσκουν στην αντίπερα όχθη, εμφυλιοπολεμικές αναφορές, ακόμη και αντικομμουνιστικά κηρύγματα, που ακούστηκαν από τον εκκλησιαστικό χώρο.

Γιατί αυτή η αντίληψη είναι επικίνδυνο πισωγύρισμα, συνολικά για το λαό και τον τόπο. Αυτή η πολιτική πληρώθηκε με πολύ ακριβό τίμημα, για δεκάδες χρόνια, όχι μόνον από τους κομμουνιστές, αλλά από το σύνολο του λαού.

Μας βρίσκει αντίθετους κάθε διαχωρισμός των ανθρώπων, ανάλογα με το χρώμα, τη φυλή, τα πολιτικά ή θρησκευτικά πιστεύω και η πιστοποίηση αυτών των θέσεων με έγγραφα και ταυτότητες.

Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε ότι και ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, της κυρίαρχης θρησκείας της Ελλάδας μπορεί να παίξει το ρόλο που του αναλογεί. Θεωρούμε ότι η κάθε εκκλησία θα μπορούσε να συμβάλει, εάν με πράξεις θετικές παραμέριζε τις διαχωριστικές γραμμές. Εάν ενίσχυε τη συλλογικότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά, ακόμα και επιβίωσης, προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μέρος του πληθυσμού. Εάν βρισκόταν πιο κοντά στην πραγματικότητα που βιώνει μεγάλο μέρος του λαού και της νεολαίας. Εάν γινόταν κήρυκας της ειρήνης και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, κοινωνική θέση.

Τέλος, πιστεύουμε ότι η ενασχόληση καθενός με τα δικά του αποκλειστικά έργα, είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί. Στα πλαίσια αυτά, ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος, θα βοηθούσε σημαντικά στη μείωση της έντασης, αλλά και στην κανονική λειτουργία όλων των φορέων εξουσίας».


Κήρυγμα Χριστόδουλου υπέρ ιδιωτικοποιήσεων

Τον ιδεολογικό του ρόλο ως προπαγανδιστή της ιδιωτικής οικονομίας και των ιδιωτικοποιήσεων έβγαλε στο προσκήνιο ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος στο κυριακάτικο κήρυγμά του από το ναό της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι αναφέρθηκε στην ανεργία που πλήττει τους νέους και στους τρόπους αντιμετώπισής της. Απευθυνόμενος λοιπόν στους νέους, είπε ότι η ανεργία αποτελεί τρόπο παραγκωνισμού τους από την κοινωνία και τάχτηκε ανοιχτά υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα εκδηλώθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων ισχυριζόμενος ότι όσο συρρικνώνεται ο δημόσιος τομέας και αναπτύσσεται ο ιδιωτικός, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα, γιατί «εκεί θα επιπλεύσουν μόνο οι άξιοι».

Οσον αφορά την κρίση των σχέσεων ιεραρχίας - κυβέρνησης επανέλαβε τις γνωστές κορόνες του. «Κανείς, είπε, δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να βγάλουμε το σταυρό από την ψυχή μας. Ο λαός αξιώνει να παραμείνει ορθόδοξος και χριστιανικός, έτσι όπως γεννήθηκε, μπροστάρης στον αγώνα. Αυτό είναι η Εκκλησία». Και εξαίρεσε την Εκκλησία από τη διαφθορά, ενώ αντίθετα «οι άνθρωποι είναι εν πολλοίς διεφθαρμένοι, καθώς καπηλεύονται αξιώματα και εξουσίες». Και κάλεσε τους πιστούς να υπογράψουν στο «δημοψήφισμα», διαπιστώνοντας παράλληλα ότι οι άνθρωποι της μεσοαστικής τάξης είναι αυτοί που «βρίσκονται πιο κοντά στην Εκκλησία».

Στο μεταξύ έγινε στη Σπάρτη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου και του μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου. Οπως διαπίστωσαν «η έλλειψη διαλόγου καμιά φορά οδηγεί σε παρεξηγήσεις».


ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Επιταχύνεται η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας

Τις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές επιλογές της στη Δημόσια Διοίκηση, όπως σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, και την επιβολή «ευέλικτων» μορφών οργάνωσης, επιχειρεί να προωθήσει με ταχύτερους ρυθμούς η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να συγκληθεί μέσα στο Νοέμβρη το κυβερνητικό όργανο επιβολής πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την «αναγκαιότητα» των αντιδραστικών τομών, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση στη Δημόσια Διοίκηση. Ειδικά για τη σύνδεση μισθού -παραγωγικότητας, έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται οι μελέτες για την καθιέρωση ανά υπουργείο και υπηρεσία συγκεκριμένων δεικτών αποδοτικότητας, πάνω στους οποίους θα στηριχτεί το σύστημα μέτρησης της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα επιφέρει σοβαρές και δυσμενείς ανατροπές στο μισθολόγιό τους. Στις αρχές του νέου χρόνου, σχεδιάζεται η πιλοτική εφαρμογή του σε ορισμένες οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου, στα σχολεία, στα δικαστήρια κ.α., ενώ το 2002 η εφαρμογή του θα γενικευτεί με βάση νόμο - πλαίσιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή. Την ευθύνη για το γενικό συντονισμό της επιχείρησης θα αναλάβει ειδική Ομάδα Διοίκησης Εργου, στην οποία θα συμμετέχουν και «εμπειρογνώμονες» από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και εκπρόσωποι του ΣΕΒ. Επίσης, σε κάθε υπουργείο, θα συσταθεί Μονάδα Αποδοτικότητας, στην οποία θα ενταχθούν και τα υπό ίδρυση Σώματα Αξιολογητών Δημόσιας Διοίκησης. Την ίδια στιγμή, η υπουργός Β. Παπανδρέου συγκεντρώνει την «εμπειρία» άλλων χωρών της ΕΕ γύρω από το ζήτημα αυτό. Μετά τη Βρετανία, η υπουργός επισκέφθηκε το Παρίσι, όπου αντάλλαξε απόψεις με τον Γάλλο υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Μ. Σαπέν, κυρίως γύρω από το θέμα της εφαρμογής συστημάτων μέτρησης της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και της σύνδεσης των αποδοχών με την παραγωγικότητα. Στο μεταξύ, η ΝΔ, η οποία πιέζει για την ταχύτερη εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων, ανακοίνωσε χθες τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη που ορίζει στο Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ