ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ολα για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - ΕΕ

Ο Γ. Παπαντωνίου με τον Κ. Ανάν

Eurokinissi

Ο Γ. Παπαντωνίου με τον Κ. Ανάν
Για την «αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης»... εργάστηκε κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Κ. Πάουελ, τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις και τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, όπως επίσης εργάστηκε και για την «ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα». Για να εξηγήσει: «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ, είπε, μετέχουν σε μία σχέση σημαντική για την παγκόσμια σταθερότητα και την ασφάλεια και στη σχέση αυτή συμμετέχει και η χώρα μας».

Ο Γ. Παπαντωνίου σε συνέντευξη που έδωσε από τη Ν. Υόρκη εμφανίστηκε ως φορέας πρότασης της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ για τη νομιμοποίηση μέσω του ΟΗΕ της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ και στη συνέχεια του κατοχικού καθεστώτος που θέλουν να επιβάλουν οι Αμερικανοί στη χώρα αυτή.

«Σημείωσα - είπε αναφερόμενος στις επαφές που είχε - ότι η Ελλάδα και η ΕΕ στηρίζουν τα Ηνωμένα Εθνη και επιθυμούν τα Ηνωμένα Εθνη να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των συνθηκών αυτών που θα επικρατήσουν μετά τον πόλεμο. Ανέφερα τρεις λόγους για τους οποίους η Ελλάδα σαν χώρα, αλλά και σαν προεδρεύουσα της ΕΕ κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η νομιμοποίηση του καθεστώτος, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο, προϋποθέτει συμμετοχή και στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Μόνο έτσι θα έχει αναγνώριση και αποδοχή το καθεστώς αυτό τόσο από το λαό του Ιράκ, όσο και από τις άλλες χώρες, οι οποίες συνορεύουν με το Ιράκ.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η διεύρυνση της βάσης, του κύκλου των χωρών που θα στηρίξουν το νέο αυτό καθεστώς, έχει κρίσιμη σημασία τόσο για τη ροή και εξασφάλιση επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και γενικότερα οικονομικής βοήθειας, όσο και για την πολιτική στήριξη που θα χρειαστεί το καθεστώς αυτό για να ορθοποδήσει, να εδραιωθεί και να μπορέσει να οδηγήσει το Ιράκ στο δρόμο της δημοκρατίας και της ευημερίας.

Τέλος, ένας τρίτος εξίσου βασικός λόγος είναι ότι η εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών θα ανοίξει την πόρτα για την αποκατάσταση των πολιτικών σχέσεων που έχουν διαταραχτεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (...). Αρα, εάν Ευρώπη και Αμερική συμπέσουν και συμφωνήσουν στην αποκατάσταση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού καθεστώτος στο Ιράκ, τότε αυτή η συμφωνία, αυτή η σύμπτωση θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφιλίωση, αν θέλετε, την επανασύνδεση την πολιτική μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ (...). Αρα, η συμφωνία πάνω στο ρόλο αυτό, πιστεύω ότι θα έχει κρίσιμη σημασία, θα έλεγα θα έχει στρατηγική σημασία, για την αποκατάσταση της σχέσης ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, μία σχέση που είναι ουσιαστική και απαραίτητη, θα έλεγα, για τη διασφάλιση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης σε παγκόσμια κλίμακα».

Αναφορικά με το Κυπριακό και τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι γίνεται «ένα βήμα μπροστά» με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας «για τη λήψη κάποιας απόφασης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό». Και πρόσθεσε: «Από τη συζήτηση, συγκράτησα τη σαφή βούληση του Γενικού Γραμματέα να παραμείνει το σχέδιο Ανάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, ελπίζουμε σύντομα, το σχέδιο Ανάν να εξακολουθήσει να παραμείνει η βάση διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης».

Συνάντηση Αλ. Παπαρήγα - Κ. Λοζάνο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τον Κάρλος Λοζάνο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας και διευθυντή της εφημερίδας του κόμματος. Ο σ. Κάρλος Λοζάνο επισκέπτεται τη χώρα μετά από πρόσκληση της ΕΕΔΔΑ και της Δράσης Θεσσαλονίκη 2003 στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής καμπάνιας αλληλεγγύης με την πάλη του εργατικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της Κολομβίας.

Ο Κ. Λοζάνο ενημέρωσε για την πάλη σε συνθήκες τρομοκρατίας και δολοφονιών σε βάρος των κομμουνιστών και εργατικών στελεχών, για τη σταθερή προσήλωση του ΚΚ Κολομβίας στην ανάγκη για μια πολιτική, προς όφελος του λαού, λύση στην πάνω από 40 χρόνια κοινωνική ένοπλη σύγκρουση στη χώρα. Ενημέρωσε για τη θετική πορεία του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που προωθεί το ΚΚ Κολομβίας σε συμμαχία με εργατικά συνδικάτα και άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως και σχετικά με την αντίσταση σε κάθε απόπειρα κλιμάκωσης της άμεσης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη χώρα. Αναφέρθηκε στις ολέθριες συνέπειες που έχει ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ και η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των ΗΠΑ, όπως και στη μεγάλη αντίσταση που συναντά η επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων του ΔΝΤ.

Τέλος προσκάλεσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να επισκεφθεί την Κολομβία.

Η Αλ. Παπαρήγα ενημέρωσε για την πολιτική του ΚΚΕ σχετικά με συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης, τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και τις θέσεις του Κόμματος για το ρόλο της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι «πύραυλοι Τόμαχοκ δεν πέφτουν μόνο στη Βαγδάτη, αλλά ταυτόχρονα στα κοινωνικά, οικονομικά και δημοκρατικά δικαιώματα της εργατικής τάξης», γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος διεθνώς.

Τέλος, κάλεσε το ΚΚ Κολομβίας στη διεθνή συνάντηση των κομμουνιστικών κομμάτων και στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ΕΕ, στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη.

Μια απάντηση του ΑΠΕ

Είναι θετικό κατ' αρχάς το γεγονός της άμεσης αντίδρασης του κ. Χριστοδουλίδη, γενικού διευθυντή του ΑΠΕ, σε χτεσινό μας σχόλιο σχετικά με τον τρόπο κάλυψης του πολέμου. Στη σχετική επιστολή, λοιπόν, που μας απέστειλε ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφέρει τα εξής:

Πρώτον, οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ «δε δέχονται καμία υπόδειξη, παρέμβαση ή εντολή από πολιτικά πρόσωπα, πολύ περισσότερο από διπλωματικούς εκπροσώπους». Δεύτερον, οι εργαζόμενοι στο «εξωτερικό δελτίο» είναι υποχρεωμένοι να σέβονται το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων των διεθνών πρακτορείων. Για παράδειγμα, η φράση «συμμαχικές δυνάμεις» αναφέρεται από τα διεθνή πρακτορεία, κυρίως όταν αποτυπώνουν δηλώσεις αξιωματούχων της αμερικανο-βρετανικής πλευράς. Τρίτον, «οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ ακολουθούν τους κανόνες δεοντολογίας των επαγγελματικών ενώσεών τους και του ΟΔΗΓΟΥ ΓΡΑΦΗΣ που ενέκρινε το ΔΣ του ΑΠΕ. Δεν αποτυπώνουν τις προσωπικές απόψεις τους στα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ, ούτε αλλοιώνουν ή προσαρμόζουν τα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων ανάλογα με τις δικές τους απόψεις». Τέταρτον, «όσον αφορά τις απόψεις των εργαζομένων στα ερωτήματα που βάζετε, δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω εκ μέρους τους για το θέμα». Πέμπτον, «όσον αφορά το ΑΠΕ, αυτό προσπαθεί να τηρήσει τους κανόνες λειτουργίας ενός επαγγελματικού, ανεξάρτητου και αξιόπιστου Πρακτορείου Ειδήσεων. Ακολουθεί τους κανόνες δεοντολογίας που καθιερώθηκαν - εδώ και χρόνια στο χώρο μας - και προσπαθεί να αποτυπώνει την αλήθεια, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει».

Σχετικά με την προαναφερόμενη απάντηση του κ. Χριστοδουλίδη έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Πρώτον, ο χαρακτηρισμός των αμερικανοβρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων ως «δυνάμεων εισβολής» είναι μέρος της αλήθειας, για ό,τι γίνεται σήμερα στο Ιράκ. Το ίδιο ισχύει για το χαρακτηρισμό του πολέμου ως άδικου και παράνομου, για την ωμή και βίαιη κατάλυση της εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ακεραιότητας μιας χώρας-μέλους του ΟΗΕ, κλπ., κλπ. Οταν δεν τους αναφέρεις, λες - το πολύ - τη μισή αλήθεια. Και η μισή αλήθεια μπορεί να είναι ένα ολόκληρο ψέμα...

Δεύτερον, δε ρωτήσαμε τις απόψεις των εργαζομένων στο ΑΠΕ για τον πόλεμο, αλλά κρίνουμε την άποψη, που περιέχουν οι ειδήσεις και τα τηλεγραφήματα του Πρακτορείου. Κι αν, πράγματι, συμβαίνει αυτό, που λέει ο κ. Χριστοδουλίδης, η τελευταία δεν είναι αυτή των εργαζομένων στο Πρακτορείο, αφού «δεν αποτυπώνουν τις προσωπικές απόψεις τους στα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ». Δε λέει, όμως, ο κ. Χριστοδουλίδης, ποιος καθορίζει την υπαρκτή γραμμή πλεύσης και άποψη του ΑΠΕ. Ο καθένας, βέβαια, μπορεί να υποθέσει την απάντηση.


Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ